Transportarbetareförbundets skyddsombud
Close
Reflexväst för Transports skyddsombud i arbete.
Close

Grattis, alla skyddsombud!

Arbetsmiljö. Sträck på er, alla skyddsombud! I dag, den 25 oktober, firar vi skyddsombudens dag – och alla er som stretar på för att skapa en bättre arbetsmiljö runt om i landet.

Martin Miljeteig
Martin Miljeteig. Foto: Jan Lindkvist

– Tack för att ni finns, våra underbara vardagshjältar som jobbar för att förhindra olyckor och räddar liv varje dag på våra arbetsplatser, säger Transportarbetareförbundets arbetsmiljöombudsman, Martin Miljeteig.

Skyddsombudens dag instiftades 2012. Då hade det gått 100 år sedan anställda fick lagstadgad rätt att utse skyddsombud. Dagen firas varje år i oktober, under Europeiska arbetsmiljöveckan som pågår nu,

Sopgubben Magnus Lundberg är skyddsombud i Stockholm sedan tio år tillbaka för att han vill kunna påverka sin och kollegornas arbetsmiljö. Bättre hämställen för sopor och avfall står högst upp på dagordningen.

Tänker du fira i dag?

– Nej, jag hade ingen aning om att det var skyddsombudens dag, men jag är inte så mycket för att fira sånt där. Jag tror inte jag blir firad heller. Man får nog köpa sig en tårta själv, i så fall, ha ha.

Ett förtroendeuppdrag

Hamnarbetaren Linda Gröning blev skyddsombud i Iggesund efter att ha blivit tillfrågad av kollegorna. Det är ett förtroendeuppdrag och hon utbildade sig om facket, lagar och regler.

– Skyddsombud borde finnas på alla arbetsplatser och alla borde tänka på säkerheten på jobbet, säger hon.

Foto: Justina Öster

Ordningsvakten Stefan Andreasson är huvudskyddsombud på Avarn i Malmö.

– Mina kollegor tyckte att jag tyckte så mycket så de tyckte att jag skulle bli skyddsombud, ha ha. Jag är ju sån att jag inte kan hålla tyst och nu har jag varit skyddsombud i snart 30 år.

– Facket borde verkligen värna om dem som tar på sig uppdraget, ställer sig upp och slåss för sina kompisar. Jag har väldigt bra uppbackning, men tänk på dem som kämpar på, på mindre orter. Det är inte så jävla lätt. Jag beundrar dem!

Ska du fira i dag?

– Nej, jag har en massa riskbedömningar och annat att göra och man firar väl inte sig själv? Men det ska verkligen respekteras, allt det jobb som många av mina kollegor gör, säger Stefan Andreasson.

Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) är en partsgemensam organisation. På sin webbsida, tya.se, tipsar de om utbildningar för olika yrkesgrupper och hur man kan förbättra arbetsmiljön. Att rapportera tillbud (små olyckshändelser) till arbetsgivaren är viktigt, betonar Tya, eftersom olika åtgärder då kan vidtas för att förhindra en olycka eller till och med ett dödsfall på en arbetsplats.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Johan Kanmert. Foto: Privat

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.