Transportarbetareförbundets skyddsombud
Close
Reflexväst för Transports skyddsombud i arbete.
Close

Grattis, alla skyddsombud!

Arbetsmiljö. Sträck på er, alla skyddsombud! I dag, den 25 oktober, firar vi skyddsombudens dag – och alla er som stretar på för att skapa en bättre arbetsmiljö runt om i landet.

Martin Miljeteig
Martin Miljeteig. Foto: Jan Lindkvist

– Tack för att ni finns, våra underbara vardagshjältar som jobbar för att förhindra olyckor och räddar liv varje dag på våra arbetsplatser, säger Transportarbetareförbundets arbetsmiljöombudsman, Martin Miljeteig.

Skyddsombudens dag instiftades 2012. Då hade det gått 100 år sedan anställda fick lagstadgad rätt att utse skyddsombud. Dagen firas varje år i oktober, under Europeiska arbetsmiljöveckan som pågår nu,

Sopgubben Magnus Lundberg är skyddsombud i Stockholm sedan tio år tillbaka för att han vill kunna påverka sin och kollegornas arbetsmiljö. Bättre hämställen för sopor och avfall står högst upp på dagordningen.

Tänker du fira i dag?

– Nej, jag hade ingen aning om att det var skyddsombudens dag, men jag är inte så mycket för att fira sånt där. Jag tror inte jag blir firad heller. Man får nog köpa sig en tårta själv, i så fall, ha ha.

Ett förtroendeuppdrag

Hamnarbetaren Linda Gröning blev skyddsombud i Iggesund efter att ha blivit tillfrågad av kollegorna. Det är ett förtroendeuppdrag och hon utbildade sig om facket, lagar och regler.

– Skyddsombud borde finnas på alla arbetsplatser och alla borde tänka på säkerheten på jobbet, säger hon.

Foto: Justina Öster

Ordningsvakten Stefan Andreasson är huvudskyddsombud på Avarn i Malmö.

– Mina kollegor tyckte att jag tyckte så mycket så de tyckte att jag skulle bli skyddsombud, ha ha. Jag är ju sån att jag inte kan hålla tyst och nu har jag varit skyddsombud i snart 30 år.

– Facket borde verkligen värna om dem som tar på sig uppdraget, ställer sig upp och slåss för sina kompisar. Jag har väldigt bra uppbackning, men tänk på dem som kämpar på, på mindre orter. Det är inte så jävla lätt. Jag beundrar dem!

Ska du fira i dag?

– Nej, jag har en massa riskbedömningar och annat att göra och man firar väl inte sig själv? Men det ska verkligen respekteras, allt det jobb som många av mina kollegor gör, säger Stefan Andreasson.

Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) är en partsgemensam organisation. På sin webbsida, tya.se, tipsar de om utbildningar för olika yrkesgrupper och hur man kan förbättra arbetsmiljön. Att rapportera tillbud (små olyckshändelser) till arbetsgivaren är viktigt, betonar Tya, eftersom olika åtgärder då kan vidtas för att förhindra en olycka eller till och med ett dödsfall på en arbetsplats.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Miljözonen körs vidare in i Stockholm

Trafikpolitik. Från och med nyårsafton i år är det stopp för bensin- och dieselbilar i stora delar av Stockholm city. Då införs miljözon klass 3 i en del av centrala Stockholm. Förvaltningsrätten har avslagit Moderaternas begäran om att pausa beslutet.

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.