Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet. Foto: Pernilla Ahlsén
Close
Dagens andra uppdrag är att forsla bort en oregistrerad bil i Västertorp.
Close

En dag i bärgningsbilen

Arbetsmiljö. Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet.

Klockan är strax efter sju och det är fortfarande mörkt när vi rullar upp vid Globen i Stockholm och ställer oss utanför macken för att vänta in dagens första uppdrag. Några kollegor är redan här.

– Det är en bra plats att utgå från. Det är enkelt att stå här och det går fort att komma upp på E4:an, säger Magnus Birgersson.

Magnus Birgersson trivs bakom ratten. Innan han blev bärgare körde han bud och taxi. Foto: Pernilla Ahlsén
Magnus Birgersson trivs bakom ratten. Innan han blev bärgare körde han bud och taxi. Foto: Pernilla Ahlsén

Hans pass började klockan sju, men han har bärgningsbilen stående hemma utanför huset och är redo att ta uppdrag i samma stund som han sätter sig bakom ratten.

Vi hoppar ut ur bilen. Det är kallt, andedräkten står som ett moln ur munnen och det är halt på vägarna.

Betyder det att det blir mycket att göra i dag?

– Man vet inte, det kan bli hur lugnt som helst. Det kan vara mer att göra en varm sommardag än när det är snöstorm. Det är vanligare med fastkörningar och avåkningar när det är dåligt väder och snö, men vi har att göra alla dagar. Punkteringar har till exempel blivit vansinnigt vanligt i och med att det inte finns några reservdäck i nya bilar och det gäller ju året om.

Familjeägt åkeri

Tuva Ström går på gymnasiet och gör praktik för Assistancekåren. Hon vill jobba som bärgare när hon har tagit studenten. Foto: Pernilla Ahlsén
Tuva Ström går på gymnasiet och gör praktik för Assistancekåren. Hon vill jobba som bärgare när hon har tagit studenten. Foto: Pernilla Ahlsén

Vi går fram till kollegorna som står parkerade en bit bort. Magnus knackar på rutan och Andreas Holmström tittar upp. De kör för samma åkeri, Conny Ljungfeldts Bilbärgning AB. Det är ett litet familjeägt åkeri med fem bärgningsbilar.

I dag har Andreas även med sig Tuva Ström som går tredje året på Transportprogrammet på Jämtlands gymnasium i Östersund. Hon gör praktik inom Assistancekåren och vill jobba som bärgare efter studenten.

– Jag tycker att det är roligt att vara ute och köra och jag gillar att ingen dag är den andra lik. Det finns inte två uppdrag som är exakt lika utan man får tänka nytt och lösa nya problem hela tiden, säger Tuva.

Andreas Holmström har alltid med sig dvärgpinchern Melker på jobbet. ”Det är skönt att ha något annat att fokusera på när man har varit med om något jobbigt”. Foto: Pernilla Ahlsén
Andreas Holmström har alltid med sig dvärgpinchern Melker på jobbet. ”Det är skönt att ha något annat att fokusera på när man har varit med om något jobbigt”. Foto: Pernilla Ahlsén

Något rör sig i bilen mellan henne och Andreas. Det är Andreas hund, dvärgpinchern Melker, som bökar runt i sin bädd. Melker är alltid med Andreas på jobbet.

– Det funkar hur bra som helst, han ligger mest och tar det lugnt. När jag går ur bilen står han och tittar i backspegeln för att se var jag är, säger Andreas och fortsätter:

– Det är mysigt med lite sällskap, och det kan vara skönt att ha något annat att fokusera på när man har varit med om något jobbigt.

– Ja, det händer att man åker ut på olyckor där någon dör. Det är ju inte så kul, säger Magnus senare när jag frågor om bärgarjobbets nackdelar.

”Fritt och bra”

I övrigt verkar det mest finnas fördelar.

– Jag trivs hur bra som helst. Det är ett fritt och bra jobb, säger Magnus.

Andreas håller med. Han slutade ett tag och började köra grusbil för att slippa jobba natt, men saknade att köra bärgningsbil. När han blev erbjuden en tjänst utan nattpass kom han tillbaka.

– Det är det bästa jobb jag har haft. Jag trivs med kollegorna och det är kul att få hjälpa människor, säger han.

Det sprakar till i radion. Andreas och Tuva får ett uppdrag och kör i väg samtidigt som en annan kollega, Mikael Beck, dyker upp. Vi går in på macken för att värma oss.

Mikael kör för ett annat åkeri än Magnus, men båda åkerierna är anslutna till Assistancekåren och Mikael och Magnus har länge tillhört samma körlag.

– Så fort vi börjar på morgonen så ringer vi upp varandra. Sedan hänger vi kvar i luren även när vi träffar kunder, säger Magnus.

Svårt få bärgarjobb

Att vara bärgare handlar mycket om att lösa olika problem. Foto: Pernilla Ahlsén
Att vara bärgare handlar mycket om att lösa olika problem. Foto: Pernilla Ahlsén

Mikael körde långtradare innan han blev bärgare och säger att det var svårt att få jobb inom bärgningsbranschen.

– Det är så många som söker och de som får jobb stannar kvar. Att komma in utifrån är nästan omöjligt. Det är ofta kompisars kompisar som får frågan, säger han.

– Min chef började köra innan jag ens var född och fortsatte hela yrkeslivet. Nu är det hans son som har tagit över, säger Magnus.

Det är övervägande män bland kollegorna, vad beror det på?

– Det hänger väl ihop med att det har varit mest män inom verkstad och att killar kanske har haft ett större bilintresse. Det är väl bra att ha ett bilintresse när man ska meka med bilar, men det är inget måste, säger Mikael.

– Ja, det är inte så att tjejerna har varit utfrusna, de har bara inte sökt sig hit, säger Magnus.

Ändring på gång

Men det där håller på att ändras, menar de.

– Att killar har haft mer bilintresse, det har ju vänt. I dag sitter det en tjej i varannan grusbil, säger Mikael.

Nu ringer telefonen och det är dags att åka ut på dagens första uppdrag. Klockan närmar sig åtta när vi svänger ut mot Tyresö. Det är en trasig BMW som ska hämtas för bankens räkning, eftersom ägaren har tagit ett lån för att köpa den och inte haft tillräcklig försäkring för att laga den.

När vi kommer fram står bilen mitt på en fullpackad parkering.

– Här kommer vi inte fram med bärgningsbilen. Vi får se om vi kan få i gång bilen så att vi kan köra ut den och ta upp den på flaket här utanför, säger Magnus.

Eftersom bilen har stått ett tag får han använda ett externt batteri för att få i gång motorn. Men först måste han skrapa rutorna. Det finns ingen skapa i bilen, men det är inga problem, Magnus plockar upp en snusdosa och skrapar rutorna med den.

När han har kört upp bilen på flaket och dragit fast den, hoppar vi upp i förarsätet igen. Nu ska bilen köras till Södertälje. Klockan har hunnit bli nio. Solen skiner på en klarblå himmel och i diket glittrar frosten i gräset.

Ingen särskild utbildning

Man måste kunna meka en del för att köra bärgningsbil. Trots det krävdes det ingen särskild utbildning utöver C-körkort när Magnus började som bärgare 2004.

– Jag körde taxi och bud innan jag ramlade in i bärgarjobbet och fick lära mig med tiden. Om man stöter på ett nytt problem kan man alltid ringa en kollega och fråga. Det är ju en del nya grejer med nya bilar. Man kan till exempel inte använda en vanlig domkraft på en Tesla, för då går den sönder. Sådant där lär man sig allt eftersom.

Alla uppdrag läggs in i en app. Där kan bärgarna bland annat söka på olika fel och hitta verkstäder i närheten. Foto: Pernilla Ahlsén
Alla uppdrag läggs in i en app. Där kan bärgarna bland annat söka på olika fel och hitta verkstäder i närheten. Foto: Pernilla Ahlsén

Nu använder de dessutom en app där varje uppdrag läggs in.

– Här står det mesta vi behöver veta, säger Magnus och visar hur det ser ut på läsplattan som sitter bredvid ratten.

I appen kan de söka på olika fel och följa instruktionerna för att åtgärda dem. Dessutom kan de se alla verkstäder som finns i närheten, och hur de kommer in för att lämna bilar där när verkstaden har stängt.

Magnus och hans körlag täcker ett stort geografiskt område som sträcker sig från Jordbro, Salem och Tumba i söder till Kallhäll och Sollentuna i norr, och från Adelsö i väster till Sickla i öster, så det är bra att ha verkstadsinformationen lättillgänglig i appen.

Felparkerad bil

När vi har lämnat av BMW:n i Södertälje börjar det närma sig lunchdags, men innan vi kan åka och äta, får Magnus i uppdrag att hämta en bil utan registreringsskylt som står felparkerad i Västertorp, söder som stan.

– En del tar bort registreringsskylten för att slippa p-böter. Men då forslar vi bort den, säger Magnus.

Magnus Birgersson har jobbat som bärgare sedan 2004. Foto: Pernilla Ahlsén
Magnus Birgersson har jobbat som bärgare sedan 2004. Foto: Pernilla Ahlsén

När vi kommer fram visar det sig att det är en gammal bil av det brittiska bilmärket Vauxhall. I rutan sitter en lapp där det står att bilen är oregistrerad eftersom ägaren håller på att göra ursprungskontroll. ”Är det något ni undrar över får ni gärna ringa mig”.

Parkeringsvakten har ringt men inte fått något svar.

Magnus pumpar däcken, men för att få upp bilen på lyftkrokarna som kallas ”grillen” måste han först komma in i bilen. Han drar ut en låda i sidan på bärgningsbilen där han förvarar sina verktyg. Det blir lite pyssel, men till slut får han upp dörren och kan lägga växeln i friläge. Nu kan han styra bilen samtidigt som han skjuter upp den på grillen.

Lunchdags

Nu ska vi nordväst om stan, till Lunda, för att lämna av bilen på en uppställningsplats för bortforslade bilar. Klockan har hunnit bli 13.30 när vi möter upp Andreas och Tuva för att äta lunch i närheten. Det är torsdag och Magnus har siktet inställt på pannkakor.

Efter lunchen åker vi till Sollentuna för att köpa reservdelar till Magnus ena framlampa.

– Den har krånglat sedan det ösregnade så mycket att det blev översvämning i Huddinge. Då kom det in vatten i lyktan. Det såg ut som ett akvarium. Det var så mycket vatten på gatorna att brunnslocken hoppade ur dagvattenbrunnarna, säger Magnus.

– En annan gång skulle jag hämta en BMW i Sjödalen och det var så mycket vatten så jag var tvungen att låta den stå medan de sög ur brunnarna. Jag sa att jag kommer tillbaka när vattnet har sjunkit undan. Då blev ägaren skitarg. Han hade vatten till dörrhandtaget. Han stämde oss för han tyckte att det var vårt fel att bilen gick sönder för att den fick stå så länge. Men han hade ihjäl bilen i samma stund som han bestämde sig för att köra ut i den där vattenpölen.

Dagens sista uppdrag är att hämta upp två ambulanser och köra dem söder om stan. Den ena får stå på flaket, den andra tar Magnus på släp. Foto: Pernilla Ahlsén
Dagens sista uppdrag är att hämta upp två ambulanser och köra dem söder om stan. Den ena får stå på flaket, den andra tar Magnus på släp. Foto: Pernilla Ahlsén

När lampan är lagad får vi två nya uppdrag som går att kombinera. Det är två ambulanser som ska hämtas på olika platser för att köras söder om stan. Den ena ambulansen kan stå på flaket, den andra kan vi ta på släp.

Klockan närmar sig fem och det har hunnit bli mörkt igen när vi kör söderut på Essingeleden. Det är en del trafik.

Bärgningsbilar räknas inte som utryckningsfordon och har därför inga blåljus.

Hur tar ni er fram när det är stopp i trafiken på grund av en trafikolycka där ni behövs för att reda upp situationen?

– Förhoppningsvis släpper folk fram oss, men det är inte alltid de gör det. Ibland verkar det som att folk till och med ställer sig i vägen med flit. Det är som att de inte fattar att vi behövs för att de ska kunna köra vidare.

Just i dag har vi inte bråttom. Är det ett stressigt jobb annars?

– Nej. Oftast tar vi ett uppdrag i taget och gör klart det. Om det händer en trafikolycka får vi kanske prioritera om. Men vi är ju flera bilar ute samtidigt. Min chef tycker dessutom att det är bättre att vi kör i 70 än 80. Vinsten i att köra snabbare är ändå så liten.

Hundveckan

Men det är långa dagar, dagens pass är tio timmar och just det här är vad Magnus kallar hundveckan, med många långa pass efter varandra och helgjobb på det. Av fem helger jobbar han två, varav en dag och en natt.

Hur är det att jobba natt?

– Det är inga problem för mig. Jag har en säng bakom sätet och kan lägga mig och vila mellan varven.

Hur är lönerna inom bärgning?

– De flesta följer transportavtalet på ett eller annat sätt. Jag har passlön som det heter, då är det uträknat vad ett pass från 7–17 är värt enligt avtalet. Men det är blandat, en del åkerier kör med provision och en del har riktigt usla avtal. En del kollegor har samma lön före skatt som jag får ut efter skatt. Det är konstigt att det kan vara så stor skillnad mellan åkerierna. Jag frågade min chef en gång hur det kommer sig att jag tjänar mer. Då svarade han att han ser kollektivavtalet som en minimilön.

Klockan är kvart över fem när Magnus släpper av Transportarbetarens reporter. Magnus kör vidare för att lämna av ambulanserna. Sedan kan han också åka hem för dagen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Regionala skyddsombuden Robert Savela och Urban Vikström, Transport avdelning 26 Norrbotten. Foto: Privat

Skyddsombuden finns för din hälsa

Debatt. År 2022 har övergått till 2023 och när vi summerar antalet döda i arbetet för föregående år landar det på 49 personer totalt sett, enligt Arbetsmiljöverket. Räknar vi enbart svenska olyckor i arbetslivet blir det 41 personer som inte kommit hem från sina arbeten.

Jan-Owe Larsson (M) är ordförande och Annsofi Ramevik (S) är andre vice ordförande i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd.

Hallå politiker, vad kan och vill ni göra?

5 frågor. Transportarbetaren har ställt fem frågor till två politiker i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd, som tagit del av Transports enkät Körtider och stress.

Det regionala trafikbolaget Östgötatrafiken upphandlar servicetrafik för hela regionen och har även uppdrag i angränsande län, vilket bland annat innebär sjuktransporter till angränsande län. Genrebild. Foto: Lilly Hallberg

Så vill facket gå vidare

Uppföljning. Redan första sittningen med åkerierna gav resultat: Muntligt löfte att förare ska få betald lunch vid körningar till annan ort. Något inte ens hälften kan räkna med i dag.

Snabbkoll
Snabbkoll: Avtalsrörelse Illustration: Mattias Käll

Vägen till din nya lön

Avtalsrörelse. I år ska Transport förhandla fram nya avtal för sina medlemmar. Här är några saker som är bra att veta.

Arbetsmiljö
Procentsatserna bygger på svar från chaufförer på samtliga arbetsorter. Om enbart svar från de större städerna i Östergötland, Linköping och Norrköping, räknas med blir vissa resultat andra. Så är det en högre andel, 94 procent, av dem som kör i de stora städerna som anger att de ofta eller ibland känner stress på grund av körtiderna (fråga 6) och hela 86 procent som svarar att körtiderna inte är tillräckliga för att utföra arbetet på ett säkert sätt, jämfört med 72 procent om svaren från samtliga arbetsorter tas med (fråga 1.) Grafik: Petrus Iggström

Fackets enkät gav svart på vitt om körtid och stress

Transport. De visste att det var problem. Men också att förändring krävde fakta. Linköpingsavdelningen gjorde en enkät som svart på vitt visar hur pressade arbetsförhållanden är för färdtjänstförare. Så vill arbetsgivare, regionens trafikbolag och politiker nu förändra villkoren.

Arben Pepi, Transportombud, och Patrik Emanuelson, skyddsombud, utanför Vikbolands taxi i Linköping. Foto: Lilly Hallberg

”Enkäten speglar verkligheten vi lever i”

Stressigt. – Många nya upplever att det är för stressigt och slutar, fast alla skulle tjäna på en erfaren yrkeskår, säger färdtjänsföraren Patrik Emanuelson.

Det regionala trafikbolaget Östgötatrafiken upphandlar servicetrafik för hela regionen och har även uppdrag i angränsande län, vilket bland annat innebär sjuktransporter till angränsande län. Genrebild. Foto: Lilly Hallberg

Så vill facket gå vidare

Uppföljning. Redan första sittningen med åkerierna gav resultat: Muntligt löfte att färdtjänstförare ska få betald lunch vid körningar till annan ort. Något inte ens hälften kan räkna med i dag.

Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken: ”Vi fortsätter dialogen”

Upphandlaren. Förarnas arbetstid, fordonsschema och raster måste facket först reda ut med arbetsgivarna, åkerierna. Först sedan kan det bli tal om möte i grupp med upphandlaren av serviceresor, Östgötatrafiken. Nu är det dags.

Jan-Owe Larsson (M) är ordförande och Annsofi Ramevik (S) är andre vice ordförande i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd.

Hallå politiker, vad kan och vill ni göra?

5 frågor. Transportarbetaren har ställt fem frågor till två politiker i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd, som tagit del av Transports enkät Körtider och stress.

Biljettkontroll i busväder

Bevakning. I snålblåst eller sol. Väktarna som kontrollerar biljetter i Östergötland är ute varenda dag och ser till att resenärerna betalar.

Kultur
Stora bilden: Ove Allansson på besök i Göteborgs hamn i slutet av juli 1967 (Foto: SvD/TT). Med boken Afton i Ilhéus och andra noveller av Ove Allansson uppmärksammar Ove Allanssonsällskapet att författaren skulle ha fyllt 90 år under 2022.

Ove Allansson – sjöfolkets främsta skildrare

Böcker. Ove Allansson skrev om sjöfolket. 2022 skulle han ha fyllt 90 år och i en ny samling väljer svenska arbetarförfattare ut sina favoriter av hans berättelser.

Snabbkoll
Snabbkoll: Tillbud. Illustration: Mattias Käll

Rapportera om nästan-olyckor

Tillbud. Oj, det kunde gått illa. Du kunde ha klämt handen och ser dig snabbt om, hoppas att ingen såg att du var nära att ”klanta till det”. Tänk tvärtom! Var rädd om dina kollegor och rapportera om risker i arbetsmiljön så att arbetsgivaren kan förebygga, åtgärda och förhindra olyckor.

Stefan Gidlöf tittar ut över Norviks hamnområde. Han är fortfarande besviken över att arbetarkollektivet inte fick vara med och tycka till om utformningen.

Det blåser upp vid hamnen i Nynäshamn

Hamn. En råkall dag vid färjehamnen i Nynäshamn. Transportarbetaren möter Stefan Gidlöf. Fulltatuerad hamnarbetare som vill att facket tänker nytt.

Diskriminering.

Gamla unkna ideal drabbar unga män

Jämställdhet. Va, vabb? Var är mamman? Arbetsgivares förvåning och missnöje när anställda försöker dela ansvar för barn och hem med en partner slår olika. Unga pappor upplever att de är mer utsatta när det gäller att utnyttja sin lagstadgade rätt att vara hemma för vård av sjukt barn.

Granskning: Arbetsvillkor
De äldre och etablerade stora transportföretagen har i regel kollektivavtal. De nya bolagen har facket inte lyckats skriva avtal med ännu.

Flera paketleverantörer saknar kollektivavtal

E-handel. Många av utmanarna bland transportföretagen som levererar paket saknar fortfarande kollektivavtal. Undantag finns. Early Bird har kollektivavtal i alla led och Best Transport har skärpt kraven efter svidande avslöjanden.

Distribution till kunder och företag sker mer eller mindre dygnet runt. Foto: John Antonsson

Enkät: Har ni kollektivavtal?

Paketleverantörer. Trots bistrare tider tuffar e-handeln på. Transportarbetaren har skickat ut en enkät med frågor om kollektivavtal till de största bolagen som levererar e-handelsvaror. Alla bolag med kollektivavtal har svarat på frågorna. Inget av dem utan.

Nilsbuss-kollage

Så ska servicetrafik på villovägar stoppas

Upphandlingar. I pengar handlar det om chaufförer som blivit blåsta på tusentals kronor varje månad. I arbetet handlar det om stress, arbete på ”raster” och fordon med stora brister. Både fack och förare hoppas nu att ett pilotfall ska visa Nilsbuss att bolaget måste göra om – och rätt betala sina skulder till förarna för utfört arbete.