Close
Johan Danielsson hade kavlat upp ärmarna när han talade på LO:s valupptaktsmöte på torsdagskvällen. Han är andranamn på Socialdemokraternas lista till Europavalet.
Close

Valkampanj inför EU-valet inledd

EU. LO har dragit igång sin kampanj inför valet till Europaparlamentet med ett digitalt möte i Teams. Kamp mot arbetslivskriminalitet och ökad trygghet för vanligt folk var något som flera talare lyfte.

– Vi måste reglera marknaden för att få ordning och reda på arbetsmarknaden och trycka undan skitföretagen. Det måste bli svårare att fuska och kosta mer att utnyttja arbetare i Sverige – och Europa, sa Johan Danielsson ­som kandiderar för Socialdemokraterna i det kommande valet till Europaparlamentet.

Han var en av talarna under den digitala valupptakten som sändes via Teams den 7 mars, med möjligheter att ställa frågor till panelen.

Över 300 personer anslöt – glädjande, enligt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson som inledde med ett längre tal.

Magdalena Andersson tog flera gånger upp politikens möjlighet att skapa ett säkrare och tryggare Europa. Och Europaparlamentets behov av folk som kan kavla upp ärmarna och förhandla:

Magdalena Andersson. (Skärmbild)

– Är det något Bryssel behöver är det fler med facklig bakgrund, sa hon.

– Valet till Europaparlamentet är ett val om Europas framtid. Vi lever i en tid med krig i vårt närområde, med krig i Gaza och med ett brutalt gängvåld. Samtidigt har vi en bister ekonomisk verklighet. Det finns en oro för att det blir fattigare och farligare, men det är viktigt att säga att det inte på något vis är ödesbestämt utan går att påverka.

Magdalena Andersson pekade också tydligt ut Sverigedemokraterna som huvudmotståndare i valet, ett parti som vill splittra och ställa grupp mot grupp mot varandra.

Under kvällen talade också LO:s avgående Susanna Gideonsson och ungsekreteraren Elsa Alm. Gideonsson, som avgår i samband med kongressen i maj, inledde med att tala om varför EU-valet är så viktigt för förhållandena där människor lever och arbetar.

Som konkret exempel tog Gideonsson betydelsen av samarbetet inom unionen under covidpandemin.

Åhörarna som följde talen digitalt via Teams hade också möjlighet att ställa frågor till talarna. Störst verkade intresset vara för att höra vad ”fackets man” Johan Danielsson hade att säga. LO:s kandidat till Europaparlamentet står som tvåa på S-listan, efter Heléne Fritzon.

Danielsson lyfte bland annat kampen mot arbetslivkriminalitet och en politik som tar en nollvision på allvar då det gäller arbetsolyckor:

– Människor ska inte behöva dö på våra arbetsplatser, betonade Danielsson.

Samtidigt lyfte han att det finns saker som Europaparlamentarikerna lyckats ändra på, som införandet av mobilitetspaketet som lett till att svenska kollektivavtal gäller på svenska vägar.

– Men det gäller också att skärpa olika typer av regler. Ett exempel, som vi tar upp i vår valplattform, är de långa kedjorna av underleverantörer som går från vitt, över grått till svart. Ska vi rädda svensk arbetsmarknad från fuskare och brottslingar måste det bli stopp på den svenska undfallenheten gentemot EU.

Under den digitala upptakten underströks även det gemensamma i arbetarrörelsen inför EU-valet; att det handlar om en facklig gren och en en politisk gren i kampanjen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.