Är du en av många som väljer att semestra i husvagn, husbil eller tält i sommar? Foto: Lilly Hallberg
Close
Är du en av många som väljer att semestra i husvagn, husbil eller tält i sommar?
Close
Semester på rull

Det ska va’ husvagn – eller husbil?

Campingliv. Intresset för att köpa ny husvagn eller husbil är större än någonsin. Mer än varannan svensk kan tänka sig att semestra mobilt. Men vilket boende är egentligen bäst – och för vem?

Egentligen skulle reportaget haft rubriken Husvagn vs husbil. Men att påstå att det handlar om ett motsatsförhållande vore fel. Tvärtom verkar valet mest handla om olika faser i livet.

– Än så länge är det självklart med husvagn, så länge jag kan köra och backa den. Men det blir nog annorlunda som äldre. Nu tycker jag att det är bekvämt att kunna ställa vagnen och sedan åka en sväng med bilen, säger Agne Lager från Mariestad.

Husvagn är självklart för Agne Lager, vars fyrhjulsdrivna Volvo drar en 5,6 meters Kabe Ametist. Men fadern Sven har gått över till husbil.
Husvagn är självklart för Agne Lager, vars fyrhjulsdrivna Volvo drar en 5,6 meters Kabe Ametist. Men fadern Sven har gått över till husbil. Foto: Lilly Hallberg

Han har kommit upp till Stockholm för att fira en systerdotter som tagit studenten, när Transportarbetaren träffar honom på en camping i västerort. Med är också Agnes far, som själv har husbil men nu sitter på passagerarsidan.

– När familjen är ute är det också alltid jag som kör, eftersom jag har utökat B-körkort som behövs för totalvikten, förklarar Agne Lager.

Fortfarande rullar fler husvagnar än husbilar på svenska vägar, men husbilarna börjar komma i kapp. År 2019 passerades milstolpen 100 000 registrerade husbilar. Pandemin har gett ett ytterligare uppsving för båda. Vid årsskiftet fanns det i Sverige 285 965 registrerade husvagnar och 108 518 registrerade husbilar.

Restriktioner och inställt flyg under covidpandemin födde hemestern, sommaren 2020, med ett kraftigt ett ökat intresse för camping och resmål inom Sverige. En trend som verkar leva vidare.

Friheten är det som lockar mest bland dem som kan tänka sig en husbils- eller husvagnssemester i år. Och det är mer än varannan svensk – 55 procent – som kan tänka sig, visar en undersökning gjord av opinionsmätningsinstitutet Sifo för Forsbergs Fritidscenter. Lite förvånande är att det ä9r unga, i åldern 18–34 år, som är mest intresserade. Den genomsnittlige husbils- eller husvagnsköparen har annars passerat 50-årsstrecket. Oavsett ålder är det dock friheten att ta sig dit man vill som lockar mest, visar undersökningen. ”Prisvärd semester” kommer bara på tredje plats, efter alternativet ”möjlighet att göra olika aktiviteter”.

Micke Nordmark från Eskilstuna valde en husbil, en ny Rapido, efter tre husvagnar. Bekvämare och lättare att köra, enligt både honom och hustrun.
Micke Nordmark från Eskilstuna valde en husbil, en ny Rapido, efter tre husvagnar. Bekvämare och lättare att köra, enligt både honom och hustrun. Foto: Lilly Hallberg

– I år blir det nog en sväng utomlands, till Norge, säger Micke Nordmark från Eskilstuna.

De två senaste åren har han och hustrun hemestrat med husbilen, och de turas om att köra. Deras husbil är 6,66 meter lång, en Rapido, som köptes in ny för tre år sedan.

Tidigare har Micke haft husvagn, tre olika.

– Husbil är bekvämare och lättare att köra säger han.

Corinna Posny och Ann-Christin Weiss från tyska delstaten Nordrhein-Westfalen uppskattar det mobila semestrandet. Båda arbetar med inredning och har själva ordnat med interiören i sin Ford transportbil. Med på resan är också hunden Karlo.
Corinna Posny och Ann-Christin Weiss från tyska delstaten Nordrhein-Westfalen uppskattar det mobila semestrandet. Båda arbetar med inredning och har själva ordnat med interiören i sin Ford transportbil. Med på resan är också hunden Karlo. Foto: Lilly Hallberg

En bit bort står ett tyskt par, Corinna Posny och Ann-Christin Weiss, som också gillar husbilssemester. Den här gången har de kört upp från Münster i västra Tyskland i en Ford Neo Tourneo, en transportbil som de själva anpassat och bland annat inrett med sängar längst bak. Med på resan är också vallhunden Karlo.

– Det har gått bra, det är första gången efter pandemin vi gör en sådan här längre tur och min första så här långt norrut – tidigare har jag varit i Malmö, säger Corinna, som arbetar som inredningsdesigner.

För Ann-Christine är det femte gången i Sverige och hon gillar campingen vid Mälaren, med utsikt mot Drottningholm. Och hon har badat, ”skönt, inte alls kallt.” (14 grader den 12 juni.) Paret stannar här i tre dagar och planerar senare att åka till Öland. Precis som för svenskarna i Sifo-undersökningen är det friheten i semesterformen som lockar mest.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Sommaren är ljuvlig, men…

Davids krönika. Sommaren och semestern är ljuvlig! Fastän jag tidigare jobbat sextio till åttio timmar i veckan, har jag under alla år tagit ut fem veckors sommarsemester.

Borgvattnets prästgård i Jämtland, ”Sveriges mest hemsökta hus”, har varit öppen för allmänheten sedan 1970. Gungstolen sägs komma i gungning av sig själv och påstås ha kastat ut en präst på 1940-talet. Foto: Borgvattnet Prästgård & Vandrarhem

Spökturism i sommarland

Semestertider. Spökturism har blivit stort. Ofta går det att kombinera skräck med fika i naturskön omgivning. Här är några tips på gastkramande upplevelser i Sverige, ett land ovanligt rikt på spöken (eller i alla fall platser där de påstås synas till).

John Antonsson. Foto: Lilly Hallberg

En lovsång till budgetsemestern

Krönika. När jag var liten grabb brukade vi dra en lånad husvagn söderut. Kanske stannade vi redan vid Byske Havsbad, eller så hamnade vi vid någon camping i Umeå. Helt säkert visste jag att resan hade ett oändligt långt stopp på Ikea i Sundsvall. Morsan skulle titta på varenda sak och på den tiden fanns ingen smartphone eller platta att roa sig med. Kanske är det det traumat som ligger bakom de kalla kårar jag känner så fort jag hör ordet husvagn.

Snabbkoll
Snabbkoll: Dags att skola om dig? Illustration: Mattias Käll

Dags att skola om dig?

Studieledighet. Du vet väl att du har rätt att vara tjänstledig för att plugga, även om studierna inte har med ditt nuvarande arbete att göra? Nu kan du dessutom söka ett nytt omställningsstudiestöd som motsvarar 80 procent av din lön.

Val 2022
Partiloggor

Vad vill riksdagspartierna?

Partienkät. Den 11 september är det dags att gå och rösta. Är du osäker på vad? Transportarbetaren har tagit pulsen på riksdagspartierna i frågor om till exempel a-kasseersättning, karensavdrag, upphandlingar och marknadshyror.

John Antonsson. Foto: Christina Ahlund

Partienkäten – en kompass som pekar dig i rätt riktning

John Antonsson. För fyra år sedan gjorde Transportarbetaren också en valenkät med liknande frågor. Då varnade vi för att man inte kan ta partiernas svar som ett facit. I dag finns det inga block som varar för evigt…

Kongress 2022

De vill leda Transport

Transport. Svenska Transportarbetareförbundet utser den högsta ledningen, sitt verkställande utskott (VU), för kommande mandatperiod vid kongressen, som startar den 26 augusti.

Kultur
Borgvattnets prästgård i Jämtland, ”Sveriges mest hemsökta hus”, har varit öppen för allmänheten sedan 1970. Gungstolen sägs komma i gungning av sig själv och påstås ha kastat ut en präst på 1940-talet. Foto: Borgvattnet Prästgård & Vandrarhem

Spökturism i sommarland

Semestertider. Spökturism har blivit stort. Ofta går det att kombinera skräck med fika i naturskön omgivning. Här är några tips på gastkramande upplevelser i Sverige, ett land ovanligt rikt på spöken (eller i alla fall platser där de påstås synas till).

Semester på rull
Är du en av många som väljer att semestra i husvagn, husbil eller tält i sommar? Foto: Lilly Hallberg

Det ska va’ husvagn – eller husbil?

Campingliv. Intresset för att köpa ny husvagn eller husbil är större än någonsin. Mer än varannan svensk kan tänka sig att semestra mobilt. Men vilket boende är egentligen bäst – och för vem?

John Antonsson. Foto: Lilly Hallberg

En lovsång till budgetsemestern

Krönika. När jag var liten grabb brukade vi dra en lånad husvagn söderut. Kanske stannade vi redan vid Byske Havsbad, eller så hamnade vi vid någon camping i Umeå. Helt säkert visste jag att resan hade ett oändligt långt stopp på Ikea i Sundsvall.

Kongress 2022
Transports kongress 2017

Facket ska välja väg

Transport. Den 26 augusti öppnar förbundet sin kongress i Örebro. Där ska man ta ställning till 229 motioner och besluta om organisationens vägval.

Snabbkoll
Snabbkollen – Nyanställd

Första jobbet: Tänk på det här!

Arbetsliv. Har du tagit studenten och ska börja jobba i sommar? Eller går du i gymnasiet och ska sommarjobba för första gången? Då har du säkert många funderingar. Här är några tips som är bra att ha i bakhuvudet.

Arbetsmiljö
Husen i Gamla stan är k-märkta, vilket innebär att man inte får ändra särskilt mycket. För Rabbes och Pierres del innebär det att de får släpa sopsäckar och kärl långa sträckor där sopbilen inte kommer fram. Foto: John Antonsson

Stolta sopgubbar i Gamla stan

Miljöarbetare. Soprum i svårtillgängliga källarvalv, ojämna kullerstenar och trånga gränder. Transportarbetaren följde med Pierre Yudego och Rabbe Collmar när de hämtade sopor en tidig morgon i Stockholms Gamla stan.

Transports ungdomsforum
Anna Fröberg, Tobias Bergqvist, Marko Markovic och Reber Omar deltog på förbundets ungdomsforum på Bommersvik. Foto: Kristina Sjöberg

Tre dagar med facket i fokus

Fackligt. Efter två år av restriktioner och inställda fysiska möten kunde ett 30-tal unga transportare i början av maj mötas på kursgården Bommersvik. I dagarna tre diskuteras fackliga frågor blandat med föreläsningar och paneldebatt.

I frågan om övervakning var panelen inte helt överens, de flesta höll upp rött kort. Luf var det enda ungdomsförbundet som enbart visade grönt kort. I panelen från vänster: John Granqvist, Muf, Erik Berg, Luf, Stefan Sarmes, KDU, Oscar Berggren, Cuf, Ava Rudberg, Ung Vänster, och Lisa Nåbo, SSU. Foto: Kristina Sjöberg

Rött kort för övervakning…

Politik. Ungdomsforums andra dag gästades av representanter från Moderaternas, Liberalernas, Kristdemokraternas, Centerns, Vänsterpartiets och Socialdemokraternas ungdomsförbund.

Morgan Finnsiö. Foto: David Lagerlöf/Expo

Expo om SD:s framväxt i Sverige

Politik. Transport har en tydlig hållning mot Sverigedemokraterna. På Ungdomsforum fanns Morgan Finnsiö från Expo på plats för att berätta om ytterhögern, arbetarrörelsen och Sverigedemokraternas framväxt.