Close
Instruktören Joakim Wallgren hjälper en förstaårselev i praktiksalen på Aircraft Academy of Sweden vid Arlanda.
Close

Lärlingsutbildning vid Arlanda banar väg för flygjobb

Flyg. Joakim vill bli flygmekaniker. Anton, Lovisa och Andrew siktar på flygtekniker men Solyana drömmer om att bli pilot. De går alla på Arlandagymnasiets flygteknikprogram och får en stor del av sin undervisning och praktik i SAS underhållshangarer vid Arlanda.

– Nej, skiftnyckel använder vi inte! Vet ni inte vad det ska vara för verktyg så kom och fråga mig.

Noel Toscano tar en ficklampa till hjälp. Foto Justina Öster

Instruktören Joakim Wallgren surrar mellan förstaårseleverna som jobbar i små grupper i en praktiksal i SAS-hangaren, bortom Arlanda. Ralf Vargenstein och Omar Mubarak har fått varsitt instruktionsblad med engelsk text. De står med huvudena tätt ihop över en jetmotor, som på plats förser flygplanet med el och luft.

– Vi ska ta bort startmotorn och inspektera om det finns några problem, säger de.

Några andra elever hojtar till och Joakim Wallgren lyser upp:

– Bra, nu har ni gjort en finding.

Taki Konduk, Joakim Wallgren, Ralf Vagenstein och Omar Mubarak i praktiksalen. Foto: Justina Öster

Det står för en anmärkning, något som behöver upptäckas och åtgärdas.

Andrew Loos jobbar vid ett annat bord. Han gillar att meka och vill bli flygmekaniker.

– Jag tycker det är kul att jobba under press. Det ger adrenalin, att man måste fixa grejer rätt snabbt. Jag hade vänner som gick här så jag tänkte att jag kunde testa utbildningen.

Vid SAS-hangarens grind 1 får eleverna, precis som resenärerna, gå genom en säkerhetskontroll. En badge, elektronisk nyckel, ger tillträde till olika lokaler i de myllrande gångarna som passagerarna aldrig ser. För Transportarbetarens reporter krävs en ledsagare, Juan Villar Moya, som alla kallar ”Sjuan”.

Han jobbade som flygtekniker i många år, men är nu instruktör för eleverna på företaget Aircraft Academy of Sweden som håller i praktik och flygundervisning på Arlanda.

Noel Toscano och Viggo Holmgren samarbetar. Foto: Justina Öster

Kärnämnen, som svenska, engelska och matematik, läser studenterna som valt att gå lärlingsutbildningen på Arlandagymnasiet i Märsta, utanför Stockholm. De mer teoretiskt inriktade kan välja utbildningen förlagd på skolan. Men fullgången praktisk utbildning ger certifikat och öppnar dörren för arbete som flyg- och helikoptermekaniker.Den som vill kan sedan plugga vidare till flygtekniker, flygplansplåtslagare, ingenjör eller pilot.

Solyana Desale vill bli pilot. Foto: Justina Öster

Zeb Kentkuran Glindell har rast. Han går sitt andra år och älskar atmosfären vid Arlanda. Han blev flygintresserad redan som liten och önskar att all undervisning skulle ske i hangaren. Där pågår det dagliga underhållsarbetet av plan som körs in och ut efter små eller stora kontroller, nära inpå studenterna. Under tredje läsåret har de praktik under ledning av en handledare.

Zeb flyger så ofta han kan i en cockpit-simulator hemma på datorn.

– Jag har över 1 500 loggade flygtimmar och vill bli pilot eller flygledare efter att jag gjort lumpen.

Solyana Desale har ihop med Lovisa Tjärnberg tagit plats i förarsätet på skolans fysiska och alldeles nyinvigda cockpit-simulator, en Airbus A320. Det känns precis som att lyfta från startbanan och flyga när den går i gång, tycker de. Som barn fick Solyana höra att kvinnor inte kan bli piloter. Men efter att hon kom till Sverige 2018 vill hon förverkliga sin dröm, bli pilot, flygingenjör eller rymdtekniker. På fritiden segelflyger hon.

– I årskurs två går fem tjejer och sex i årskurs tre. Jag trodde jag skulle bli ensam, men i ettan har en massa tjejer börjat. Det är jättekul!

Lovisa Tjärnberg gillar att ”sitta och skruva och pilla”. Foto: Justina Öster

Lovisa kan inte tänka sig att jobba på kontor. Hon vill bli flygtekniker.

– Jag tycker om att sitta och skruva och pilla, ha olika arbetsuppgifter varje gång jag kommer till jobbet. Och jag har alltid varit nattmänniska så skiftarbete passar mig. Vi mekar med riktiga grejer från flygplan som propellrar och landningsställ på skolan, men nu längtar jag efter att komma ut på praktik.

Natnael Ghirmay och Anton Jonsson har slagit sig ner i soffan på det estländska flygbolaget Xfly där de går som lärlingar.

Natnael Girmay och Anton Jonsson praktiserar hela årskurs 3. Foto: Justina Öster

– Flera av morsans vänner jobbar på SAS fick jag veta efter att jag börjat och jag gillar att resa. Det är intressant att se hur flygplan tillverkas och fungerar. Jag går ut första juni, då hoppas jag få jobb som flygmekaniker. Sen kanske jag pluggar vidare till flygtekniker, säger Natnael.

Han var inte beredd på att läsa fysik och tycker inte att han har någon praktisk användning av ämnet i jobbet. Bland de särskilda flygämnena han läst ingår ellära, digital teknik, materiallära, underhållsteknik och aerodynamik. Svåra i början men det lättade efter några månader, tycker Natnael.

Branschen ropar efter flygmekaniker, tekniker och plåtslagare och klasskamraten Anton lockades av att kunna få jobb efter gymnasiet.

Solyana Desale spanar in all elektronik i cockpit-simulatorn. Foto: Justina Öster

– Jag har alltid tyckt att det praktiska är roligare än det teoretiska, har mekat lite moppe och motorcykel och brukar vara med farsan och kolla på honom när han fixar. Är väl hyfsat händig. Det är kul att vara med och meka på Xfly. Vi brukar läsa mejlen när vi kommer hit och se vad vi ska göra, om det varit problem med något flygplan.

Anton har sökt jobb på SAS och hoppas få arbeta något år innan han söker till en flygteknikerskola. Den här förmiddagen har porten hakat upp sig till hangaren, så bolaget får inte in några plan för översyn. Men framåt eftermiddagen går porten i alla fall upp och Natnael Girmay och Anton Jonsson får sitt uppdrag – motorn på ett CRJ900-plan behöver tvättas.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Obehörig i varselväst stoppad bland planen

Bevakning. Säkerhetspersonal på Arlanda upptäckte tidigt på söndagsmorgonen en obehörig man i varselväst ute vid flygplanen. Mannen greps kort senare av polis och är nu misstänkt för sabotage.

Transportarbetarens logga

Familjefest på gymnasiet med framtidens transporter

Utbildning/evenemang. I helgen hade Edströmska gymnasiet i Västerås öppet hus och välkomnade alla – för att ta del av skolans utbildningar och för en branschdag med aktiviteter, utställningar och uppvisningar.

Alexandra Einerstam

Dags att allas bidrag värdesätts

Alexandras krönika. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

LO: ”Dags att sänka arbetstiden”

Arbetstid. ”Det är dags att sänka arbetstiden för alla som jobbar i Sverige för det har vi helt enkelt råd med”. Så sa ordförande Johan Lindholm när LO presenterade sin slutrapport om förkortad arbetstid.

Avtal 2025
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

Norwegian-klubbens ordförande stolt över nytt avtal

Kabinavtalet. Norwegian-klubbens ordförande Danijel Kovacic har varit med under hela vägen till Transports första avtal för kabinpersonal. – För mig är det extra speciellt eftersom det var jag, Susanne Kindblad, Karen Paz Vasquez och vår kabinklubb som startade resan från Unionen till Transport.