corona

Transport i överenskommelse om korttidspermittering

Facket. Transportarbetareförbundet fick gehör för sin syn på ersättning och tid för utbildning. I dag har facket träffat en överenskommelse om korttidspermittering med arbetsgivarorganisationen Transportföretagen.

– Det här är en bra överenskommelse även om jag gärna sett ett kompletterande förslag som innehåller heltidspermittering, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.
I regeringens förslag permitteras den anställda på högst 60 procent, med minst 90 procent av sin lön. Det är en av åtgärderna för att minska konsekvenserna av coronaviruset och slippa varsel.

– Regeringen har agerat snabbt och ansvarsfullt för att se till att minska konsekvenserna för våra medlemmar och deras arbetsgivare, säger Tommy Wreeth.

Han förhandlade tillsammans med Transports avtalssekreterare, Peter Winstén, och förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

Några frågetecken kring regeringsförslaget rätades ut och facket fick tillfredsställande svar: Utbildning ska bara ske under arbetstid, inte den tid då den anställda är permitterad och hemma.

Också när det gäller hur permitteringslön ska räknas ut fick Transport sin vilja igenom. I den ordinarie lönen, som beräkningen ska bygga på, räknas nu också sådana ersättningar som normalt ingår i lönen, som ob-tillägg och skifttillägg. För exempelvis anställda inom flyget innebär det en avsevärt högre permitteringslön än om man bara räknat på tarifflönen.

Det statliga stödet till korttidspermitteringar är i första hand tänkt under en sexmånadersperiod. Företaget måste ha kollektivavtal och som mest får arbetsgivaren minska ner arbetstiden med 60 procent, så att den anställda arbetar 40 procent. Arbetstidsförkortningen kan ske på ytterligare två nivåer, där den anställda arbetar 60 respektive 80 procent.

Regeringens förslag innebär att arbetsgivarens lönekostnader minskar med hälften genom att staten står för en större kostnad.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. JIM karlsson:
    11 september, 2020

    Försöker få svar på en fråga. Vi är ett antal som blivit permiterade. Från jobbet på 80% men arbetsgivaren tar in timanställda för det har blitt mer att göra men vi som är fastanställda får ej mer att göra utan det går till dom timanställd i stället. ??? Vi som är fastanställda har jobbat lite mer än dom 64 tim vi ska men övertiden vi gör får vi ej betalt för. Å jag hittar inte nått svar på detta. Men fått höra att det är ej tillåtet att ta in timanställd under permiteringen. Utan vi som är fastanställda ska få sänkt sin permitering. Vilket är sant i detta.

  2. Anna:
    30 mars, 2020

    Ingår ob-tillägg i permitteringslönen även för de som har kollektivavtal med Handelsanställdas förbund?

  3. Georges Afram:
    26 mars, 2020

    Gäller den också Åkare som jobbar ensam med sin taxibil?

  4. Malin Dannersten:
    26 mars, 2020

    Hej! försöker hitta svar i denna djungel, arbetar på redovisningsbyrå
    Vad gäller för dem som enbart har provisionslön? har flera taxiåkare som kunder som enbart ger provisionslön på 37% på inkört och som nu vill korttidspermittera sina anställda. är det ens möjligt tänker jag? vad jag vet så har de ingen garantilön.

  5. Eiad:
    23 mars, 2020

    Hur det fungerar med taxi förare som har rätt och köra 13 timmar max om dagen det är transportstyrelse lagen hur man ska räkna det med korttidspermittering om dagen

  6. Lena Blomquist, red:
    18 mars, 2020

    Hej Robert, överenskommelsen gäller för anställda på företag som har kollektivavtal med Transport, oavsett om de är med i facket. Mer detaljerade frågor måste du och andra med personliga funderingar ställa till ert fackförbund eller till arbetsgivaren.

  7. Robert Hertzman:
    18 mars, 2020

    Gäller detta även om man inte är med i facket??
    Gäller detta även om arbetsgivaren har någon form av statligt bidrag för en arbetstagare??

  8. Sara h:
    17 mars, 2020

    Men det finns bolag som varslar ändå för det blir för lite pengar enligt dem ....

Lästips:

Ryanairplan i luften

Ryanair satsar men inte på Skavsta eller Bromma

Flyg. Lågprisbolaget Ryanair startar tio nya rutter från Sverige. Satsningen görs efter att regeringen gett besked om slopad flygskatt.

Transportarbetarens logga

Taxiväxelns flytt hotar jobben för 15 anställda

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – 15 personer har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

En svårhanterad avtalsrörelse väntar

Ordförandeord. Jag tror att det blåser upp till en rätt rörig och svårsamordnad avtalsrörelse 2025. Avtalsrörelsen är, som många av er vet, perioden då vi fastställer villkoren i våra kollektivavtal. Och frågan är om vi ska vara med i en samordnad avtalsrörelse med LO eller inte.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?