Är du en av många som väljer att semestra i husvagn, husbil eller tält i sommar? Foto: Lilly Hallberg
Close
Är du en av många som väljer att semestra i husvagn, husbil eller tält i sommar?
Close
Semester på rull

Det ska va’ husvagn – eller husbil?

Campingliv. Intresset för att köpa ny husvagn eller husbil är större än någonsin. Mer än varannan svensk kan tänka sig att semestra mobilt. Men vilket boende är egentligen bäst – och för vem?

Egentligen skulle reportaget haft rubriken Husvagn vs husbil. Men att påstå att det handlar om ett motsatsförhållande vore fel. Tvärtom verkar valet mest handla om olika faser i livet.

– Än så länge är det självklart med husvagn, så länge jag kan köra och backa den. Men det blir nog annorlunda som äldre. Nu tycker jag att det är bekvämt att kunna ställa vagnen och sedan åka en sväng med bilen, säger Agne Lager från Mariestad.

Husvagn är självklart för Agne Lager, vars fyrhjulsdrivna Volvo drar en 5,6 meters Kabe Ametist. Men fadern Sven har gått över till husbil.
Husvagn är självklart för Agne Lager, vars fyrhjulsdrivna Volvo drar en 5,6 meters Kabe Ametist. Men fadern Sven har gått över till husbil. Foto: Lilly Hallberg

Han har kommit upp till Stockholm för att fira en systerdotter som tagit studenten, när Transportarbetaren träffar honom på en camping i västerort. Med är också Agnes far, som själv har husbil men nu sitter på passagerarsidan.

– När familjen är ute är det också alltid jag som kör, eftersom jag har utökat B-körkort som behövs för totalvikten, förklarar Agne Lager.

Fortfarande rullar fler husvagnar än husbilar på svenska vägar, men husbilarna börjar komma i kapp. År 2019 passerades milstolpen 100 000 registrerade husbilar. Pandemin har gett ett ytterligare uppsving för båda. Vid årsskiftet fanns det i Sverige 285 965 registrerade husvagnar och 108 518 registrerade husbilar.

Restriktioner och inställt flyg under covidpandemin födde hemestern, sommaren 2020, med ett kraftigt ett ökat intresse för camping och resmål inom Sverige. En trend som verkar leva vidare.

Friheten är det som lockar mest bland dem som kan tänka sig en husbils- eller husvagnssemester i år. Och det är mer än varannan svensk – 55 procent – som kan tänka sig, visar en undersökning gjord av opinionsmätningsinstitutet Sifo för Forsbergs Fritidscenter. Lite förvånande är att det ä9r unga, i åldern 18–34 år, som är mest intresserade. Den genomsnittlige husbils- eller husvagnsköparen har annars passerat 50-årsstrecket. Oavsett ålder är det dock friheten att ta sig dit man vill som lockar mest, visar undersökningen. ”Prisvärd semester” kommer bara på tredje plats, efter alternativet ”möjlighet att göra olika aktiviteter”.

Micke Nordmark från Eskilstuna valde en husbil, en ny Rapido, efter tre husvagnar. Bekvämare och lättare att köra, enligt både honom och hustrun.
Micke Nordmark från Eskilstuna valde en husbil, en ny Rapido, efter tre husvagnar. Bekvämare och lättare att köra, enligt både honom och hustrun. Foto: Lilly Hallberg

– I år blir det nog en sväng utomlands, till Norge, säger Micke Nordmark från Eskilstuna.

De två senaste åren har han och hustrun hemestrat med husbilen, och de turas om att köra. Deras husbil är 6,66 meter lång, en Rapido, som köptes in ny för tre år sedan.

Tidigare har Micke haft husvagn, tre olika.

– Husbil är bekvämare och lättare att köra säger han.

Corinna Posny och Ann-Christin Weiss från tyska delstaten Nordrhein-Westfalen uppskattar det mobila semestrandet. Båda arbetar med inredning och har själva ordnat med interiören i sin Ford transportbil. Med på resan är också hunden Karlo.
Corinna Posny och Ann-Christin Weiss från tyska delstaten Nordrhein-Westfalen uppskattar det mobila semestrandet. Båda arbetar med inredning och har själva ordnat med interiören i sin Ford transportbil. Med på resan är också hunden Karlo. Foto: Lilly Hallberg

En bit bort står ett tyskt par, Corinna Posny och Ann-Christin Weiss, som också gillar husbilssemester. Den här gången har de kört upp från Münster i västra Tyskland i en Ford Neo Tourneo, en transportbil som de själva anpassat och bland annat inrett med sängar längst bak. Med på resan är också vallhunden Karlo.

– Det har gått bra, det är första gången efter pandemin vi gör en sådan här längre tur och min första så här långt norrut – tidigare har jag varit i Malmö, säger Corinna, som arbetar som inredningsdesigner.

För Ann-Christine är det femte gången i Sverige och hon gillar campingen vid Mälaren, med utsikt mot Drottningholm. Och hon har badat, ”skönt, inte alls kallt.” (14 grader den 12 juni.) Paret stannar här i tre dagar och planerar senare att åka till Öland. Precis som för svenskarna i Sifo-undersökningen är det friheten i semesterformen som lockar mest.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Filip Rydolw

... ordförande för Arlandaklubben som organiserar flygplatskontrollanter. Först drabbades ni av pandemi och nedskärningar, sen blev det sommarkaos och personalbrist. Hur har ni det nu på Arlanda?

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Sommaren är ljuvlig, men…

Davids krönika. Sommaren och semestern är ljuvlig! Fastän jag tidigare jobbat sextio till åttio timmar i veckan, har jag under alla år tagit ut fem veckors sommarsemester.

Borgvattnets prästgård i Jämtland, ”Sveriges mest hemsökta hus”, har varit öppen för allmänheten sedan 1970. Gungstolen sägs komma i gungning av sig själv och påstås ha kastat ut en präst på 1940-talet. Foto: Borgvattnet Prästgård & Vandrarhem

Spökturism i sommarland

Semestertider. Spökturism har blivit stort. Ofta går det att kombinera skräck med fika i naturskön omgivning. Här är några tips på gastkramande upplevelser i Sverige, ett land ovanligt rikt på spöken (eller i alla fall platser där de påstås synas till).

Kultur
Stora bilden: Ove Allansson på besök i Göteborgs hamn i slutet av juli 1967 (Foto: SvD/TT). Med boken Afton i Ilhéus och andra noveller av Ove Allansson uppmärksammar Ove Allanssonsällskapet att författaren skulle ha fyllt 90 år under 2022.

Ove Allansson – sjöfolkets främsta skildrare

Böcker. Ove Allansson skrev om sjöfolket. 2022 skulle han ha fyllt 90 år och i en ny samling väljer svenska arbetarförfattare ut sina favoriter av hans berättelser.

Snabbkoll
Snabbkoll: Tillbud. Illustration: Mattias Käll

Rapportera om nästan-olyckor

Tillbud. Oj, det kunde gått illa. Du kunde ha klämt handen och ser dig snabbt om, hoppas att ingen såg att du var nära att ”klanta till det”. Tänk tvärtom! Var rädd om dina kollegor och rapportera om risker i arbetsmiljön så att arbetsgivaren kan förebygga, åtgärda och förhindra olyckor.

Stefan Gidlöf tittar ut över Norviks hamnområde. Han är fortfarande besviken över att arbetarkollektivet inte fick vara med och tycka till om utformningen.

Det blåser upp vid hamnen i Nynäshamn

Hamn. En råkall dag vid färjehamnen i Nynäshamn. Transportarbetaren möter Stefan Gidlöf. Fulltatuerad hamnarbetare som vill att facket tänker nytt.

Diskriminering.

Gamla unkna ideal drabbar unga män

Jämställdhet. Va, vabb? Var är mamman? Arbetsgivares förvåning och missnöje när anställda försöker dela ansvar för barn och hem med en partner slår olika. Unga pappor upplever att de är mer utsatta när det gäller att utnyttja sin lagstadgade rätt att vara hemma för vård av sjukt barn.

Granskning: Arbetsvillkor
De äldre och etablerade stora transportföretagen har i regel kollektivavtal. De nya bolagen har facket inte lyckats skriva avtal med ännu.

Flera paketleverantörer saknar kollektivavtal

E-handel. Många av utmanarna bland transportföretagen som levererar paket saknar fortfarande kollektivavtal. Undantag finns. Early Bird har kollektivavtal i alla led och Best Transport har skärpt kraven efter svidande avslöjanden.

Distribution till kunder och företag sker mer eller mindre dygnet runt. Foto: John Antonsson

Enkät: Har ni kollektivavtal?

Paketleverantörer. Trots bistrare tider tuffar e-handeln på. Transportarbetaren har skickat ut en enkät med frågor om kollektivavtal till de största bolagen som levererar e-handelsvaror. Alla bolag med kollektivavtal har svarat på frågorna. Inget av dem utan.

Nilsbuss-kollage

Så ska servicetrafik på villovägar stoppas

Upphandlingar. I pengar handlar det om chaufförer som blivit blåsta på tusentals kronor varje månad. I arbetet handlar det om stress, arbete på ”raster” och fordon med stora brister. Både fack och förare hoppas nu att ett pilotfall ska visa Nilsbuss att bolaget måste göra om – och rätt betala sina skulder till förarna för utfört arbete.

Vad hände sedan?
Så här tre år efteråt är den gamla konflikten om Icas mattransporter på Tommy Nordberghs åkeri överspelad och tillhör det förflutna. ”Nu jobbar vi med andra saker. Det har blivit mycket bättre, säger chauffören och skyddsombudet Kenneth Fransson.

Krisen på Tommy Nordberghs åkeri ledde framåt

Arbetsmiljö. Hösten 2019 hamnade två skyddsombud på Tommy Nordberghs åkeri i en konflikt med ­arbetsgivaren när de tog strid för säkerhet och bättre arbetsmiljö på ­bilar med dubbla lastplan. Tre år senare är bilarna fortfarande i bruk, men stämningen en helt annan.

Marko Juvonen avdelning 17. Foto: John Antonsson

Utbildning ska minska olyckorna

Arbetsmiljö. Konflikten på Tommy Nordberghs åkeri har lett till att Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, Tya, ser över vad de kan göra för att öka medvetenheten om riskerna vid dubbelplansekipage. Syftet är att förhindra tillbud och olyckor.

Diskriminering

Stoppad direkt som kvinna

Nobbad. Petra var inte ens gravid. Hon var bara kvinna. ”Så vi har anställt en kille som börjar nu i oktober. Hoppas du har förståelse” skrev åkeriet. Nu utreder DO fallet.

Diskriminering
Emma Brodin föreläser om feminism och var med och startade nätverket Kvinnor i Transport.

”Bli med barn är ju en helt naturlig grej”

Facket. När Emma Brodin började köra lastbil och sökte jobb fick hon frågan om hon skulle skaffa barn snart. – Vad har det med min förmåga att köra lastbil att göra? säger Emma som är ordförande för avdelning 9 Örebro – Transports första feministiska avdelning.