Close
Mittia är Nordens största fackmässa inom skogstransport.
Close

Störst på skogen!

Mässa. Mitt i landet möts alla som på olika vis får skogstransporterna att rulla. På mässan Mittia Skogstransport i Ljusdal förenades nytta med nöje i slutet av augusti.

Möten på Mittia augusti 2023. Foto: Lars Mikaelsson

Forskning, flismaskiner, föredrag, frakt av rundvirke och mästerskap i skogskrankörning – fackmässan i Hälsingland har blivit den viktigaste mötesplatsen för skogstransportnäringen.

Sedan 1999 har branschens aktörer utbytt erfarenheter, diskuterat investeringar och teknik på Mittia Skogstransport, Nordens största fackmässa inom sitt område.

På plats 18–19 augusti fanns aktörer som skogsåkerier och transportköpare, liksom sågverk, massabruk och energiverk representerade – och självklart facket; Transport.

Fackligt aktive Tranportaren Per Svedberg, också aktiv inom folkrace, var med på mässan med sitt fordon – en Volvo 850, som byggts om för att sporten.

Per Svedberg med folkracefordon på Mittia. Foto: Lars Mikaelsson

Väktaren och skyddsombudet Per Svedberg från Brunkänge utanför Hudiksvall är också ”Månadens Medlem” i Transportarbetarens nummer 8, som kommer ut i månadsskiftet augusti/september.

Mer om Per Svedberg kan du läsa här på transportarbetaren.se.

På Mittia lyfts allt mellan himmel och jord som rör skog. Frågor som hur maskinoperatörer bäst hanterar omlastning och leverans vid terminaler, och om arbetet och lönsamhet.

Under dagarna genomfördes även Rikskonferens Skog av branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag. Temat för årets konferens var ”hur möter skogslogistiken framtiden?”.

Utbildning och kompetensförsörjning, provkörning av skogskranar med smartcontrol, demonstrationer av helelektrisk timmerbil och framtidens skogslogistik var några av punkterna på programmet i år. Liksom avslutande festkväll!

Den 18 augusti rullade mässan igång. Foto: Lars Mikaelsson

Mittiamässan hålls utomhus, på ett stort område med plats för tävlingar, prova på-aktiviteter och demonstrationer. Och massor av fordon – dagens bilar, men även gamla modeller som tidigare använts för skogstransporter liksom framtidens fordon.

På mässan fanns möjlighet att provköra bland annat tunga, helelektriska Volvo FH Electric. Och att titta på trotjänare från förr, som ”Ormen Långe” – i grunden en dumper BN 860 som byggts om för Volvo för korta transporter på mindre bra vägar.

Eftersom Ormen Långe var anpassad för en smal nisch,  transporter upp till tre mil, var den aldrig en särskilt vanlig, berättar Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson som var på plats och fotograferade flera av de äldre fordonen.

Fordon från förr, med den gula, ombyggda dumpern kallad Ormen Långe i bakgrunden. De vita lastbilarna är en Volvo F16 från 1990 respektive en Scania LBS från 1973. Foto: Lars Mikaelsson

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning kan bli fall för Europadomstolen

Rättsfall. Transport kan komma att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det sedan Högsta domstolen nekat prövning av domen som hindrar förbundet att utesluta en SD-politiker.

Vinnare på tung festival

Mässa. I helgen var det dags för tjugonde upplagan av Trailer Trucking Festival – Sveriges tyngsta lastbilsfest hölls på Mantorp park och bjöd på såväl branschnyheter, som kran-SM, ljusshow och tävlingar om bästa fordon i en rad klasser, från B (bulkbil) till V (veteranbil).

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.