Snabbkoll: Dags att skola om dig? Illustration: Mattias Käll
Snabbkoll

Dags att skola om dig?

Studieledighet. Du vet väl att du har rätt att vara tjänstledig för att plugga, även om studierna inte har med ditt nuvarande arbete att göra? Nu kan du dessutom söka ett nytt omställningsstudiestöd som motsvarar 80 procent av din lön.

1. Vem får vara studieledig?

Du har rätt att vara tjänstledig för studier om du har varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren.

 

2. Plugga vad du vill…

Studierna behöver inte ha något med ditt nuvarande arbete att göra, så länge de följer en kurs- eller studieplan.

 

3. …och så länge du vill

Du har rätt att vara studieledig så länge du behöver. Hur lång utbildningen är ska framgå av din studieplan.

 

4. Ansök i god tid

För att få studieledigt behöver du lämna in en ansökan till din arbetsgivare. Arbetsgivaren får inte neka dig, men kan skjuta upp din ledighet i upp till sex månader. Vänta alltså inte tills du har fått ditt antagningsbesked. Du kan skriva i ledighetsansökan att den bara gäller om du kommer in på utbildningen.

 

5. Plugga på deltid

Det går bra att vara tjänstledig för studier även på deltid. Då får du göra upp med arbetsgivaren om vilka dagar du behöver vara ledig, men kom ihåg att arbetsgivaren inte är skyldig att planera arbetet efter din tid. Om du tror att du hinner, kan du jobba deltid även om utbildningen är heltid.

 

6. Du får ingen lön när du är studieledig…

Men du kan ansöka om flera ledighetsperioder under studietiden så att du kan vara ledig under terminerna och jobba under loven till exempel.

Du kan också jobba extra hos din arbetsgivare om båda parter är överens om det. Men om du vill jobba extra på ett annat företag behöver du komma överens med arbetsgivaren om det först.

 

7. …men du som har jobbat ett tag kan söka omställningsstudiestöd

Det är ett studiestöd för dig som är mellan 27 och 62 år och har arbetat i minst åtta år under en 14-årsperiod, varav minst 12 månader de senaste två åren.

Omställningsstudiestödet ger dig 80 procent av din inkomst upp till ett visst tak. Det kan ges upp till 44 veckor, vilket motsvarar ett års heltidsstudier eller längre tid om du studerar på halv- eller deltid.

Utöver bidragsdelen, som är skattepliktig, kan du även låna en del.

Stödet omfattar alla utbildningar som ger rätt till vanligt studiestöd från CSN, men kravet är att utbildningen ska kunna leda till jobb.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ung miljöarbetare kör sopbil.

Kompetens- och utbildningsanställning i max två år

Utbildningsanställning. Med kompetens- och utbildningsanställning hoppas Transport och Sobona få fler anställda till branschen. I max två år kan utbildningen pågå.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.