Lyftande flygplan
Close
Transport är beredda att organisera en ny medlemsgrupp – flygvärdinnor och flygvärdar.
Close

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Efter sommaren 2023 började den svenskstationerade kabinpersonalen i tre olika klubbar på allvar kontakta ombudsmännen på Transports flygavdelning 46, berättar Tommy Wreeth. De framförde att de inte når fram till och inte får hjälp eller återkoppling från tjänstemannafacket Unionen, som hittills organiserat dem, uppger han.

Annan kritik handlar om att Unionen, när de förhandlar, gör det över huvudet på medlemmarna utan kontakt med klubbarna och att de inte får hjälp att teckna kollektivavtal med arbetsgivarna, uppger Wreeth.

Hittills har Transport ordnat möten med flygvärdinnor och flygvärdar vid de tre flygbolagen, varav Norwegian är det största. Ett av bolagen fungerar som bemanningsbolag och förser olika företag med personal.

Fler möten är redan inplanerade för att kabinpersonalen ska kunna framföra vad de vill ha hjälp med och Transport ska presentera sig och berätta hur förbundet arbetar och fungerar, förklarar Tommy Wreeth.

– I måndags började vi skriva in nya medlemmar bland kabinpersonalen, säger Tommy Wreeth.

Hur många de är hittills eller hur många fler medlemmar Transportarbetareförbundet kan tänkas få vill han inte svara på, i dagsläget.

– Vi väntar med det, men det här rör sig om en stark, välorganiserad yrkesgrupp som har klubbar, hög organiseringsgrad och bra koll på vad kollegorna i andra bolag i Norden tjänar och har för villkor, säger han.

Känsligt kapitel

Att medlemmar byter förbund eller tar över andra fackförbunds medlemsgrupper är ett känsligt kapitel. När det gäller övertagandet av kabinpersonalen lutar sig Transport mot att förbundet redan organiserar en rad medlemsgrupper inom flyget. Bland annat flygplanslastare, flygmekaniker, flygtekniker, flygtankare, flygplatskontrollanter, flygplatsarbetare på de mindre flygplatserna och flygcateringpersonal.

Att klassa flygvärdinnor och flygvärdar som arbetare och inte tjänstemän är också rimligt, anser Tommy Wreeth.

– De sitter ju inte vid skrivbord och jobbar utan har hand om säkerheten ombord och servicen till passagerarna.

Transport har också informerat Unionen, LO och flygarbetsgivarnas organisation Svenska Flygbranschen. De senare två hade inga direkta invändningar, enligt Tommy Wreeth.

– LO:s avtalssekreterare har gett besked om att det är vi som förbund som ska organisera detta, om det ska ligga inom LO. Flygarbetsgivarnas besked var att vi skulle lösa den här frågan med Unionen, vilket vi försökt, säger han.

– De var inte så glada på Unionen, men de har å andra sidan tagit över våra tidigare medlemmar, taxiväxeltelefonister i Stockholm och Göteborg, genom att göra om dem till tjänstemän.

Tommy Wreeth jämför också med att två olika fack organiserar hamnarbetare och flygtekniker, Hamnarbetarförbundet och Svensk Flygteknikerförening, vid sidan av Transport.

– Vi vill poängtera att kabinpersonalen kom till oss, vi har inte aktivt varit ute och värvat några medlemmar.

Kabinpersonalen i Finland och Norge organiseras även av fack som motsvarar Transport, tillägger Tommy Wreeth.

Vad kan kabinpersonalen förvänta sig av Transport?

– Hos oss får de hjälp. Vi är ute och träffar medlemmar, kommer när klubbarna vill att vi ska delta i möten och kommer att jobba hårt för att teckna avtal.

Är det något särskilt som skiljer kabinpersonalens avtal från Transports övriga?

– Jag vill inte gå in på detaljer, men i stora drag fungerar kabinpersonalens avtal ungefär som hamnarbetarnas. Man sluter ett centralt avtal och fortsätter sedan att förhandla om vad som kan bli bättre i de lokala avtalen ute i hamnarna, säger Tommy Wreeth.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Wudja:
    16 februari, 2024

    Lite magstarkt av Transport med tanke på den långvariga konflikten i Göteborgs hamn där Hamnarbetarförbundet försökte göra exakt samma sak - sno medlemmar från ett annat avtalsbärande förbund. Tänk vad lite man kan lära sig av sina erfarenheter.

  2. Peter Taleryd:
    15 februari, 2024

    Bra agerat av transport!

  3. Björn:
    14 februari, 2024

    Detta är väl ändå ganska anmärkningsvärt? Att Transport öppnar för att organisera medlemmar i andra förbund och att man för diskussionen om gränsdragning för en organiserad medlemsgrupp med kollektivavtal i media. Är man medveten om vilka dörrar man öppnar, och hur det i förlängningen påverkar den fackliga påverkan på arbetsplatserna?

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Tid att återhämta sig och reflektera

Ordförandeord. En minst sagt intensiv period med avtalsförhandlingar har pågått sedan mars. På flera områden har det varit tuffa förhandlingar. Inom hamn och kabin tvingades vi att varsla om konflikt. Hittills har det till slut löst sig bra inom alla avtal, trots en del gnissel från arbetsgivarna.

Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Lee Ljungberg har arbetat som flygvärdinna i 16 år. Lika länge har hon navigerat mellan olika hudtillstånd, till följd av den utmanande arbetsmiljön i luften. Foto: Maria Lund

Livet i luften – en utmaning för huden

Kabinpersonal. Livet i luften utmanar hudens status. En dränerande cocktail av nattflygningar, stress och arbete genom tidszoner fick flygvärdinnan Lee Ljungbergs hud att slå bakut.

Offentliga upphandlingar

Domstol stoppar nya avtal

Servicetrafik. Med omedelbar verkan stoppade förvaltningsrätten före midsommar Region Kalmar från att teckna nya avtal om färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. Den pågående upphandlingen har kritiserats för att riskera slå ut mindre taxiföretag.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När Integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till Integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.