Close
Tänk på hur du lyfter, bär, står och belastar din kropp. Kader Kavak visar.
Close

Översyn av arbetsmiljön ledde till fler arbetsskor

Arbetsmiljö. Fler modeller av arbetsskor för att ge fötterna bättre stöd och motverka vrickningar. Det var ett av resultaten när DHL Express såg över hur terminalarbetare och chaufförer kan jobba på ett bättre sätt för att slita mindre på sina kroppar.

Lotta Jonsmeden är HR-ansvarig på DHL Express. Hon berättar om företagets arbetsmiljöarbete som också lett till att tre filmer tagits fram. Tanken med dem är att instruera och följa upp hur medarbetarna kan arbeta, lyfta och bära på mer skonsamma sätt.

På filmerna agerar DHL Express medarbetare på Västbergaterminalen i Stockholm. Slarviga, stressiga och felaktiga lyft och bärtekniker demonstreras med stora röda kryss.

– Vi fokuserar på arbetsställningar, arbetsrörelser och annat som påverkar kroppens muskler och leder. Alltså belastningsergonomi, hur man använder sin kropp. Vi visar bland annat hur man lyfter från låg och hög höjd och bär paket, säger Lotta Jonsmeden.

– Tanken är att ge våra medarbetare förutsättningar att jobba på rätt sätt så att de håller längre.

Därutöver handlar företagets arbete även om att olyckor och tillbud ska rapporteras och följas upp i syfte att skapa en säkrare arbetsmiljö.

Att tre filmer tagits fram beror på att morgon- och kvällsskiften jobbar på olika sätt, liksom terminalarbetare på paket- respektive omlastningsterminaler.

Vilken typ av olyckor och tillbud har ni på DHL Express?

– De flesta olyckorna är kläm- och halkskador eller att man snubblar. Men muskel- och skelettskador på ländrygg, axlar och handleder förekommer också. En del hoppar i stället för går ur bilen. Vi har många unga medarbetare och är man ung tänker man generellt inte så mycket på belastningsskador, säger Lotta Jonsmeden.

Att hoppa innebär en stor belastning på knäna och kan ge allvarliga besvär. Andra olyckor inträffar exempelvis när paket ramlar av rullbandet.

Enligt Arbetsmiljöverkets och försäkringsbolaget Afa:s statistik är truckolyckor vanliga bland terminalarbetare. Men Lotta Jonsmeden uppger att DHL varit mer förskonade från detta och lyckligtvis sluppit några dödsfall bland personalen.

Tidigare erbjöd DHL Express bara en typ av arbetsskor, men nu har flera modeller köpts in.

Inte för att dämpa trycket vid gång (eller hopp) utan mer för att öka stabiliteten och minska risken att vricka foten, förklarar Lotta Jonsmeden.

När det gäller flygfrakt ritas ett stort kryss över att ensam dra containern efter sig på DHL: s film. Det sliter hårt på armar och axlar och uppmaningen är att jobba två och två.

Får vi länka till filmerna så att fler chaufförer och terminalarbetare kan lära av råden?

– Nej tyvärr, det blir fel för filmerna är anpassade till de positioner och processer vi har på DHL Express svarar Lotta Jonsmeden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lägg ner:
    6 november, 2022

    Arbetsskor väger mycket. Vad ska man med arbetsskor skydda tån?? Men själva arbete är tungt och fysisk krävande, för ryggen bland annat. Låt folk ha vilka skor dem vill på sig! Det är arbetsgivare och facket som vill få poäng på att folk har skydd. Medan chefer och andra ledare går i fina skor.

Lästips:

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet.

Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.