Den våldsamma verkligheten

Tedde, Carolina och Simon har alla utsatts för våld i jobbet. Här är deras berättelser.

Tedde Tzoanidis:

En aprilnatt blir Tedde och hans kollega kallade till bussterminalen i Jakobsberg, utanför Stockholm. En djupt sovande och drogpåverkad man går inte att väcka.

Då båda ordningsvakterna går ombord och försöker skaka liv i mannen. När han inte reagerar tar de tag i hans armar och försöker lyfta ut honom. Fullt slagsmål utbryter.

– Det var blod över allt. I bussen, på honom, på oss. Han slogs och slogs och försökte skada oss.

Först när ytterligare två ordningsvakter anlänt lyckades de fyra få ut mannen från bussen och gripa honom.

Polisen griper mannen och senare döms han i tingsrätten för våld mot tjänsteman.

Under tumultet kände Tedde att det knäckte till i hans nacke flera gånger. Han blev sjukskriven i 14 dagar.

– Jag fick mig en tankeställare, men funderade aldrig på att sluta.

I det här fallet stöttade företaget honom, anmälde till Arbetsmiljöverket och försäkringsbolaget Afa. Tedde har också erbjudits stöd av en psykolog, men avböjt.

 

Carolina Nolasco:

En helgkväll i januari för ett par år sedan ser Carolina två berusade killar röka i en trappa på tunnelbanestation Slussen.

Hon och hennes kollega uppmanar dem att släcka ciggen. Diskussionen övergår i tumult när en av de två männen skulle avlägsnas från tunnelbanan. Den ena mannen knäcker kollegans näsa med ett knytnävsslag.

Carolina tvingas använda ganska kraftigt våld mot den andra berusade killen.

– Då känner jag ett hårt slag i sidan av huvudet. Slaget kom bakifrån och blodet forsar ner över ansiktet.

Mannen som kollegan håller fast har fått tag på hans batong och vevar vilt.

Carolina måste sy sju stygn och får en allvarlig hjärnskakning.

Männen döms för våld mot tjänsteman. Arbetsgivaren saknar fungerande rutiner för hur personalen skulle tas om hand efteråt, men anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket.

– Om slaget tagit lite längre ner vid tinningen hade jag kanske inte levt i dag.

 

Simon Bartosz:

När Simon och en kollega patrullerar i gallerian vid Fridhemsplan i Stockholm möter de en aggressiv man som körs ut. När han återkommer för tredje gången bestämmer de sig för att omhänderta honom. Mannen försöker komma loss och knäcker då Simons vänstra hand.

Mannen lyckas slita sig och springer i väg. Ute på gatan får ordningsvakterna hjälp av en förbipasserande man som tacklar till den flyende mannen. Bråket fortsätter när Simon ska sätta handfängsel på den liggande mannen.

Polisen kommer till platsen, men kan inte identifiera mannen som har utländsk härkomst.

– De frågar mig om jag kan ”släppa det här”. En polisanmälan skulle förmodligen läggas ner.

Simon har stukat handleden och en broskbit har lossnat. Han har stora besvär i ett år och känner fortfarande av skadan då och då.

Hans dåvarande arbetsgivare hade inga rutiner när personalen utsätts för våld. Händelsen är inte anmäld till Arbetsmiljöverket. Däremot har Simon lämnat in en arbetsskadeanmälan till försäkringsbolaget Afa.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.