Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg
Close
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent.
Close
Kultur

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

tre julklappspaket
Foto: Shutterstock

Jultomten tog redan i slutet av 1800-talet över som ansvarig för julklappsutdelningen. Tidigare hade sysslan bland annat skötts av julbocken i vissa delar av landet. Men för de allra flesta var gåvorna mycket enkla med dagens mått mätt.

Först i slutet på 1940-talet, efter andra världskriget, hade så kallat vanligt folk råd att köpa julklappar till varandra i större omfattning.

De senaste decennierna har julhandeln vuxit och slagit nya rekord flera år under 2000-talet. Julklappar står för en stor del av omsättningen.

Samtidigt har intresset för alternativa julgåvor ökat. Det kan vara gåvor som går till att hjälpa utsatta människor, bevara utrotningshotade djur eller främja miljön.

Till årets gröna julklapp har till exempel fröpåsen utsetts.

Årets julklapp 2024 är unisexdoften. Foto: Pressbild HUI
Årets julklapp 2024 är unisexdoften. Foto: Pressbild HUI

Handelns utredningsinstitut (HUI) har i snart 40 år utsett Årets julklapp. I år är det unisexdoften, en spegling av att ”genusstereotypa uttryck suddas ut inom mode och kosmetik” som det heter i motiveringen.

Årets julklapp-utnämningen säger mer om den tid vi lever i än vad som är vanlig­aste klappen – badskum – alla år.

Här är några vinnare genom åren:

  • Bakmaskin (1988)
  • Cd-spelaren (1991)
  • Elektroniska husdjur (1997)
  • Platt-tv (2004)
  • Pokerset (2005)
  • Spikmatta (2009)
  • Råsaftcentrifug (2013)
  • Stormköket (2020).

Förra året var det ett hemstickat plagg och i år är det alltså väldoft som passar både henne och honom.

Men många vill också ge upplevelser av olika slag till sina nära och kära hellre än någon pryl. Transportarbetaren bad om hjälp med tips på läsning, lyssning eller filmer att upptäcka.

 

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Alexandra ­Einerstam, väktare och skribent:

Mitt första tips är prioritera vila och återhämtning. Alla har inte råd med en spaweekend eller yogaretreat men kanske finns det en simhall med bastu i närheten? För mig fungerar bastun som en fristad där kropp och sinne får slappna av.

  • Bok: Skogen: I folktro, sägner och sagor av Tora Wall.
  • Ljudbok: Fuskbygget: Så knäckte bostadsmarknaden Sverige och världen av Andreas Cervenka.
  • Film: Young woman and the sea (Disney plus).
  • Tv-serie: Black Doves (Netflix).
  • Brädspel: Scrabble.

 

Maria Lefoy. Foto: Martin Hörner-Kloo

Maria Lefoy, kulturansvarig Transport:

En av de bästa familje­filmerna jag vet är Elf med Will Ferrell i huvud­rollen. När jag var barn var tomten och magin bakom den tjocka snälla farbrorn det största och viktigaste när det kom till julen.

Att tomten fick hjälp av massa tomtenissar på Nordpolen som arbetade året runt var länge något som gjorde julen magisk och speciell. Därför är det extra fint att filmen handlar om just detta. För julen är väl barnens högtid.

För att en julfilm ska vara riktigt bra ska den bjuda på glädje och skratt och det gör verkligen denna film. Det är svårt att inte bli glad oavsett hur många gånger man sett filmen. Den fångar verkligen julens glädje och det kan vi behöva i dessa dystra tider. Så ta dig tid med dina barn eller barnbarn och titta på denna film under julledigheten.

En annan riktig julklassiker/familjefilm är Polarexpressen med Tom Hanks.

En ung pojke börjar tvivla på att jultomten faktiskt finns och några minuter innan klockan slår över till julafton dyker Polarexpressen upp och erbjuder honom en exklusiv biljett och ett besök hos jultomten själv. På tåget finns en massa andra barn, så börjar en hisnande resa till jultomtens verkstad.

Pojken får lära sig om vänskap, mod och julens anda. Filmen är spännande och underhållande och jag rekommenderar den varmt.

 

David Ericsson. Foto: Justina Öster

David Ericsson, författare och ­lastbilschaufför:

Juldagsläsning Jag är osäker på om just läsning är bästa sättet att smälta julmaten. Men det är i alla fall en rogivande sysselsättning.

Själv är jag svag för arbetarförfattare som Ivar Lo-Johansson och Harry Martinson. De kan tyckas lite ”out of date”. I själva verket är det precis tvärtom.

De beskrev livet och kärleken på ett ofta mycket sensuellt och vackert sätt. Ivar Lo skrev om Rya Rya i Bara en mor. En ung statarkvinna som gjorde ett enda misstag i sitt liv; badade naken i en undanskymd vik under en het dag i slåttern.

Harry Martinson skrev om luffaren Bolle som vandrade landsvägarna fram i Vägen till Klockrike. En inspiration till mig som också blev en landsvägsluffare i tonåren – och är det än i dag fast på lastbilshjul.

Så läs eller lyssna på de fina berättelserna och njut!

 

Lars Mikaelsson. Foto: Martin Hörner-Kloo

Lars Mikaelsson, förbundssekreterare Transport:

Jag läser Stefan Löfvens bok nu, intressant och med igenkänning för egen del.

  • Svetsare och statsminister av Stefan Löfven i samarbete med Ulrika Knutson, Atlas förlag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Den amerikanska drömmen

Krönika. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Alexandra Einerstam

Måste vara rösten som säger ifrån

Krönika. I Margaret Atwoods dystopi Tjänarinnans berättelse (The handmaid’s tale) är förtrycket totalitärt och systematiskt. Kvinnor reduceras till sina kroppar, deras rättigheter raderas och varje form av motstånd kvävs.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Däckbytartider
Jennie Franzén trivs bäst bland tungbilarna.

Lugnet före stormen

Gummiverkstad. Rockbandet Slade ljuder ur högtalarna och smält snö droppar i håret på däckmontörerna i splitternya lokaler vid däckverkstan Ingers däck. Men vem är Inger? Tungbilsmontören som rycker ut heter Jennie.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.