Borgvattnets prästgård i Jämtland, ”Sveriges mest hemsökta hus”, har varit öppen för allmänheten sedan 1970. Gungstolen sägs komma i gungning av sig själv och påstås ha kastat ut en präst på 1940-talet. Foto: Borgvattnet Prästgård & Vandrarhem
Close
Borgvattnets prästgård i Jämtland, ”Sveriges mest hemsökta hus”, har varit öppen för allmänheten sedan 1970. Gungstolen sägs komma i gungning av sig själv och påstås ha kastat ut en präst på 1940-talet.
Close
Kultur

Spökturism i sommarland

Semestertider. Spökturism har blivit stort. Ofta går det att kombinera skräck med fika i naturskön omgivning. Här är några tips på gastkramande upplevelser i Sverige, ett land ovanligt rikt på spöken (eller i alla fall platser där de påstås synas till).

Spökplatser är vanligare än vi tror. Det slår statistikmyndigheten SCB fast. Nära 400 000 personer i Sverige bor inom en halvmil från platser som förknippas med spöken, gastar eller mylingar. Namnen visar var det enligt folktron skedde övernaturliga fenomen. Många av platserna ligger i dag ensligt och svårtillgängligt, och påminner om att folktron uppkom i en tid då nästan alla bodde på landsbygden.

Det finns också mer lättillgängliga spöken, på platser som enkelt nås från dagens allfartsvägar. Skåne är i sammanhanget rikt på slott med tillhörande gengångare. I folks föreställningar kunde de vara båda onda och goda, och gengångare antogs ibland återvända för att skydda de levande.

Men allra flest platser förknippas med gasten, ett likspöke i folktron. Till skillnad från gengångare hade gasten tappat sin identitet efter en ond och bråd död. Drunknade som om nätterna kunde höras skrika – gasta – kallades strandgastar, och har givit namn åt platser som Gastmossen och Gastholmen.

Namn som förknippas med spädbarn som mördats odöpta, för att dölja en födsel – mylingar – är vanligast i Östergötland och Småland.

Men Bräcke i Jämtland är den kommun i landet som har flest spökrelaterade platsnamn totalt, enligt SCB:s statistik. Att den statliga myndighetens utredare räknat på sådant kanske säger något om intresset för det oförklarliga. Liksom att flera kommuner på sina hemsidor listar platser som påstås vara hemsöka, och där folk vittnat om att det skett oförklarliga saker. Det kan vara ljusfenomen, möbler som flyttas utan att någon syns till eller rent av genomskinliga gestalter som skrider fram nattetid.

 

1. Spökvandringar

För den som tycker att det är för läskigt att sova över i ett spökhus tipsar hemsidan Paranormal.nu om spökvandringar, en av de vanligaste aktiviteterna när det kommer till spökturism.

I vissa fall ingår även mat och dryck efter vandringen som brukar vara dryga timmen och även är bra sätt att lära sig mer om en stadsdel, som Gamla stan i huvudstaden. Flera arrangörer lockar med ”hemsökta kvarter, dunkla bakgator och ruskiga källare” sommaren 2022, även på engelska: Stockholm Ghost Walk.

2. Borgvattnet Prästgård

Foto: Borgvattnet prästgård & vandrarhem
Foto: Borgvattnet prästgård & vandrarhem

Jämtland

”Sveriges mest hemsökta hus” löd rubrikerna 1947 efter att präster vittnat om en rad märkliga händelser i prästgården, belägen i Ragunda kommun i Jämtland. Grå damen, ryckande gungstolen som slungade ut en präst, dörrar som oförklarligt öppnas och skuggestalter som rör vid besökare…

Sommaren 1970 öppnades gården för allmänheten och besökare som vågade övernatta. Drygt 50 år senare är det förutom rumsuthyrningen alla möjliga slags spökrelaterade aktiviteter, liksom sommarkafé, loppis och försäljning.

3. Frammegården

Foto: Värmlands museum
Foto: Värmlands museum

Eda kommun, Värmland

Vindsdörr som slås upp, snyftningar, tofflor som flyttar sig, ”gråtande sängen” och fotsteg på tomma övervåningen.

På gamla hembygdsgården i Skillingmark, utanför Eda, finns möjlighet att övernatta.

Huset är byggt på platsen för den gamla galgbacken där avrättningar skedde in på 1600-talet. Enligt historien ska två barn, någon gång förrförra seklet, ha blivit inlåsta på vinden där de svalt ihjäl. Flera besökare har vittnat om att de sett och hört barn i anslutning till huset. Spökjägare har dokumenterat aktivitet på platsen.

4. Ericsbergs slott

Xylografi signerad Sargent, 1876, baserad på verk av Adolf Georg Closs
Xylografi signerad Sargent, 1876, baserad på verk av Adolf Georg Closs

Södermanland

Här på barockslottet utanför Katrineholm påstås den onda slottsfrun Beata von Yxkull härja eftersom hon inte får någon ro i graven. Hon är också den mest namnkunniga pintorpafrun, känd för att plåga torparna på godset. År 1618 ska djävulen ha hämtat henne och sedan kört ner i den närbelägna sjön.

I dag finns här butik, kafé och guidade visningar. Slottsparken är öppen för allmänheten, och några gånger om året finns också chans att övernatta i exklusivt boende.

5. Glimmingehus

Bildkälla: Riksantikvarieämbetet

Simrishamn

I den skånska medeltidsborgen sägs både människor och djur spöka. Riddare, utdöda svartråttor, tre genomskinliga damer och en stor hund – en ond slottsherre som efter döden kan byta skepnad – påstås ha dykt upp nattetid.

Dagtid går det numera att få en visning i slottet (inklusive spökhistorier), testa olika medeltida sysslor eller bara njuta av örtagården.

6. Furuhagen

Foto: Okänd
Foto: Okänd

Bräcke

I kommunen med flest spökplatser i landet ligger också Furuhagen, uppförd som så kallad sinnesslöanstalt i början av 1900-talet. Här sägs en spökflicka visa sig för besökare. Byggnaden står nu övergiven, och förra årets spelades en skräckfilm in på platsen.

Att just mentalsjukhus upplevs som hemsökta är inte underligt – behandlingen av de intagna, varav många barn, är en högst verklig och skrämmande del av 1900-talshistorien. Till flera av de stora inrättningar där patienter med olika funktionsnedsättningar ”vårdats” är berättelser om spökerier kopplade: Beckomberga i Bromma, Björknäs mentalsjukhus i Kramfors, Garnisonssjukhuset i Karlsborg och Sandträsk sanatorium mellan Boden och Gällivare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Tid att återhämta sig och reflektera

Ordförandeord. En minst sagt intensiv period med avtalsförhandlingar har pågått sedan mars. På flera områden har det varit tuffa förhandlingar. Inom hamn och kabin tvingades vi att varsla om konflikt. Hittills har det till slut löst sig bra inom alla avtal, trots en del gnissel från arbetsgivarna.

Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Kristina Sjöberg. Foto: Petrus Iggström

Ta hand om varandra i sommar

Ledare. Midsommar. Dans runt blomsterprydd stång. Små grodorna och Vi äro musikanter. In och ut med maten allt efter hur vädergudarna behagar uppföra sig. Eller tillhör du gruppen som måste jobba midsommarhelgen?

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Snabbkoll
Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Slamsugning
Martin Eriksson spolar ren den nya slambehållaren i källaren på en fastighet. Varmt vatten löser fett bättre än kallt, tipsar han fastighetsägare.

Så sparar du kroppen

Arbetsmiljö. – Ser man en sådan här installation blir man varm i hela själen! Så säger sug- och spolbilsföraren Martin Eriksson. Annat var det förr.

Kultur
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Ensamhet på jobbet
Sebastian Pöldre, Johanna Söderlund och Filip Pihl är vana vid att man ger varandra ett handtag när det behövs.

Hjälpsamhet bidrar till gemenskap

Arbetsmiljö. Ensamhet är lika skadligt för hälsan som rökning, visar forskning. Sociala aktiviteter på arbetsplatsen kan förebygga det. På Telge återvinning åker man och fiskar tillsammans bland annat. – Vet man att man är saknad när man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då trivs man, säger vd Vesa Hiltula.

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.