Tiden håller på att rinna ifrån oss

Debatt. Skulle du våga flyga om du visste att världen drabbas av cirka 1 500 allvarliga flygolyckor varje dag? Knappast. Men detta är precis den risk vi tar i dag, enligt miljöprofessor Johan Rockström som jämför våra globala flygresor med att temperaturen i världen höjs med katastrofala sex grader om vi fortsätter på samma sätt.

Växthusgaserna gör att temperaturen stiger. Vart och ett av de tre senaste decennierna har haft en högre medeltemperatur än det föregående, och de har alla varit varmare än något tidigare decennium sedan 1850. Och 2015 ser ut att bli ett nytt rekordår.

Det påverkar klimatet på många sätt: Isarna i Arktis smälter, havsnivåerna stiger, haven blir varmare och surare, glaciärer krymper och försvinner. Extrema väderhändelser som torka, värmeböljor och översvämningar har blivit vanligare och orsakar enorm förstörelse på många håll runt om i världen. Årstider förvrängs, skördar förstörs och människor svälter och flyr när enorma skyfall, översvämningar eller torka drabbar de redan mest utsatta och fattiga.

Fackföreningar, politiker och alla jordens invånare måste snabbt inse att tiden håller på att rinna ifrån oss. Om utvecklingen fortsätter som ingenting hänt skulle vi behöva tre jordklot redan om 35 år.

Varför ska då fackföreningar bry sig om klimatfrågan? Svaret är ganska enkelt – på en död planet finns inga jobb.

Många som arbetar i fossilberoende branscher, inte minst transportsektorn, står i centrum för klimatdebatten. Vi kommer att vara bland de allra första som påverkas av den omställning som måste till för att rädda planeten. Utsläppen från transportsektorn, i synnerhet lastbilstransporter och flyg, ses som stora miljöbovar och utgör cirka 41 procent av den totala utsläppsnivån av koldioxid i Sverige om vi räknar in internationella transporter.

Billiga transporter kan liknas vid det blod som rinner i ådrorna på den liberaliserade globala ekonomin – kapad av avreglering, fusk, låglönepolitik, slavliknande villkor för chaufförer och andra inom transportsektorn samt en subventionerad fossilindustri. Många är i det läget helt naturligt rädda för att förlora sitt arbete.

Men klimatutmaningarna kommer inte att lösas av politiker och transnationella företag. Det är därför logiskt för fackföreningar att bygga en massrörelse från gräsrötterna och leda kam­panjer för massiva statliga investeringar som stoppar klimatförändringarna. Facket har ­gedigna kunskaper och erfarenheter när det ­gäller kampen för bättre levnadsvillkor, jämställdhet och jämlikhet.

Den åtstramningspolitik som tillämpats av trojkan (ECB, EU, IMF) i nyliberal anda har medfört att klyftorna ökat enormt mellan fattiga och rika, arbetare och tjänsteman. 85 personer i världen äger i dag lika mycket som halva jordens befolkning. Slutsatsen är att pengar finns för klimatomställning och skapandet av gröna schysta jobb – men de är i händerna på ett fåtal rovkapitalister, banker och finansinstitut.

Inför FN:s klimatmöte i Paris i december måste fackföreningar, miljöorganisationer och andra progressiva krafter sluta sig samman för att påverka politikerna så att ett bindande avtal skrivs och omställningen omgående sätter i gång. Om förhandlingarna misslyckas och vi fortsätter att släppa ut växthusgaser som om inget hänt, kommer vi troligen att få uppleva en fyragradig höjning av jordens medeltemperatur före nästa århundrade.

Så fackföreningar måste agera, inte bara för medlemmarnas intressen, utan för hela mänskligheten. Facket kommer då att nå ut till nya människor, speciellt unga, varav många troligen kommer att bli nya medlemmar. LO måste vakna, ta lärdom av Transport och ta sitt ansvar innan sista tåget lämnar stationen.

Vid Parismötet, dit jag reser den 2 december, kommer vi från Internationella transportarbetarefederationen att framföra tre huvudkrav:

1. Ambitionsnivån måste höjas, vilket också skulle generera miljoner nya gröna jobb.

2. Det globala Syd måste få tillräckligt med pengar från den gröna klimatfonden för investeringar som både främjar fattigdomsbekämpning och en hållbar utveckling.

3. Omställningen till ett nytt fossilfritt samhälle måste ske på ett socialt hållbart sätt i dialog med arbetarna. Kollektivavtal, schysta villkor och en sund, säker arbetsmiljö är grundförutsättningar för social hållbarhet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

En demonstrationsdragbil med vätgasteknik (H2) som ännu inte går så långt.

Kaj inrikes i Älmhult satsar på vätgas

Klimat. Åkaren och miljöansvar­­iga Kaj Johansson på Kaj inrikes i Älmhult tror stenhårt på vätgas i lastbilarnas förbränningsmotorer.

Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Under större delen av 1900-talet och början av 2000-talet förknippades gröt främst med äldre generationer och småbarn. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.