Flaggfotboll
Close
Träning under flaggfotbollscup i Lidköping, en lördag i maj. Jad Shahda rycker flaggan av lagkompisen Tommy Wrede.
Close

Tommy flaggar för fotboll

Månadens medlem. Flaggfotboll? Tänk amerikansk fotboll – men en snällare mjukiskusin. Samma idé, fast utan tacklingar, jättehjälmar och axelskydd. Transport har en landslagsspelare.

Tommy Wrede är inte bara organiserare på förbundets avdelning 5 i Stockholm. Han har landslagsmeriter i flaggfotboll också. Och han var förra sommaren med och startade klubblaget Avesta Bisons.

– Jag och en gammal god barndomsvän från amerikanska fotbollen drog ihop lite folk när jag var hemma och hälsade på. Vi skulle bara ut och lira … men fick inte ihop så många.

Stopp. Vad är flaggfotboll egentligen?

– Som amerikansk fotboll, men i stället för att tackla den som har bollen rycker man en flagga från motståndarens bälte. Då stoppas spelet och börjar om med ett nytt anfall, förklarar Tommy Wrede.

Alltså: Fem killar och/eller tjejer i ett lag är på plan. För att få poäng ska de förflytta den ovala bollen in till motståndarnas målområde.

Flagga?

Helt enkelt en tygremsa som sitter fast på bältet med kardborrband.

Sporten är stor i USA, och den håller på att ta form på olika håll i Europa. I Sverige möts åtta lag i ett seriesystem, där Avesta Bisons har spelat några roliga matcher.

För det blev ett lag ändå?

– Ja, vi funderade på hur vi skulle hitta fler spelare. Hur vi skulle kunna locka medlemmar till en förening. Och då tänkte vi att det finns många nyanlända i Avesta – som kanske letade efter ett sammanhang här.

– Vi kontaktade kommunens integrationsavdelning – och gensvaret blev brutalt, berättar Tommy Wrede.

I dag har Avesta Bisons tolv medlemmar. Tre som kan sporten, nio som gillar boll och snabbt har lärt sig grunderna. Elva killar och en tjej.

Att laget lockar nyanlända spelare uppmärksammades snabbt och stort i Dalarnas medier.

– Men jag är lite skeptisk till att fokus hamnar på detta. Jag ser inte det som en märkvärdig sak att vi rekryterar bland dem som är nya.

– Språket är inget problem heller, många lär sig snabbt. Och på plan skriker vi mest: Pass! Akta rygg! Bra jobbat!

Själv sköter Tommy Wrede, numera stockholmare, lagets administration, chattar om hur träningarna ska läggas upp och hänger med på cuperna.

– Men det blir lite för lite av det roligaste – att springa och fånga en boll.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Kulturintervju
Ahmed Alneaimi har varit undersköterska sedan 1995. Han jobbar på ett demensboende i Malmö. Nils-Petter Löfstedt / Stavro Filmproduktion

Med kameran riktad mot de som tar hand om oss

Dokumentärfilm. Hur värderas arbetet som går ut på att ta hand om andra människor? Det är den centrala frågan Nils Petter Löfstedt ställer i sin film Det omätbara.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Hallå där!
Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Månadens medlem
Malin Dahlström trivs som allra bäst när hon får stå på scenen med sitt rockband Acorise. Foto: Justina Öster

”Rock är ren glädje”

I rampljuset. Ren glädje. Så beskriver lagerarbetaren Malin Dahlström känslan när hon står på scenen med gitarren i hand.

Hallå där!

Hasse Lönn

…väktare utanför Mariefred som fyller 64 år i sommar. Du utmanar alla kollegor inom bevakning att ställa upp i Vasaloppet 2026. Varför då?

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.