Corona

Uppsägningar och permittering i taxi

Taxi. Taxi är en bransch som faller snabbt. Under en enda dag tog Transports taxiombudsman i Stockholm emot 87 samtal om varsel och i första hand permitteringar. Allt handlar om coronaviruset och arbetsbrist.

Annica Collstam
Annica Collstam. Foto: Jan Lindkvist

– Vad jag gör? Ger den information som jag har. Och ser till att förhandlingarna går undan, säger Annica Collstam, ombudsman med ansvar för taxi på Transports avdelning 5.

Förare som är anställda av Sirius omsorg i Stockholm har fått besked om att samtliga ska sägas upp. Företaget, som kör rullstolsbussar och andra samhällsresor, har begärt förhandling med Transport.

– Våra uppdrag har mer än halverats, säger verksamhetschefen Anders Malmqvist.

Sirius har 53 anställda och 43 rullstolsfordon, och ingår numera i Taxi Stockholm.

– Vi har nästan inte en enda körning kvar i bolaget där rullstolsbussarna ingår. Däremot anlitar vi andra företag till annan trafik som delvis kan fortsätta.

Hans avsikt är att återanställa chaufförerna när coronakrisen har lagt sig och resenärerna hittar tillbaka till sjuk-, skol- och rullstolstaxi.

– Vi omfattas inte av reglerna kring permittering eftersom vi kör samhällsresor, säger Anders Malmqvist.

Sirius är långt ifrån det enda företag som Annica Collstam hanterar just nu.

– Jag skickar en blankett när de ringer och vill förhandla om korttidspermittering och när jag får tillbaka den ifylld kan jag fatta mitt beslut.

De gällande permitteringsreglerna innebär att arbetsgivarens lönekostnader minskar med hälften genom att staten står för en större kostnad. Den anställda befrias från som högst 60 procent av arbetet, men får behålla minst 90 procent av sin lön.

– Med de stora bolagen förhandlar jag via telefon, fortsätter hon.

Bland dem finns taxiväxlarna som säger upp personal, inte bara permitterar dem.

– Vi varslar telefonister om uppsägning, vi måste dra ner på växlarna i det här läget, säger Gökay Akyüz, vd på Taxi Stockholm.

Han är mer än orolig över läget i taxi, och beskriver en ytterst allvarlig situation:

– Vi gör allt vi kan för att påverka politikerna att det behövs mer i en lågmarginalbransch som taxi. Många åkare klarar inte mer än två tre månader när intäkterna har rasat som nu. De seriösa företagen riskerar att slås ut.

Redan i förra veckan mötte Transportarbetarens coronapatrull desperata taxiförare på taxifiket vid Arlanda, Remoten.

– Min åkare har 80 bilar, sa Shahab Khatami, som kör för Sverigetaxi.

– Hur ska det gå? Jag fattar inte. Körningarna blir färre och färre. Det kommer att dröja tre, fyra månader innan det vänder. Hur många taxiföretag finns kvar då?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Taxiväxelns flytt hotar jobben för 15 anställda

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – 15 personer har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Förvånande, märkligt, underligt

Ordförandeord. Till min stora förvåning har vår motpart Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) skickat in en stämning till Arbetsdomstolen mitt i semesterperioden. De stämmer oss med anledning av vårt sympativarsel till stöd för IF Metall i konflikten med Tesla gällande tecknande av kollektivavtal.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Efterlysning
Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det höjda säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både antal säkerhetsföretag och anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.