”Vi var två spelare, jag och tumörerna. Första ronden vann jag. Bakslag får en förr eller senare, det får en räkna med, men än så länge har jag klarat mig”, säger Dick Mattson.
Close
”Vi var två spelare, jag och tumörerna. Första ronden vann jag. Bakslag får en förr eller senare, det får en räkna med, men än så länge har jag klarat mig”, säger Dick Mattson.
Close

Dick vann första ronden mot tumören

Månadens medlem. Andra skulle nog använda ett annat ord. Men lastbilschauffören Dick Mattson kallar tumören som sitter i hans rygg sedan över sex år för kompis.

– Han är där och så länge han är lugn är jag lugn, säger Dick.
Kompis?

– Ja, jag tänker så. En ovän är bitter.

Fast ordet ”cancer” tar Dick ogärna i sin mun. Tumör låter mildare. Han sitter i skuggan utanför huset i Skultorp på sin lediga torsdag. Skrattar, med ett särskilt ljus inifrån. Man mår bra i hans sällskap.

– En jobbarkompis undrade. Hur fan kan du alltid se så glad ut? Jag svarade: Har du sett någon som är glad som får skäll?

Det är väl därför som jobbarkompisarna på Olsons åkeri i Skövde ställer upp. När Dick inte längre kan lyfta tunga saker, blir trött ibland och måste vila. Eller sitta på hela ryggen, som han själv säger.

Cancerdiagnosen kom plötsligt. Som ett svar på varför Dick fick sådan värk i benen att han knappt kunde gå. Läkarna trodde först det var diskbråck, men sedan hittade de en tumör vid fjärde kotan i ryggen, området som styr rörligheten i benen och fötterna. Fast allt hade i själva verket börjat med en elakartad tumör i ena testikeln, som spridit sig till ryggen.

Hustrun Marianne och de tre döttrarna samlades kring honom. Dick minns den första svarta timmen efter beskedet. Men på väg till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg fick Dick tag i näven på Marianne, såg på henne och sa:

– Nu ställer vi allt annat som varit. Vi ska klara det här.

Kraften kom ur hans envishet och ett möte med en vän från skoltiden som nu arbetade som sjuksköterska. Hon la Dicks hand på sin mage och sa:

– Här är mitt tredje barn. Jag är lika gammal som du. Det finns en framtid.

Operationen, då bägge tumörerna togs bort, blev lyckad. Dick hamnade inte i rullstol, vilket hade kunnat ske. En liten ärtstor tumör gick dock inte att komma åt, intill ryggraden. ”Rackaren” som Dick nu kollar varje år.

Blandrashunden Simba reser sig och slickar husses hand, finger för finger, viker inte från hans sida. Så har det varit sedan Dick blev sjuk.

En tuff tid följde med cellgifts- och strålbehandling mellan sommarvistelsen på familjens favoritplats, Böda camping på Öland.

– Jag kunde inte gå och behövde hjälp med allt, som att gå på toaletten. Det hade aldrig gått utan min familj och våra släktingar. Människor jag inte förväntat mig ställde upp.

Ekonomin dök och familjen fick gå till banken och begära att få slippa amorteringarna på huslånet.

– Min svåger sa: Ni tar jädrar inga sms-lån. Jag säljer skogen, bara du blir frisk!

Dick började inte googla och läsa allt på nätet. Han följde läkaren Ann-Maries föreskrifter till punkt och pricka och hoppade över goda råd från den ena och andra. Det råder han också andra, som nu kontaktar honom när de fått cancer.

– Doktorn sa till mig: Gör det du tycker är roligt! Så nu gör jag det och skiter i resten. Andra kan hålla på och köpa nya bilar, men prylar intresserar mig inte. Förr var jobbet viktigast, nu är det Marianne, barnen och barnbarnen som räknas. Att jag får följa första barnbarnet Tindra till skolan. Hon var ett halvår när jag blev sjuk.

En del blir rädda och drar sig undan när någon blir svårt sjuk. För att göra det enklare för sig själva och omgivningen har Dick och familjen hela tiden varit öppna och berättat allt kring hans cancer.

När det känns deppigt lägger han sig och sover, ibland i flera timmar.

– Sedan är det en ny dag. Jag lever nu. Det som hände i går är förbi och ingen idé att grunna över. Det går åt mindre muskler av att le än att gå och deppas.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

Månadens medlem
”Jag är en social person”, säger Heba Hammoush som gärna tar sig en pratstund med sina kunder när tillfälle ges. Foto: Sven Rosell

Heba vill inspirera andra kvinnor

Miljöarbetare. Som barn drömde Heba Hammoush om att få köra lastbil när hon blev vuxen. När hon tagit sig till Sverige blev hon den första kvinnan från Mellanöstern som utbildade sig till lastbilschaufför.

Hallå där!

Sofie Vianden

... Du kör ägg ihop med en kvinnlig kollega och bad i Facebookgruppen Queen of the road om tips på en skoj-dekal (liknande registreringsskylt) som du och kollegan kan pryda framrutan i lastbilen med. Vad blev det för text?

Internationella kvinnodagen
Illustration: Shutterstock

Behövs det en särskild kvinnodag?

Enkät. Den 8 mars infaller Internationella kvinnodagen som vill uppmärksamma bristande jämställdhet mellan könen och kvinnors situation i alla världens länder. Behövs det en särskild kvinnodag?

Kultur
Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Att träffa barn och sprida glädje är det bästa med ballongartisteriet, tycker Martin Kertész. En mångsysslare och föreningsmänniska, som sprutar ur sig idéer. Bara tiden ville räcka till… Foto: Justina Öster

Uppdrag: glädjespridare

Mötet. ”Jag vill ha en clown, pappa!” ”Vad gör clownen?” ”Knyter ballonger!” Alltihop började när Martin Kertész dotter fyllde fem år och skulle ha kalas.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Månadens medlem
Annelie Edholm är Koreafrälst. Varje dag lyssnar hon på pojkbandet BTS. ”De har musik för vilket humör som helst, väldigt sällsynt”, säger hon.

”Jag gillar inte orättvisor”

Terminal. Annelie Edholm fann kärleken och flyttade från Stockholm till Jönköping. Blev terminalarbetare och djupdök i facklig utbildning och arbetsmiljö. Som sambon. På ledig tid ljuder koreansk musik i Annelies hörlurar och hon föredrar tv-serier, gjorda i Korea.

Månadens klubb
Erik Hjertberg är ordförande för flygtankarnas fackklubb på SFS vid Arlanda.

Klubben med arbetarna som fick mest i löneökning

Flyg. I årets avtalsrörelse fick flygtankarna den högsta löne­ökningen i hela LO-kollektivet. Klubben på Stockholm Fuelling Services vill inte röra det som fungerar bra.

Månadens medlem
”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.

Gladiatorn i Skärnäs hamn

Hamn. 18 år gammal började Linda Gröning som ”extring” i Skärnäs hamn. Då hade hon redan sommarjobbat och städat där ett par år. Annars är Linda mest känd som Gladiatorvinnare. Hennes, sambons och döttrarnas fritid går i träningens tecken.

Dyrtider
”Nu tänker jag mig för mer när jag tar bilen och gör fler ärenden på samma tur”, säger Lars Erik Kvick.

”Vi har bytt ut pellets mot bergvärme”

Privatekonomi. Boendet och bilar slukar mest av hushållskassan. – Räntekostnaden för huslånet har i stort sett fördubblats sen inflationen slog till. Men det är väl som det är. Vi har haft väldigt fina år innan, tycker färdtjänstförare Lars Erik Kvick.

Hallå där!

Marko Juvonen

…regionalt skyddsombud och en av initiativtagarna till ett utbildningsmaterial för gravida i bevakningsbranschen.

Lars Sjölund på gamla konditoriet i Årsta. Foto: Lilly Hallberg

Lars Sjölund visar Kirunas förvandling

Mötet. I 43 år körde Lars Sjölund sopbil i Kiruna. Hans bilder och texter har väckt mycket uppmärksamhet. Bland annat har han under flera år dokumenterat den förvandling som pågår i hemstaden.