Borgvattnets prästgård i Jämtland, ”Sveriges mest hemsökta hus”, har varit öppen för allmänheten sedan 1970. Gungstolen sägs komma i gungning av sig själv och påstås ha kastat ut en präst på 1940-talet. Foto: Borgvattnet Prästgård & Vandrarhem
Close
Borgvattnets prästgård i Jämtland, ”Sveriges mest hemsökta hus”, har varit öppen för allmänheten sedan 1970. Gungstolen sägs komma i gungning av sig själv och påstås ha kastat ut en präst på 1940-talet.
Close
Kultur

Spökturism i sommarland

Semestertider. Spökturism har blivit stort. Ofta går det att kombinera skräck med fika i naturskön omgivning. Här är några tips på gastkramande upplevelser i Sverige, ett land ovanligt rikt på spöken (eller i alla fall platser där de påstås synas till).

Spökplatser är vanligare än vi tror. Det slår statistikmyndigheten SCB fast. Nära 400 000 personer i Sverige bor inom en halvmil från platser som förknippas med spöken, gastar eller mylingar. Namnen visar var det enligt folktron skedde övernaturliga fenomen. Många av platserna ligger i dag ensligt och svårtillgängligt, och påminner om att folktron uppkom i en tid då nästan alla bodde på landsbygden.

Det finns också mer lättillgängliga spöken, på platser som enkelt nås från dagens allfartsvägar. Skåne är i sammanhanget rikt på slott med tillhörande gengångare. I folks föreställningar kunde de vara båda onda och goda, och gengångare antogs ibland återvända för att skydda de levande.

Men allra flest platser förknippas med gasten, ett likspöke i folktron. Till skillnad från gengångare hade gasten tappat sin identitet efter en ond och bråd död. Drunknade som om nätterna kunde höras skrika – gasta – kallades strandgastar, och har givit namn åt platser som Gastmossen och Gastholmen.

Namn som förknippas med spädbarn som mördats odöpta, för att dölja en födsel – mylingar – är vanligast i Östergötland och Småland.

Men Bräcke i Jämtland är den kommun i landet som har flest spökrelaterade platsnamn totalt, enligt SCB:s statistik. Att den statliga myndighetens utredare räknat på sådant kanske säger något om intresset för det oförklarliga. Liksom att flera kommuner på sina hemsidor listar platser som påstås vara hemsöka, och där folk vittnat om att det skett oförklarliga saker. Det kan vara ljusfenomen, möbler som flyttas utan att någon syns till eller rent av genomskinliga gestalter som skrider fram nattetid.

 

1. Spökvandringar

För den som tycker att det är för läskigt att sova över i ett spökhus tipsar hemsidan Paranormal.nu om spökvandringar, en av de vanligaste aktiviteterna när det kommer till spökturism.

I vissa fall ingår även mat och dryck efter vandringen som brukar vara dryga timmen och även är bra sätt att lära sig mer om en stadsdel, som Gamla stan i huvudstaden. Flera arrangörer lockar med ”hemsökta kvarter, dunkla bakgator och ruskiga källare” sommaren 2022, även på engelska: Stockholm Ghost Walk.

2. Borgvattnet Prästgård

Foto: Borgvattnet prästgård & vandrarhem
Foto: Borgvattnet prästgård & vandrarhem

Jämtland

”Sveriges mest hemsökta hus” löd rubrikerna 1947 efter att präster vittnat om en rad märkliga händelser i prästgården, belägen i Ragunda kommun i Jämtland. Grå damen, ryckande gungstolen som slungade ut en präst, dörrar som oförklarligt öppnas och skuggestalter som rör vid besökare…

Sommaren 1970 öppnades gården för allmänheten och besökare som vågade övernatta. Drygt 50 år senare är det förutom rumsuthyrningen alla möjliga slags spökrelaterade aktiviteter, liksom sommarkafé, loppis och försäljning.

3. Frammegården

Foto: Värmlands museum
Foto: Värmlands museum

Eda kommun, Värmland

Vindsdörr som slås upp, snyftningar, tofflor som flyttar sig, ”gråtande sängen” och fotsteg på tomma övervåningen.

På gamla hembygdsgården i Skillingmark, utanför Eda, finns möjlighet att övernatta.

Huset är byggt på platsen för den gamla galgbacken där avrättningar skedde in på 1600-talet. Enligt historien ska två barn, någon gång förrförra seklet, ha blivit inlåsta på vinden där de svalt ihjäl. Flera besökare har vittnat om att de sett och hört barn i anslutning till huset. Spökjägare har dokumenterat aktivitet på platsen.

4. Ericsbergs slott

Xylografi signerad Sargent, 1876, baserad på verk av Adolf Georg Closs
Xylografi signerad Sargent, 1876, baserad på verk av Adolf Georg Closs

Södermanland

Här på barockslottet utanför Katrineholm påstås den onda slottsfrun Beata von Yxkull härja eftersom hon inte får någon ro i graven. Hon är också den mest namnkunniga pintorpafrun, känd för att plåga torparna på godset. År 1618 ska djävulen ha hämtat henne och sedan kört ner i den närbelägna sjön.

I dag finns här butik, kafé och guidade visningar. Slottsparken är öppen för allmänheten, och några gånger om året finns också chans att övernatta i exklusivt boende.

5. Glimmingehus

Bildkälla: Riksantikvarieämbetet

Simrishamn

I den skånska medeltidsborgen sägs både människor och djur spöka. Riddare, utdöda svartråttor, tre genomskinliga damer och en stor hund – en ond slottsherre som efter döden kan byta skepnad – påstås ha dykt upp nattetid.

Dagtid går det numera att få en visning i slottet (inklusive spökhistorier), testa olika medeltida sysslor eller bara njuta av örtagården.

6. Furuhagen

Foto: Okänd
Foto: Okänd

Bräcke

I kommunen med flest spökplatser i landet ligger också Furuhagen, uppförd som så kallad sinnesslöanstalt i början av 1900-talet. Här sägs en spökflicka visa sig för besökare. Byggnaden står nu övergiven, och förra årets spelades en skräckfilm in på platsen.

Att just mentalsjukhus upplevs som hemsökta är inte underligt – behandlingen av de intagna, varav många barn, är en högst verklig och skrämmande del av 1900-talshistorien. Till flera av de stora inrättningar där patienter med olika funktionsnedsättningar ”vårdats” är berättelser om spökerier kopplade: Beckomberga i Bromma, Björknäs mentalsjukhus i Kramfors, Garnisonssjukhuset i Karlsborg och Sandträsk sanatorium mellan Boden och Gällivare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Filip Rydolw

... ordförande för Arlandaklubben som organiserar flygplatskontrollanter. Först drabbades ni av pandemi och nedskärningar, sen blev det sommarkaos och personalbrist. Hur har ni det nu på Arlanda?

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Sommaren är ljuvlig, men…

Davids krönika. Sommaren och semestern är ljuvlig! Fastän jag tidigare jobbat sextio till åttio timmar i veckan, har jag under alla år tagit ut fem veckors sommarsemester.

John Antonsson. Foto: Lilly Hallberg

En lovsång till budgetsemestern

Krönika. När jag var liten grabb brukade vi dra en lånad husvagn söderut. Kanske stannade vi redan vid Byske Havsbad, eller så hamnade vi vid någon camping i Umeå. Helt säkert visste jag att resan hade ett oändligt långt stopp på Ikea i Sundsvall. Morsan skulle titta på varenda sak och på den tiden fanns ingen smartphone eller platta att roa sig med. Kanske är det det traumat som ligger bakom de kalla kårar jag känner så fort jag hör ordet husvagn.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Kultur
Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.