Är du en av många som väljer att semestra i husvagn, husbil eller tält i sommar? Foto: Lilly Hallberg
Close
Är du en av många som väljer att semestra i husvagn, husbil eller tält i sommar?
Close
Semester på rull

Det ska va’ husvagn – eller husbil?

Campingliv. Intresset för att köpa ny husvagn eller husbil är större än någonsin. Mer än varannan svensk kan tänka sig att semestra mobilt. Men vilket boende är egentligen bäst – och för vem?

Egentligen skulle reportaget haft rubriken Husvagn vs husbil. Men att påstå att det handlar om ett motsatsförhållande vore fel. Tvärtom verkar valet mest handla om olika faser i livet.

– Än så länge är det självklart med husvagn, så länge jag kan köra och backa den. Men det blir nog annorlunda som äldre. Nu tycker jag att det är bekvämt att kunna ställa vagnen och sedan åka en sväng med bilen, säger Agne Lager från Mariestad.

Husvagn är självklart för Agne Lager, vars fyrhjulsdrivna Volvo drar en 5,6 meters Kabe Ametist. Men fadern Sven har gått över till husbil.
Husvagn är självklart för Agne Lager, vars fyrhjulsdrivna Volvo drar en 5,6 meters Kabe Ametist. Men fadern Sven har gått över till husbil. Foto: Lilly Hallberg

Han har kommit upp till Stockholm för att fira en systerdotter som tagit studenten, när Transportarbetaren träffar honom på en camping i västerort. Med är också Agnes far, som själv har husbil men nu sitter på passagerarsidan.

– När familjen är ute är det också alltid jag som kör, eftersom jag har utökat B-körkort som behövs för totalvikten, förklarar Agne Lager.

Fortfarande rullar fler husvagnar än husbilar på svenska vägar, men husbilarna börjar komma i kapp. År 2019 passerades milstolpen 100 000 registrerade husbilar. Pandemin har gett ett ytterligare uppsving för båda. Vid årsskiftet fanns det i Sverige 285 965 registrerade husvagnar och 108 518 registrerade husbilar.

Restriktioner och inställt flyg under covidpandemin födde hemestern, sommaren 2020, med ett kraftigt ett ökat intresse för camping och resmål inom Sverige. En trend som verkar leva vidare.

Friheten är det som lockar mest bland dem som kan tänka sig en husbils- eller husvagnssemester i år. Och det är mer än varannan svensk – 55 procent – som kan tänka sig, visar en undersökning gjord av opinionsmätningsinstitutet Sifo för Forsbergs Fritidscenter. Lite förvånande är att det ä9r unga, i åldern 18–34 år, som är mest intresserade. Den genomsnittlige husbils- eller husvagnsköparen har annars passerat 50-årsstrecket. Oavsett ålder är det dock friheten att ta sig dit man vill som lockar mest, visar undersökningen. ”Prisvärd semester” kommer bara på tredje plats, efter alternativet ”möjlighet att göra olika aktiviteter”.

Micke Nordmark från Eskilstuna valde en husbil, en ny Rapido, efter tre husvagnar. Bekvämare och lättare att köra, enligt både honom och hustrun.
Micke Nordmark från Eskilstuna valde en husbil, en ny Rapido, efter tre husvagnar. Bekvämare och lättare att köra, enligt både honom och hustrun. Foto: Lilly Hallberg

– I år blir det nog en sväng utomlands, till Norge, säger Micke Nordmark från Eskilstuna.

De två senaste åren har han och hustrun hemestrat med husbilen, och de turas om att köra. Deras husbil är 6,66 meter lång, en Rapido, som köptes in ny för tre år sedan.

Tidigare har Micke haft husvagn, tre olika.

– Husbil är bekvämare och lättare att köra säger han.

Corinna Posny och Ann-Christin Weiss från tyska delstaten Nordrhein-Westfalen uppskattar det mobila semestrandet. Båda arbetar med inredning och har själva ordnat med interiören i sin Ford transportbil. Med på resan är också hunden Karlo.
Corinna Posny och Ann-Christin Weiss från tyska delstaten Nordrhein-Westfalen uppskattar det mobila semestrandet. Båda arbetar med inredning och har själva ordnat med interiören i sin Ford transportbil. Med på resan är också hunden Karlo. Foto: Lilly Hallberg

En bit bort står ett tyskt par, Corinna Posny och Ann-Christin Weiss, som också gillar husbilssemester. Den här gången har de kört upp från Münster i västra Tyskland i en Ford Neo Tourneo, en transportbil som de själva anpassat och bland annat inrett med sängar längst bak. Med på resan är också vallhunden Karlo.

– Det har gått bra, det är första gången efter pandemin vi gör en sådan här längre tur och min första så här långt norrut – tidigare har jag varit i Malmö, säger Corinna, som arbetar som inredningsdesigner.

För Ann-Christine är det femte gången i Sverige och hon gillar campingen vid Mälaren, med utsikt mot Drottningholm. Och hon har badat, ”skönt, inte alls kallt.” (14 grader den 12 juni.) Paret stannar här i tre dagar och planerar senare att åka till Öland. Precis som för svenskarna i Sifo-undersökningen är det friheten i semesterformen som lockar mest.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Fler förlorade körkortet

Trafiksäkerhet. Transportstyrelsen drog in fler körkort förra året än tidigare år. Fortkörare är den största kategorin men körkort som återkallades på medicinska grunder ökade mest.

Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Snökaos, och halka

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Filip Rydolw

... ordförande för Arlandaklubben som organiserar flygplatskontrollanter. Först drabbades ni av pandemi och nedskärningar, sen blev det sommarkaos och personalbrist. Hur har ni det nu på Arlanda?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.