Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall
Close
19. Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall
Close
Sommartips 2023

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.

1. Western Farm

Boden. Upplevelser utlovas i Shadow Creek, en realistisk västernstad, där besökarna får spela med i händelserna och hjälpa sheriffen i arbetet.

Öppet i sommar från den 7 juli till och med 5 augusti, söndagar stängt.

Barn över en meter betalar 220 kronor i entré, vuxna (över 14 år) 250 kronor, seniorer 195 kronor. Familjekort 895 kronor, säsongskort vuxen 990 kronor.

 

2. Pite havsbads äventyrsbad har pooler för alla åldrar. Foto: Tomas Bergman
Pite havsbads äventyrsbad har pooler för alla åldrar. Foto: Tomas Bergman

2. Pite havsbad

Piteå. Att bada i havet vid det som kallas Sveriges Riviera är fortfarande helt gratis! I det lilla samhället, en mil syd om Piteå, har ett helt nöjescentrum och en femstjärnig camping vuxit fram sedan mitten av 1900-talet. Och så finns det äventyrsbad för dem som vill ha garanterad temperatur. Öppettider alla dagar 9–20 i sommar, 17 juni–12 augusti.

Gratis för barn under 3 år, reducerade priser för äldre barn, vuxna betalar 155 kronor.

 

3. Fort Kodiak

Butjärn Bjärtrå, Kramfors. Vilda västern i Västernorrland. Sommaröppet fort 30 juni–13 augusti från klockan 10 till 17. Särskilda västerndagar från i månadsskiftet juni–juli. Välkomnar med orden ”vi har miljön, ni har fantasin”.

Föreningen Kodiak Valleys vänner har mat till försäljning men det är också fritt fram att grilla eget.

Entré: 100 kronor för vuxna, 30 kronor för barn. Kaffe ingår.

Välkomnande!

 

4. Historiska miljöer gestaltade på Jamtli, här är det en scen från 1895. Foto: Göran Strand
Historiska miljöer gestaltade på Jamtli, här är det en scen från 1895. Foto: Göran Strand

4. Jamtli

Östersund. Upplevelser både inne och ute. Utställningar av konst och hantverk i museet, historiska hus och gårdar på friluftsmuseet, sommartid med utklädda aktörer. Teater på stora scenen, i sommar ges familjemusikalen Emil i Lönneberga den 12–20 augusti.

Förutom vid vissa evenemang är det alltid fri entré till friluftsmuseet.

 

5. Tomteland

Mora. I urskogen utanför staden ligger temaparken med magiska världar, som Älvornas rike och Skogtomtebyn. Det finns möjlighet att uppleva äventyr med sagofigurerna direkt, eller i form av musikföreställningar i utomhusmiljö. Allt med budskap om vikten av att ta hand om djur, natur och varandra.

Öppet dagligen 17 juni–13 augusti, förutom midsommarafton.

En dag i sagolandet kostar 290 kronor för gäster från 3 till 12 år, 360 kronor för gäster 13–64 år, 65-plus betalar 310 kronor. Säsongskort 595 kronor, 665 kronor respektive 615 kronor.

 

6. Leksand sommarland

Leksand. Stort vattenland, karuseller, motor- och actionaktiviteter vid Siljans strand i en av Dalarnas största turistmagneter. I närheten finns flera boenden, camping och stugor.

Entré 17 juni–2 juli: Endagsbiljett 425 kronor, tvådagarsbiljett 605 kronor (seniorer 255 respektive 325 kronor).

Entré 3 juli–13 augusti: Endagsbiljett 465 kronor, tvådagarsbiljett 725 kronor (seniorer 295 kronor respektive 425 kronor). Säsongskort: 1 495 kronor.

Barn kortare än en meter har alltid fri entré!

 

7. Draken – en berg- och dalbana för hela familjen i Furuviksparken. Foto: Jacob Winges
Draken – en berg- och dalbana för hela familjen i Furuviksparken. Foto: Jacob Winges

7. Furuvik

Gävle. Klassisk djurpark och tivoli med en rad åkattraktioner, liksom scenuppträdanden och konserter. Premiär för ny berg- och dalbana i sommar.

Säsongskort ger fri entré till parken, fria åk, tillträde till konserter och dans samt parkering utanför anläggningen: 945 kronor.

Priset för en endagsbiljett för vuxna har sänkts i år, från 488 kronor till 299.

Allt ingår i entrébiljetten.

Sänkt pris!

 

8. Sunne Sommarland

Sunne. Stort vattenland i Värmland med attraktioner som pooler, varma källor och en rad vattensporter. Grannen, campingen, ger rabatt på entrén.

Öppet 24 juni–13 augusti klockan 10–17, från 10 juli till 6 augusti till klockan 18.

Entré över en meter: 330 kronor, seniorer 60-plus 140 kronor. Kortare än en meter: fri entré.

Säsongskort köpt före den 19 juni: 1 000 kronor, efter det 1 400 kronor. Hyra av paviljong med solstolar: 600 kronor.

 

9. Klassiker i nattljus: Gungorna på Gröna Lund. Foto: Johan Gramén
Klassiker i nattljus: Gungorna på Gröna Lund. Foto: Johan Gramén

9. Gröna Lund

Stockholm. Huvudstadens nöjespark ute på Kungliga Djurgården sedan 140 år. Har i år lagt om konceptet för inträde och slopat för- och eftermiddagspass. Den som köper biljett får stanna från öppning till stängning, klockan 22. Men med grundbiljett är åkattraktionerna bara tillgängliga under en viss tid.

Priset har sänkts jämfört med förra året. För vuxna från 525 kronor till 499 kronor i år. För barn är priset i sommar 399 kronor, en tia mindre än förra sommaren.

Guldkortet ger fri entré hela säsongen och fria åk. Kostar 1 699 kronor.

Nytt entrékoncept!

 

10. Parken Zoo

Eskilstuna. Djur, natur, karuseller och konserter. Gammeldags kombipark som en gång startade som folkpark, bland de första i landet.

Biljetter måste förbokas, och likaså besök för den som har säsongskort.

En dagsbiljett för vuxna kostar fram till midsommarhelgen 290 kronor, därefter 390 kronor resten av säsongen till den 13 augusti. Säsongskort vuxen går på 1 350 kronor, barn 1 050.

 

11. Sagostigen

Malmköping. Fokus på folksagor i liten nöjespark i Södermanland. Här möter besökaren personer från sagornas värld som Snövit, Mors lilla Olle eller Hans och Greta. Nytt sedan ett par år är dinosaurier längs stigen.

Öppet 18 maj–27 augusti, särskilda teaterdagar i juli. Entrébiljett vuxen: 130 kronor, barn 2–12 år: 110 kronor.

 

12. Daftöland

Strömstad. Skepp och hoj, här handlar det om bomber och granater, åkattraktioner, piratteater och spel i skön Västkustmiljö.

Säsong till och med söndagen den 13 augusti. Entrébiljett en dag kostar 250 kronor, för seniorer 175 kronor.

Gratis för alla som fyller år att gå in.

Billigt!

 

13. Långhalsarna möter korthalsar på Kolmårdens savann. Foto: Oscar Barkenbom
Långhalsarna möter korthalsar på Kolmårdens savann. Foto: Oscar Barkenbom

13. Kolmården

Kolmården. Sveriges största djurpark ett par mil norr om Norrköping, grundad 1965. Är i dag en av landets största turistmål, med omkring 700 000 besökare årligen.

Här finns ett åttiotal olika djurarter, flera utrotningshotade och därför upptagna i särskilda program för bevarande.

Parken har eget resorthotell, delfinshow, djur i ”naturlig” biotop som savannen, Bamseland för de mindre barnen och en rad åkattraktioner för de större. Enligt Kolmården är nya berg- och dalbanan bäst i världen.

Årskort vuxen: 1 990 kronor, barn 3–13 år: 1 490 kronor.

Priserna för en dagsbiljett är beroende på årstid. De dyraste under högsäsong i juli kostar för vuxen 579 kronor, för barn 3–12 år 479 kronor. Barn under 3 år: fri entré.

Det finns också en rad särskilda aktiviteter att boka till, som ”exklusiv guidning giraff” à 349 kronor.

Störst!

 

14. Skara Sommarland

Axvall. Sedan skivbolagsdirektören med mera Bert Karlsson öppnade sommarlandet i en grusgrop på Västgötaslätten, öster om Skara, 1984 har nöjesparken utvecklats till en av Nordens största nöjesparker. Och allra störst på vattenattraktioner.

I anslutning ligger en stor camping med plats för närmare 1 000 husvagnar, samt stugby.

Entrébiljett med fria åk för alla som mäter mer än en meter under högsäsong (från midsommar till 6 augusti) 469 kronor. Reducerat pris för seniorer, fri entré för barn under en meters längd.

Skandinaviens största vattenpark!

 

15. Läskigt kul i Lisebergsbanan. Foto: Liseberg
Läskigt kul i Lisebergsbanan. Foto: Liseberg

15. Liseberg

Göteborg. Nöjesparkernas nöjespark, belägen i stadsdelen Heden, firar 100 år i år. Sommarsäsongen sträcker sig från slutet av april till slutet av september.

Vackert anlagd, bland annat med stora planteringar och matställen i olika prisklasser. Förutom alla åkattraktioner som lockar, liksom uppträdanden och konserter från flera scener.

Liseberg ägs av Göteborgs stad. Entréavgiften är beroende på säsong och veckodag. Den dyraste biljettkategorin har i år höjts med cirka 50 kronor och går nu på 645 kronor.

”Allt-i-ett-biljett Stora” har pris från 395 kronor, ”Allt-i-ett Lilla” från 295, vilket innebär fria åk i småbarnsattraktion. Guldpass, giltigt under ett år för fria åk alla parkens öppetdagar, var i slutet av maj slutsålt.

Många olika slags biljetter!

 

16. Borås Djurpark

Borås. Belägen i stadens centrala delar var Borås djurpark tidigt ute att visa djur i sin ”naturliga” miljö, exempelvis lejon på mark anlagd som afrikansk savann.

Fortfarande lockar parken besökare med att komma riktigt nära djuren, eller äventyr på camp som ”i vildaste Afrika”.

En dagsbiljett kostar från 190 kronor, beroende på säsong och veckodag. Vuxna (över 13 år) betalar i juli 399 kronor. Barn under 13 år betalar samma period 319 kronor.

Djurparken erbjuder också säsongskort, som lägst till ett pris av 399 kronor.

 

17. Kneippbyn

Visby. Det som startade som kurort på Gotland är i dag ett slags äventyrsresort, med åkattraktioner, femstjärnig camping strax intill och Pippi Långstrumps hem – riktiga Villa Villekulla som användes i 1960-talsfilmatiseringen av Astrid Lindgrens bok. Men läget lockar än i dag, vid Östersjön ett par kilometer utanför Visby.

Här är det i hög grad helhetslösningar som gäller för olika kategorier besökare, under olika perioder och veckodagar.

Äventyrspaket för barnfamiljen finns att boka från 1 495 kronor, och inkluderar då tre nätter i exklusiva tält (så kallade glampingtält), morgonbad i lagunen, entré till sommarland och äventyrsgolf.

”Gotlandspaket för barnfamiljen” går på minst 2 000 men innebär boende fyra nätter och frukostbuffé. Paketet ”Kul med barnbarnen” finns från 250 kronor, i lågsäsong (före 11 juni, efter 25 augusti), med en övernattning och entré till Sommar- och vattenland två dagar.

 

18. Astrid Lindgrens värld är en stor temapark, men författarens personer dyker också upp på Vimmerbys gator. Foto: Magnus Römbo
Astrid Lindgrens värld är en stor temapark, men författarens personer dyker också upp på Vimmerbys gator. Foto: Magnus Römbo

18. Astrid Lindgrens värld

Vimmerby. Författarens värld ”på riktigt” i samhället där Astrid Lindgren föddes 1907.

Temapark med miljöer ur böckerna gestaltade och personer som Emil, Ronja, Madicken och bröderna Lejonhjärta möter besökaren. I parken ges också föreställningar på den stora utomhusteatern.

Från 17 maj till och med 20 augusti har parken öppet dagligen, 10–18. Fri entré för födelsedagsbarn, som fyller från 3 år till och med 14 år.

Entrebiljett en dag kostar 465 kronor, för besökare 3–14 år, är man över 65 år kostar biljetten 350 kronor.

 

19. Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

19. High Chaparall

Kulltorp. I djupaste Småland, mellan Gnosjö och Värnamo, breder Bengt ”Big Bengt” Erlandssons (1922–2016) västernvision ut sig.

Showen med stuntmän började locka allt fler besökare från 1970-talet, och föreställningarna som Stora tågrånet tillhör fortfarande attraktionerna.

Temaparken har vuxit under årens gång, med allt ifrån salooner till kyrka, och många besökare är stammisar på ”Chappen” och återkommer år efter år i rätt Vilda västern-mundering.

I början av året drabbades High Chaparall, som delvis ligger på mossmark, av översvämningar. Men parken håller öppet.

Priset för att komma in är beroende av säsong; försäsong 18 maj–30 juni. Under högsäsong i juli ligger entrén för en vuxen på 400 kronor, för barn 3–14 år på 370 kronor. Reducerade priser för seniorer, liksom för ledsagare.

 

20. Ölands djur- och nöjespark

Färjestaden. Djurpark belägen precis vid brofästet, vars åkattraktioner är tydligt synliga för den som kommer från fastlandet. Här stod länge Gröna Lunds begagnade berg- och dalbana.

Djurparken grundades 1974 och har med åren vuxit kraftigt på nöjessidan. Ett vattenland har också tillkommit.

Parken deltar i bevarandeprogram för utrotningshotade djur, och besökare kan se djur från olika kontinenter, som zebror, schimpanser, apor och flamingos.

Liksom Kolmården lockar parken med boende vid anläggningen.

Pris entré till nöjesfält och bad, alla över en meter: 500 kronor, för två dagar i följd: 700 kronor.

Barn under en meter: fri entré.

 

21. Skånes djurpark

Höör. Världens största djurpark med nordiska djur ligger mitt i Skåne, utanför Höör. Här hålls bara sådana djurarter som lever eller har levt i Norden. Det finns både vilda djur, som lo och gråsäl, och lantdjur av gamla nordiska lantraser.

Intresset var stort när djurparken öppnade 1952 och är fortfarande stort, med omkring 200 000 besökare varje år.

Parken lockar med roliga familjeäventyr, liksom att komma nära djuren.

Antal besökare är begränsat och endast förbokning gäller.

Biljetter som köps i entrén kostar 349 kronor, annars från 199 kronor online (högsäsong, juli, 239 kronor för dagspass vuxen). Barn under 3 år kommer in gratis och ingen förbokning krävs.

Dagspass inkluderar samtliga av djurparkens attraktioner.

 

22. Tosselilla

Tomelilla. Skånes största nöjespark med klassiska karuseller men även Tarzanskog, minigolf, dinosaurier, vattenland med flera pooler, go-cart och go-cart för barn (över 120 centimer i längd) och restaurang. Drivs av Cederholms tivoli, som tidigare drev ambulerande tivoliverksamhet under samma namn.

Entré lågsäsong 6–21 juni, vuxen: 335 kronor, seniorer (över 60 år) och besökare i rullstol: 210 kronor.

Under högsäsong, 27 juni–13 augusti, höjs priset men bara för vuxna, till 385 kronor. Barn kortare än en meter går alltid in gratis.

 

Fotevikens Vikingamuseum är ett friluftsmuseum. Här finns en hel vikingastad uppbyggd med dåtidens material och tekniker, så historiskt korrekt man kan komma med de arkeologiska och historiska källmaterial man känner till. Foto: Fotevikens museum
På Fotevikens Vikingamuseum finns en hel vikingastad uppbyggd med dåtidens material och tekniker, så historiskt korrekt man kan komma med de arkeologiska och historiska källmaterial man känner till. Foto: Fotevikens museum

23. Viking World Foteviken

Höllviken. Friluftsmuseum beläget på Falsterbonäset i sydvästra Skåne. Här vid havet ligger en hel vikingastad uppbyggd, ibland befolkad av frivilliga från när och fjärran med gemensamt intresse av att levandegöra vikingalivet.

(Fotevikens museum samarbetar med föreningar i hela Europa.)

Öppet dagligen under högsäsong, 16 juni–20 augusti, men stängt över midsommarhelgen. Marknadsveckan startar den 26 juni.

Entréavgifter under högsäsong: Besökare längre än 100 centimeter betalar 150 kronor, oavsett ålder med undantag av seniorer 65-plus, som betalar 100 kronor. Barn under en meter går in fritt.

Familjebiljett: 400 kronor (fyra personer). För extra familjemedlem: 100 kronor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

ordningsvakter

Terrorhot och arbetsliv

Arbetsmiljö. Säkerhetspolisen höjde den 17 augusti terrorhotnivån till fyra på den femgradiga skalan. Hotet för terrordåd bedöms nu som högt i landet. På flygplatser, kärnkraftverk, i gallerior, kollektivtrafiken och hamnar har säkerhetsrutinerna skärpts.

Gustaf Sahlin. Foto: Lilly Hallberg

Gott liv trots ökade kostnader

Privatekonomi. Miljöarbetaren Gustaf Sahlin och hans fru var förutseende. Band om lånen, ordnade med fördelaktigt elavtal. Men de högre matpriserna är kännbara för tvåbarnsfamiljen i Kolmården. Spaning efter extrapriser har ökat och det blir mer falukorv. Fast främst mer planering – och mindre svinn!

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Kultur
Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Kongress 2022
Mammografi erbjuds i dag till alla kvinnor mellan 40 och 74 år av sjukvården i landets samtliga regioner. Foto: Shutterstock

Så gick det med kraven på cancerkoll och fria mensskydd

Motionerat. På Transports kongress antogs två motioner som berörde och väckte diskussion: Att förbundet ska verka för rätt till mammografi, cellprovtagning och prostataundersökning på betald arbetstid. Och att arbeta för fria mensskydd i alla sammanhang.

Mänsklig rättighet med fri tillgång? Ja, enligt kongressbeslut ska Transport verka för gratis mensskydd i alla sammanhang. Foto: Justina Öster

”Om det var en mansfråga hade det redan varit tillämpat”

Mensskydd. Transport ska verka för fria mensskydd till alla som behöver det. Det beslutades på kongressen i augusti 2022. Men när Transportarbetaren ringer runt till avdelningarna ett drygt halvår efter kongressen har ingen tagit tag i frågan.

Solweig Hagselius, Hallands Hamnar, och Marie Lundin, Pohjanen & Strö Transport.

Hamnen och åkeriet som redan infört gratis mensskydd

Arbetsmiljö. Hallands Hamnar och det Piteåbaserade åkeriet Pohjanen & Ström Transport har redan infört gratis mensskydd på sina damtoaletter. Företagens respektive HR-chefer, Solweig Hagselius och Marie Lundin, ser bara fördelar.

Cancerpatienters överlevnad är en fråga om socialgrupp. En förklaring är olika mönster när det gäller att komma till undersökningar vid kallelse, som till mammografi och screening för gyncancer. Foto: Shuttersstock

Ojämlikhet kostar tusentals liv

Hälsoklyftor. Klass påverkar hälsa, livslängd och risk att dö i cancer. Och skillnaderna har ökat på senare år. En förklaring är olikheter när det gäller att delta i olika screeningprogram och att söka vård i tid, visar en stor studie Cancerfonden låtit göra.