Snabbkoll: Dags att skola om dig? Illustration: Mattias Käll
Snabbkoll

Dags att skola om dig?

Studieledighet. Du vet väl att du har rätt att vara tjänstledig för att plugga, även om studierna inte har med ditt nuvarande arbete att göra? Nu kan du dessutom söka ett nytt omställningsstudiestöd som motsvarar 80 procent av din lön.

1. Vem får vara studieledig?

Du har rätt att vara tjänstledig för studier om du har varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren.

 

2. Plugga vad du vill…

Studierna behöver inte ha något med ditt nuvarande arbete att göra, så länge de följer en kurs- eller studieplan.

 

3. …och så länge du vill

Du har rätt att vara studieledig så länge du behöver. Hur lång utbildningen är ska framgå av din studieplan.

 

4. Ansök i god tid

För att få studieledigt behöver du lämna in en ansökan till din arbetsgivare. Arbetsgivaren får inte neka dig, men kan skjuta upp din ledighet i upp till sex månader. Vänta alltså inte tills du har fått ditt antagningsbesked. Du kan skriva i ledighetsansökan att den bara gäller om du kommer in på utbildningen.

 

5. Plugga på deltid

Det går bra att vara tjänstledig för studier även på deltid. Då får du göra upp med arbetsgivaren om vilka dagar du behöver vara ledig, men kom ihåg att arbetsgivaren inte är skyldig att planera arbetet efter din tid. Om du tror att du hinner, kan du jobba deltid även om utbildningen är heltid.

 

6. Du får ingen lön när du är studieledig…

Men du kan ansöka om flera ledighetsperioder under studietiden så att du kan vara ledig under terminerna och jobba under loven till exempel.

Du kan också jobba extra hos din arbetsgivare om båda parter är överens om det. Men om du vill jobba extra på ett annat företag behöver du komma överens med arbetsgivaren om det först.

 

7. …men du som har jobbat ett tag kan söka omställningsstudiestöd

Det är ett studiestöd för dig som är mellan 27 och 62 år och har arbetat i minst åtta år under en 14-årsperiod, varav minst 12 månader de senaste två åren.

Omställningsstudiestödet ger dig 80 procent av din inkomst upp till ett visst tak. Det kan ges upp till 44 veckor, vilket motsvarar ett års heltidsstudier eller längre tid om du studerar på halv- eller deltid.

Utöver bidragsdelen, som är skattepliktig, kan du även låna en del.

Stödet omfattar alla utbildningar som ger rätt till vanligt studiestöd från CSN, men kravet är att utbildningen ska kunna leda till jobb.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Jobbigt leva i dyra tider

Ledare. Dödsiffran är den högsta sedan 2011. Till sista juli år hade 28 personer mist sina liv när de har utfört sina arbetsuppgifter. En trend som absolut inte ska peka uppåt.

Störst på skogen!

Mässa. Mitt i landet möts alla som på olika vis får skogstransporterna att rulla. På mässan Mittia Skogstransport i Ljusdal förenades nytta med nöje i slutet av augusti.

Vi medlemmar i Transport är La Résistance

Krönika. Nu ska jag berätta en hemlighet: under de 20 år som jag jobbat till och från som väktare (mest till) har jag aldrig varit fackligt aktiv, ej heller har jag gått någon facklig kurs.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Kultur
Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Sommartips 2023
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.