Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.
Close
Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.
Close

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Det rådet ger Jenny Selander, docent i arbets- och miljömedicin vid Karolinska Institutet (KI). Hon stödjer sig på en studie, där forskarna undersökt hur gravida kvinnor i olika yrken påverkas av helkroppsvibrationer, buller, kemikalier, partiklar, metaller, tunga lyft och psykosocial belastning i yrket.

När det gäller helkroppsvibrationer berörs såväl lastbils- som truck-, taxi- och bussförare. Forskarna pekar på en ökad risk för mamman och barnet vid vibrationer som överstiger 0,5 meter per sekund i kvadrat, mätt under 8 timmar.

Vid så höga värden måste arbetsgivaren, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter, vidta åtgärder för att förebygga skador – inte bara för gravida utan för alla chaufförer.

Risk för för tidig födsel

– I lastbilar ligger vibrationerna, i vissa fall, kring 0,5 eller mer och ju högre exponering desto större risk att barnet föds för tidigt, säger Jenny Selander.

– Därför är det jätteviktigt att arbetsgivaren gör individuella mätningar och individuella riskbedömningar av vibrationerna. Men också av buller, partiklar och tung fysisk belastning. Det gäller att se hur de olika delarna samverkar.

Jenny Selander betonar att forskarnas bedömningar ligger på gruppnivå medan arbetsmiljön skiljer sig från person till person. Beroende på arbetsuppgifter, fordonsstandard (nya eller gamla fordon), vilket underlag föraren kör på med mera.

Upprepade stötar, exempelvis orsakat av dåligt vägunderhåll, potthål och iskanter kan, enligt Arbetsmiljöverket, också innebära en särskild risk för chaufförer, oavsett kön.

Uppmärksamma riskerna

– Än så länge är det ganska ovanligt med höga exponeringar för vibrationer, buller och partiklar bland dem vi studerat. Men i och med att fler kvinnor börjar jobba i tunga, traditionellt manliga yrken behöver vi bli mer uppmärksamma på riskerna, säger Jenny Selander.

Studien tyder inte på att helkroppsvibrationer kan leda till lägre födelsevikt hos barnet, berättar Jenny Selander. Men bland chaufförer med vibrationer på över 0,5 meter per sekund i kvadrat upptäcktes en ökad risk för att barnet föds för tidigt och att kvinnan kan drabbas av högt blodtryck, graviditetsrelaterad diabetes och havandeskapsförgiftning.

Säkraste sättet att undvika för tidig födsel bland chaufförer som utsätts för mycket helkroppsvibrationer är att byta arbetsuppgifter eller stanna hemma, konstaterar Jenny Selander. Fast hon betonar att lastbilsförarna generellt sett var friska.

– Tunga arbeten kräver god fysik. Om riskerna är högre i början av graviditeten har vi tyvärr inte kunnat se, men det är viktigt att insatserna görs tidigt för att undvika för tidig födsel. De råden behöver mammor i riskyrken få redan på mödravården.

Företagshälsovården

Vibrationsmätningar kräver expertis och Jenny Selander rekommenderar att chefer och skyddsombud tar hjälp av företagshälsovården i den delen av riskbedömningen.

Kvinnor med osäkra anställningar kan väljas bort om de berättar att de väntar barn?

– Jättetråkigt, vi vill inte att kvinnor diskrimineras men måste samtidigt skydda dem och barnen. Arbetsgivare kan, om det behövs, omplacera kvinnor. I sista hand kan kvinnorna också ansöka om graviditetspenning från Försäkringskassan.

När det gäller partiklar (som i avgaser) såg forskarna en ökad risk för lägre tillväxt och födelsevikt hos barnet. Vid buller över 80 decibel ökade även risken för graviditetsdiabetes och lägre födelsevikt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Jag hävdar med bestämdhet att man som anställd inte ska behöva betala för en bärgning av ett arbetsfordon”, säger Transports lokalombudsman Johan Molin. Foto: John Antonsson

Åkare krävde att chaufför betalade för bärgningen

Åkeri. En chaufför körde fast och ringde bärgning. Sedan vägrade åkaren att betala, men ändrade sig då facket blandades in.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Avtal 2025

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Elektrisk sopbil.

Stororder av eldrivna sopbilar

Teknik. Prezero har beställt 42 eldrivna lastbilar. Bolagets kommunikationsansvariga Lars Lindvall tror inte att eldrift kommer att påverka arbetssättet nämnvärt.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.