Close
Helsingborgs hamns sajt utsattes på måndagen för en attack, som gjorde att sajten låg nere en kortare tid. Hot av det här slaget har blivit vanligare sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina, enligt hamnansvariga. (GENREBILD)
Close
Kriget i Ukraina

Hot i skuggan av kriget

Hamn. Ryssland exporterar i dag mer olja än före anfallskriget mot Ukraina. En rysk skuggflotta rundar de sanktioner EU infört. Svenska hamnar har också flera gånger hackats, ett hot som ökat efter den ryska invasionen av grannlandet.

Bara under maj månad i år passerade nära 200 tankfartyg med rysk olja den svenska västkusten, rapporterar Göteborgs-Posten (GP). Fartyg som ofta är äldre och flaggade i länder utanför EU samt har oklara ägandeförhållanden. Klart är däremot att förhållandena gör det möjligt att sälja oljan till valfritt pris, i strid mot gällande sanktioner.

De sanktioner som den Europeiska unionen införde efter det ryska anfallet i februari 2022 är avsedda att slå mot Rysslands export av råolja, landets viktigaste exportprodukt: EU-länder ska bara serva olje­tankers så länge oljan säljs i länder som inte skrivit under sanktionerna och priset inte är högre än det tillåtna pristaket, i dagsläget 60 dollar per fat.

– Östersjöområdet är den stora supermotorvägen för rysk olja. Vi ser precis lika mycket trafik där som tidigare, säger Rysslandsexperten Craig Kennedy vid Harvard’s Davis Center i Cambridge i USA, till GP.

Craig Kennedy förklarar i tidningen att över 50 procent av Rysslands sjöfraktade olja fortfarande exporteras via Östersjön eftersom det inte finns tillgänglig infrastruktur för att rikta om flödet.

Men tillgången på fartyg är begränsad och Kennedy framhåller att Ryssland därför fortfarande är starkt beroende av fartyg från västländerna.

– Moskva letar desperat efter tankers som inte är försäkrade genom den internationella gruppen, då de fartygen vanligtvis kan transportera gods som är prissatt över pristaket utan att riskera lagliga eller kommersiella påföljder, säger Craig Kennedy.

Ryssland söker alltså fartyg som kan runda sanktionerna, försäkrade hos bolag med betydligt mindre transparens. Dessa fartyg kallas skuggartyg.

Tickande miljöbomb

Fartygen i den så kallade skuggflottan är inte en homogen massa men det finns vissa likheter. Frekventa byten av såväl namn som ägare och flaggstat är några, liksom oklara ägarstrukturer.

– I många fall är det nästintill omöjligt att endast utifrån den offentliga informationen som finns tillgänglig kunna avgöra vilka de slutgiltiga ägarna är, säger Craig Kennedy.

Tidningen GP har kartlagt samtliga oljefartyg som hämtat olja i ryska oljehamnar och sedan passerat mellan Danmark och Sverige under maj i år. Totalt rör det sig om 193 fartyg, vilket innebär att det i snitt dagligen passerar 6–7 fartyg med rysk råolja eller andra oljeprodukter utanför den svenska västkusten.

Av de nära 200 fartygen är mer än hälften av dem 15 år eller äldre, en ålder då en olje­tanker i regel börjar närma sig slutet av sin livslängd. Men bara i maj passerade ett 20-tal tankfartyg som var över 20 år gamla förbi Skagen.

Enligt experter som GP talat med utgör de äldre fartygens ökade närvaro ­utanför Sveriges och Danmarks kuster också ökade risker för miljökatastrofer.

Attacker mot hamnsajter

Sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina har hot av olika slag ökat mot svenska hamnar. Ett exempel är överbelastningsattacker. Målet med dessa är att slå ut webbplatser och servrar för att göra dem obrukbara.

På måndagen hackades flera svenska hamnars sajter, bland annat Sundsvalls hamns och Helsingborgs hamnsajter. På sajterna finns bland annat all information för fartyg som ska anlöpa hamnarna.

Det är andra gången som Helsingborgs hamn utsätts för en sådan här form av överbelastningsattack. Denna gång kunde attacken snabbt avvärjas och sajten låg bara nere i tio minuter.

– Det var leverantörer till hamnens sajt som drabbades, och de har löst det genom att blockera IP-adresserna där det kommit mycket trafik som inte stämmer, säger Helsingborgs hamns kommunikationsansvariga, Zandra Lindell, till Helsingborgs Dagblad.

Hon gör bedömningen att antalet hot av det här slaget ökat mot Helsingborgs hamn sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Den här gången var leverantören förberedd:

– Sajten låg nere för alla i totalt tio minuter, innan de hittade vilka ip-adresser som skulle blockeras. Nu kommer både våra kunder och vi åt den, säger Zara Lindell.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

HF dras till domstol för hamnstrejk

Konflikt. Arbetsgivaren har stämt Hamnarbetarförbundet (HF) för olovliga stridsåtgärder. I går inledde facket strejker i en rad hamnar där de har medlemmar. I dag på eftermiddagen möts parterna i Arbetsdomstolen.

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, kallad Europadomstolen, ligger i Strasbourg. Varje år inkommer över 50 000 klagomål från personer och organisationer i Europarådets 46 medlemsstater.

Här prövas misstänkta brott mot mänskliga rättigheter

Juridik. När Högsta domstolen nekade Transport prövning av rätten att utesluta en SD-politiker tog förbundet ärendet till Europadomstolen. Men väntan på besked om klagomål kommer att behandlas är ofta lång.

Trots att han förlorat båda benen och flera fingrar på vänster hand har Petro Burjak inte givit upp. Foto: Tadeusz Rawa

En rysk mina kostade honom båda benen och två fingrar

Mötet. Under många år körde Petro Burjak tunga lastbilar i hela Europa. I september 2022 förändrade en rysk stridsvagnsmina hans liv på ett dramatiskt sätt. På ont. Men i slutändan kanske lite på gott också.

Offentliga upphandlingar

Domstol stoppar nya avtal

Servicetrafik. Med omedelbar verkan stoppade förvaltningsrätten före midsommar Region Kalmar från att teckna nya avtal om färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. Den pågående upphandlingen har kritiserats för att riskera slå ut mindre taxiföretag.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När Integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till Integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.