Borgvattnets prästgård i Jämtland, ”Sveriges mest hemsökta hus”, har varit öppen för allmänheten sedan 1970. Gungstolen sägs komma i gungning av sig själv och påstås ha kastat ut en präst på 1940-talet. Foto: Borgvattnet Prästgård & Vandrarhem
Close
Borgvattnets prästgård i Jämtland, ”Sveriges mest hemsökta hus”, har varit öppen för allmänheten sedan 1970. Gungstolen sägs komma i gungning av sig själv och påstås ha kastat ut en präst på 1940-talet.
Close
Kultur

Spökturism i sommarland

Semestertider. Spökturism har blivit stort. Ofta går det att kombinera skräck med fika i naturskön omgivning. Här är några tips på gastkramande upplevelser i Sverige, ett land ovanligt rikt på spöken (eller i alla fall platser där de påstås synas till).

Spökplatser är vanligare än vi tror. Det slår statistikmyndigheten SCB fast. Nära 400 000 personer i Sverige bor inom en halvmil från platser som förknippas med spöken, gastar eller mylingar. Namnen visar var det enligt folktron skedde övernaturliga fenomen. Många av platserna ligger i dag ensligt och svårtillgängligt, och påminner om att folktron uppkom i en tid då nästan alla bodde på landsbygden.

Det finns också mer lättillgängliga spöken, på platser som enkelt nås från dagens allfartsvägar. Skåne är i sammanhanget rikt på slott med tillhörande gengångare. I folks föreställningar kunde de vara båda onda och goda, och gengångare antogs ibland återvända för att skydda de levande.

Men allra flest platser förknippas med gasten, ett likspöke i folktron. Till skillnad från gengångare hade gasten tappat sin identitet efter en ond och bråd död. Drunknade som om nätterna kunde höras skrika – gasta – kallades strandgastar, och har givit namn åt platser som Gastmossen och Gastholmen.

Namn som förknippas med spädbarn som mördats odöpta, för att dölja en födsel – mylingar – är vanligast i Östergötland och Småland.

Men Bräcke i Jämtland är den kommun i landet som har flest spökrelaterade platsnamn totalt, enligt SCB:s statistik. Att den statliga myndighetens utredare räknat på sådant kanske säger något om intresset för det oförklarliga. Liksom att flera kommuner på sina hemsidor listar platser som påstås vara hemsöka, och där folk vittnat om att det skett oförklarliga saker. Det kan vara ljusfenomen, möbler som flyttas utan att någon syns till eller rent av genomskinliga gestalter som skrider fram nattetid.

 

1. Spökvandringar

För den som tycker att det är för läskigt att sova över i ett spökhus tipsar hemsidan Paranormal.nu om spökvandringar, en av de vanligaste aktiviteterna när det kommer till spökturism.

I vissa fall ingår även mat och dryck efter vandringen som brukar vara dryga timmen och även är bra sätt att lära sig mer om en stadsdel, som Gamla stan i huvudstaden. Flera arrangörer lockar med ”hemsökta kvarter, dunkla bakgator och ruskiga källare” sommaren 2022, även på engelska: Stockholm Ghost Walk.

2. Borgvattnet Prästgård

Foto: Borgvattnet prästgård & vandrarhem
Foto: Borgvattnet prästgård & vandrarhem

Jämtland

”Sveriges mest hemsökta hus” löd rubrikerna 1947 efter att präster vittnat om en rad märkliga händelser i prästgården, belägen i Ragunda kommun i Jämtland. Grå damen, ryckande gungstolen som slungade ut en präst, dörrar som oförklarligt öppnas och skuggestalter som rör vid besökare…

Sommaren 1970 öppnades gården för allmänheten och besökare som vågade övernatta. Drygt 50 år senare är det förutom rumsuthyrningen alla möjliga slags spökrelaterade aktiviteter, liksom sommarkafé, loppis och försäljning.

3. Frammegården

Foto: Värmlands museum
Foto: Värmlands museum

Eda kommun, Värmland

Vindsdörr som slås upp, snyftningar, tofflor som flyttar sig, ”gråtande sängen” och fotsteg på tomma övervåningen.

På gamla hembygdsgården i Skillingmark, utanför Eda, finns möjlighet att övernatta.

Huset är byggt på platsen för den gamla galgbacken där avrättningar skedde in på 1600-talet. Enligt historien ska två barn, någon gång förrförra seklet, ha blivit inlåsta på vinden där de svalt ihjäl. Flera besökare har vittnat om att de sett och hört barn i anslutning till huset. Spökjägare har dokumenterat aktivitet på platsen.

4. Ericsbergs slott

Xylografi signerad Sargent, 1876, baserad på verk av Adolf Georg Closs
Xylografi signerad Sargent, 1876, baserad på verk av Adolf Georg Closs

Södermanland

Här på barockslottet utanför Katrineholm påstås den onda slottsfrun Beata von Yxkull härja eftersom hon inte får någon ro i graven. Hon är också den mest namnkunniga pintorpafrun, känd för att plåga torparna på godset. År 1618 ska djävulen ha hämtat henne och sedan kört ner i den närbelägna sjön.

I dag finns här butik, kafé och guidade visningar. Slottsparken är öppen för allmänheten, och några gånger om året finns också chans att övernatta i exklusivt boende.

5. Glimmingehus

Bildkälla: Riksantikvarieämbetet

Simrishamn

I den skånska medeltidsborgen sägs både människor och djur spöka. Riddare, utdöda svartråttor, tre genomskinliga damer och en stor hund – en ond slottsherre som efter döden kan byta skepnad – påstås ha dykt upp nattetid.

Dagtid går det numera att få en visning i slottet (inklusive spökhistorier), testa olika medeltida sysslor eller bara njuta av örtagården.

6. Furuhagen

Foto: Okänd
Foto: Okänd

Bräcke

I kommunen med flest spökplatser i landet ligger också Furuhagen, uppförd som så kallad sinnesslöanstalt i början av 1900-talet. Här sägs en spökflicka visa sig för besökare. Byggnaden står nu övergiven, och förra årets spelades en skräckfilm in på platsen.

Att just mentalsjukhus upplevs som hemsökta är inte underligt – behandlingen av de intagna, varav många barn, är en högst verklig och skrämmande del av 1900-talshistorien. Till flera av de stora inrättningar där patienter med olika funktionsnedsättningar ”vårdats” är berättelser om spökerier kopplade: Beckomberga i Bromma, Björknäs mentalsjukhus i Kramfors, Garnisonssjukhuset i Karlsborg och Sandträsk sanatorium mellan Boden och Gällivare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.