Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.
Close
Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.
Close

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Det rådet ger Jenny Selander, docent i arbets- och miljömedicin vid Karolinska Institutet (KI). Hon stödjer sig på en studie, där forskarna undersökt hur gravida kvinnor i olika yrken påverkas av helkroppsvibrationer, buller, kemikalier, partiklar, metaller, tunga lyft och psykosocial belastning i yrket.

När det gäller helkroppsvibrationer berörs såväl lastbils- som truck-, taxi- och bussförare. Forskarna pekar på en ökad risk för mamman och barnet vid vibrationer som överstiger 0,5 meter per sekund i kvadrat, mätt under 8 timmar.

Vid så höga värden måste arbetsgivaren, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter, vidta åtgärder för att förebygga skador – inte bara för gravida utan för alla chaufförer.

Risk för för tidig födsel

– I lastbilar ligger vibrationerna, i vissa fall, kring 0,5 eller mer och ju högre exponering desto större risk att barnet föds för tidigt, säger Jenny Selander.

– Därför är det jätteviktigt att arbetsgivaren gör individuella mätningar och individuella riskbedömningar av vibrationerna. Men också av buller, partiklar och tung fysisk belastning. Det gäller att se hur de olika delarna samverkar.

Jenny Selander betonar att forskarnas bedömningar ligger på gruppnivå medan arbetsmiljön skiljer sig från person till person. Beroende på arbetsuppgifter, fordonsstandard (nya eller gamla fordon), vilket underlag föraren kör på med mera.

Upprepade stötar, exempelvis orsakat av dåligt vägunderhåll, potthål och iskanter kan, enligt Arbetsmiljöverket, också innebära en särskild risk för chaufförer, oavsett kön.

Uppmärksamma riskerna

– Än så länge är det ganska ovanligt med höga exponeringar för vibrationer, buller och partiklar bland dem vi studerat. Men i och med att fler kvinnor börjar jobba i tunga, traditionellt manliga yrken behöver vi bli mer uppmärksamma på riskerna, säger Jenny Selander.

Studien tyder inte på att helkroppsvibrationer kan leda till lägre födelsevikt hos barnet, berättar Jenny Selander. Men bland chaufförer med vibrationer på över 0,5 meter per sekund i kvadrat upptäcktes en ökad risk för att barnet föds för tidigt och att kvinnan kan drabbas av högt blodtryck, graviditetsrelaterad diabetes och havandeskapsförgiftning.

Säkraste sättet att undvika för tidig födsel bland chaufförer som utsätts för mycket helkroppsvibrationer är att byta arbetsuppgifter eller stanna hemma, konstaterar Jenny Selander. Fast hon betonar att lastbilsförarna generellt sett var friska.

– Tunga arbeten kräver god fysik. Om riskerna är högre i början av graviditeten har vi tyvärr inte kunnat se, men det är viktigt att insatserna görs tidigt för att undvika för tidig födsel. De råden behöver mammor i riskyrken få redan på mödravården.

Företagshälsovården

Vibrationsmätningar kräver expertis och Jenny Selander rekommenderar att chefer och skyddsombud tar hjälp av företagshälsovården i den delen av riskbedömningen.

Kvinnor med osäkra anställningar kan väljas bort om de berättar att de väntar barn?

– Jättetråkigt, vi vill inte att kvinnor diskrimineras men måste samtidigt skydda dem och barnen. Arbetsgivare kan, om det behövs, omplacera kvinnor. I sista hand kan kvinnorna också ansöka om graviditetspenning från Försäkringskassan.

När det gäller partiklar (som i avgaser) såg forskarna en ökad risk för lägre tillväxt och födelsevikt hos barnet. Vid buller över 80 decibel ökade även risken för graviditetsdiabetes och lägre födelsevikt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Transportarbetarens logga

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?