Borgvattnets prästgård i Jämtland, ”Sveriges mest hemsökta hus”, har varit öppen för allmänheten sedan 1970. Gungstolen sägs komma i gungning av sig själv och påstås ha kastat ut en präst på 1940-talet. Foto: Borgvattnet Prästgård & Vandrarhem
Close
Borgvattnets prästgård i Jämtland, ”Sveriges mest hemsökta hus”, har varit öppen för allmänheten sedan 1970. Gungstolen sägs komma i gungning av sig själv och påstås ha kastat ut en präst på 1940-talet.
Close
Kultur

Spökturism i sommarland

Semestertider. Spökturism har blivit stort. Ofta går det att kombinera skräck med fika i naturskön omgivning. Här är några tips på gastkramande upplevelser i Sverige, ett land ovanligt rikt på spöken (eller i alla fall platser där de påstås synas till).

Spökplatser är vanligare än vi tror. Det slår statistikmyndigheten SCB fast. Nära 400 000 personer i Sverige bor inom en halvmil från platser som förknippas med spöken, gastar eller mylingar. Namnen visar var det enligt folktron skedde övernaturliga fenomen. Många av platserna ligger i dag ensligt och svårtillgängligt, och påminner om att folktron uppkom i en tid då nästan alla bodde på landsbygden.

Det finns också mer lättillgängliga spöken, på platser som enkelt nås från dagens allfartsvägar. Skåne är i sammanhanget rikt på slott med tillhörande gengångare. I folks föreställningar kunde de vara båda onda och goda, och gengångare antogs ibland återvända för att skydda de levande.

Men allra flest platser förknippas med gasten, ett likspöke i folktron. Till skillnad från gengångare hade gasten tappat sin identitet efter en ond och bråd död. Drunknade som om nätterna kunde höras skrika – gasta – kallades strandgastar, och har givit namn åt platser som Gastmossen och Gastholmen.

Namn som förknippas med spädbarn som mördats odöpta, för att dölja en födsel – mylingar – är vanligast i Östergötland och Småland.

Men Bräcke i Jämtland är den kommun i landet som har flest spökrelaterade platsnamn totalt, enligt SCB:s statistik. Att den statliga myndighetens utredare räknat på sådant kanske säger något om intresset för det oförklarliga. Liksom att flera kommuner på sina hemsidor listar platser som påstås vara hemsöka, och där folk vittnat om att det skett oförklarliga saker. Det kan vara ljusfenomen, möbler som flyttas utan att någon syns till eller rent av genomskinliga gestalter som skrider fram nattetid.

 

1. Spökvandringar

För den som tycker att det är för läskigt att sova över i ett spökhus tipsar hemsidan Paranormal.nu om spökvandringar, en av de vanligaste aktiviteterna när det kommer till spökturism.

I vissa fall ingår även mat och dryck efter vandringen som brukar vara dryga timmen och även är bra sätt att lära sig mer om en stadsdel, som Gamla stan i huvudstaden. Flera arrangörer lockar med ”hemsökta kvarter, dunkla bakgator och ruskiga källare” sommaren 2022, även på engelska: Stockholm Ghost Walk.

2. Borgvattnet Prästgård

Foto: Borgvattnet prästgård & vandrarhem
Foto: Borgvattnet prästgård & vandrarhem

Jämtland

”Sveriges mest hemsökta hus” löd rubrikerna 1947 efter att präster vittnat om en rad märkliga händelser i prästgården, belägen i Ragunda kommun i Jämtland. Grå damen, ryckande gungstolen som slungade ut en präst, dörrar som oförklarligt öppnas och skuggestalter som rör vid besökare…

Sommaren 1970 öppnades gården för allmänheten och besökare som vågade övernatta. Drygt 50 år senare är det förutom rumsuthyrningen alla möjliga slags spökrelaterade aktiviteter, liksom sommarkafé, loppis och försäljning.

3. Frammegården

Foto: Värmlands museum
Foto: Värmlands museum

Eda kommun, Värmland

Vindsdörr som slås upp, snyftningar, tofflor som flyttar sig, ”gråtande sängen” och fotsteg på tomma övervåningen.

På gamla hembygdsgården i Skillingmark, utanför Eda, finns möjlighet att övernatta.

Huset är byggt på platsen för den gamla galgbacken där avrättningar skedde in på 1600-talet. Enligt historien ska två barn, någon gång förrförra seklet, ha blivit inlåsta på vinden där de svalt ihjäl. Flera besökare har vittnat om att de sett och hört barn i anslutning till huset. Spökjägare har dokumenterat aktivitet på platsen.

4. Ericsbergs slott

Xylografi signerad Sargent, 1876, baserad på verk av Adolf Georg Closs
Xylografi signerad Sargent, 1876, baserad på verk av Adolf Georg Closs

Södermanland

Här på barockslottet utanför Katrineholm påstås den onda slottsfrun Beata von Yxkull härja eftersom hon inte får någon ro i graven. Hon är också den mest namnkunniga pintorpafrun, känd för att plåga torparna på godset. År 1618 ska djävulen ha hämtat henne och sedan kört ner i den närbelägna sjön.

I dag finns här butik, kafé och guidade visningar. Slottsparken är öppen för allmänheten, och några gånger om året finns också chans att övernatta i exklusivt boende.

5. Glimmingehus

Bildkälla: Riksantikvarieämbetet

Simrishamn

I den skånska medeltidsborgen sägs både människor och djur spöka. Riddare, utdöda svartråttor, tre genomskinliga damer och en stor hund – en ond slottsherre som efter döden kan byta skepnad – påstås ha dykt upp nattetid.

Dagtid går det numera att få en visning i slottet (inklusive spökhistorier), testa olika medeltida sysslor eller bara njuta av örtagården.

6. Furuhagen

Foto: Okänd
Foto: Okänd

Bräcke

I kommunen med flest spökplatser i landet ligger också Furuhagen, uppförd som så kallad sinnesslöanstalt i början av 1900-talet. Här sägs en spökflicka visa sig för besökare. Byggnaden står nu övergiven, och förra årets spelades en skräckfilm in på platsen.

Att just mentalsjukhus upplevs som hemsökta är inte underligt – behandlingen av de intagna, varav många barn, är en högst verklig och skrämmande del av 1900-talshistorien. Till flera av de stora inrättningar där patienter med olika funktionsnedsättningar ”vårdats” är berättelser om spökerier kopplade: Beckomberga i Bromma, Björknäs mentalsjukhus i Kramfors, Garnisonssjukhuset i Karlsborg och Sandträsk sanatorium mellan Boden och Gällivare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Filip Rydolw

... ordförande för Arlandaklubben som organiserar flygplatskontrollanter. Först drabbades ni av pandemi och nedskärningar, sen blev det sommarkaos och personalbrist. Hur har ni det nu på Arlanda?

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Sommaren är ljuvlig, men…

Davids krönika. Sommaren och semestern är ljuvlig! Fastän jag tidigare jobbat sextio till åttio timmar i veckan, har jag under alla år tagit ut fem veckors sommarsemester.

John Antonsson. Foto: Lilly Hallberg

En lovsång till budgetsemestern

Krönika. När jag var liten grabb brukade vi dra en lånad husvagn söderut. Kanske stannade vi redan vid Byske Havsbad, eller så hamnade vi vid någon camping i Umeå. Helt säkert visste jag att resan hade ett oändligt långt stopp på Ikea i Sundsvall. Morsan skulle titta på varenda sak och på den tiden fanns ingen smartphone eller platta att roa sig med. Kanske är det det traumat som ligger bakom de kalla kårar jag känner så fort jag hör ordet husvagn.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Kultur
Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Sommartips 2023
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.