Close
Transports avtalsdelegation för taxiförarna. Bakre raden (från vänster): Förbundsordförande Tommy Wreeth, Carl Åkesson, Jonas Seger, Anette Karlsson och Viktor Petrov (regional samordnare taxibranschen). Sittande: Ronnie Persson, ombudsman Mats H Andersson, Pea Olsson och ombudsman Anna Erixon. Ombudsmännen Mats L Andersson och Karin Peterson saknas på bilden. Personerna utan titel är chaufförer.
Close
Avtal 2023

Förhandlingarna om nytt avtal för taxiförarna startar

Taxi. I dag, tisdag, börjar förhandlingarna om ett nytt taxiföraravtal. Det nuvarande löper ut mitt under brinnande semestertid, den 30 juni.

Transportarbetaren fångar Transportarbetareförbundets avtalsdelegation på väg till Näringslivets hus och motparten, Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) i Stockholm på tisdagsmorgonen.

– Vi börjar nu och får se vad arbetsgivarna har att komma med. Det får vi veta under dagen, säger taxiombudsman Anna Erixon.

Redan i slutet av april växlade Transport sina avtalskrav med BA. Sedan dess har parterna funderat var och en på sin kant. I april sa Anna Erixon att Transport inte blev så förvånat över vad arbetsgivarna framförde och vice versa. Högt upp på Transportarbetareförbundets lista står i alla fall införandet av 27 100 kronor i lägstalön och det gamla kravet på att avskaffa procentlön på inkört belopp. Något som stressar och pressar förarna till många och långa arbetspass i en bransch som är något av Transports sorgebarn.

Taxichaufförerna och förbundet har också lyft krav på fler steg i lönetrappan, så att det lönar sig mer att stanna kvar i yrket. Att chaufförerna ska få sina arbetsscheman tidigare, att övertid och ob-tillägg ska utgå samtidigt, att mertid ska regleras och att rast ska kunna tas tidigare. Liksom att äldre förare ska få fler betalda semesterdagar.

Den nya tillsynsavgiften, som Transportstyrelsen införde vid årsskiftet, är också en nagel i ögat. Den innebär att chaufförerna måste betala 175 kronor per år för att få behålla sin taxilegitimation. Transport anser att arbetsgivaren ska betala den.

I samband med vårens kravväxling framkom det att BA vill återinföra den så kallade passningstjänsten. Det innebär att förare som exempelvis jobbat ett pass mellan kl 19 och 22, ska vara tillgängliga för uppdrag under resten av natten. Men de får bara betald övertid om de blir utkallade på fler körningar.

Det nuvarande taxiföraravtalet (på 29 månader) gav chaufförerna totalt 1 399 kronor mer per månad. Det löper ut den sista juni. Förhandlingarna som nu inleds fortsätter i dag och i morgon.

Läs mer om taxiföraravtalet

2023-04-27

”Bort med den stressande procentlönen!”

2023-06-21

Förhandlingarna om taxiföraravtalet återupptas i juli

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Agne Johansson:
    21 juni, 2023

    De vore bra om ni hjälper dom seriösa taxibolag som försöker kämpa mot lågpris taxi typ malmö,som kör 70 procent svart,hur kan man köra genom halva malmö för 65 kronor fast pris,de kan väl vem som helst förstå att de inte går rätt till,de måste bli någon form av etablering koll.

  2. Pelle Axner:
    20 juni, 2023

    Ibland undrar jag om BA la passningstjänsten som krav bara för att röra upp känslor?

Lästips:

Förhandlingarna om nya flygavtal har startat

Avtal 2023. Transport och Transportföretagen Flyg har inlett sina förhandlingar om tre kollektivavtal. Facket satsar mest krut på pengar.

Transportarbetarens logga

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Ta tag i det som plågar taxi

Debatt. Taxibranschen har en viktig funktion när det gäller att erbjuda säkra och pålitliga transporter till människor. Trots denna viktiga roll har branschen ställts inför djupgående strukturella utmaningar som har haft negativa konsekvenser både för förare och taxibolag.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.