Close
Transports avtalsdelegation för taxiförarna. Bakre raden (från vänster): Förbundsordförande Tommy Wreeth, Carl Åkesson, Jonas Seger, Anette Karlsson och Viktor Petrov (regional samordnare taxibranschen). Sittande: Ronnie Persson, ombudsman Mats H Andersson, Pea Olsson och ombudsman Anna Erixon. Ombudsmännen Mats L Andersson och Karin Peterson saknas på bilden. Personerna utan titel är chaufförer.
Close
Avtal 2023

Förhandlingarna om nytt avtal för taxiförarna startar

Taxi. I dag, tisdag, börjar förhandlingarna om ett nytt taxiföraravtal. Det nuvarande löper ut mitt under brinnande semestertid, den 30 juni.

Transportarbetaren fångar Transportarbetareförbundets avtalsdelegation på väg till Näringslivets hus och motparten, Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) i Stockholm på tisdagsmorgonen.

– Vi börjar nu och får se vad arbetsgivarna har att komma med. Det får vi veta under dagen, säger taxiombudsman Anna Erixon.

Redan i slutet av april växlade Transport sina avtalskrav med BA. Sedan dess har parterna funderat var och en på sin kant. I april sa Anna Erixon att Transport inte blev så förvånat över vad arbetsgivarna framförde och vice versa. Högt upp på Transportarbetareförbundets lista står i alla fall införandet av 27 100 kronor i lägstalön och det gamla kravet på att avskaffa procentlön på inkört belopp. Något som stressar och pressar förarna till många och långa arbetspass i en bransch som är något av Transports sorgebarn.

Taxichaufförerna och förbundet har också lyft krav på fler steg i lönetrappan, så att det lönar sig mer att stanna kvar i yrket. Att chaufförerna ska få sina arbetsscheman tidigare, att övertid och ob-tillägg ska utgå samtidigt, att mertid ska regleras och att rast ska kunna tas tidigare. Liksom att äldre förare ska få fler betalda semesterdagar.

Den nya tillsynsavgiften, som Transportstyrelsen införde vid årsskiftet, är också en nagel i ögat. Den innebär att chaufförerna måste betala 175 kronor per år för att få behålla sin taxilegitimation. Transport anser att arbetsgivaren ska betala den.

I samband med vårens kravväxling framkom det att BA vill återinföra den så kallade passningstjänsten. Det innebär att förare som exempelvis jobbat ett pass mellan kl 19 och 22, ska vara tillgängliga för uppdrag under resten av natten. Men de får bara betald övertid om de blir utkallade på fler körningar.

Det nuvarande taxiföraravtalet (på 29 månader) gav chaufförerna totalt 1 399 kronor mer per månad. Det löper ut den sista juni. Förhandlingarna som nu inleds fortsätter i dag och i morgon.

Läs mer om taxiföraravtalet

2023-04-27

”Bort med den stressande procentlönen!”

2023-06-21

Förhandlingarna om taxiföraravtalet återupptas i juli

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Agne Johansson:
    21 juni, 2023

    De vore bra om ni hjälper dom seriösa taxibolag som försöker kämpa mot lågpris taxi typ malmö,som kör 70 procent svart,hur kan man köra genom halva malmö för 65 kronor fast pris,de kan väl vem som helst förstå att de inte går rätt till,de måste bli någon form av etablering koll.

  2. Pelle Axner:
    20 juni, 2023

    Ibland undrar jag om BA la passningstjänsten som krav bara för att röra upp känslor?

Lästips:

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.