Folkmassa och siffror
Close
…så mycket pengar ligger i pensionssystemet och väntar på 78 768 personer som har fyllt 68 år, men inte är folkbokförda i Sverige.
Close

Miljardmissen

Pensioner. Nästan 80 000 människor, som har arbetat tillfälligt i Sverige och som fyllt 68 år, har inte fått ut allmän pension som de har tjänat in. Totalt ligger över 6 miljarder kronor och väntar på dem i pensionssystemet. Och hos pensionsbolagen finns tjänstepension att hämta. Många vet inte vilka rättigheter de har. Nu efterlyser Transport mer information.

Många transportarbetare arbetar tillfälligt i Sverige. De kommer ofta från Pakistan och Irak. Hur många av dem som bara arbetar en begränsad tid i landet vet ingen. Men det är känt att de som har jobbat några år i Sverige och är bosatta någon annanstans när det är dags för pension inte alltid får ut den allmänpension och tjänstepension som de har rätt till.

I Sverige finns en lagstadgad rätt, för de flesta som är tillsvidareanställda, att arbeta tills man fyller 68 år. Vissa arbetar längre, men då krävs ett godkännande från arbetsgivaren. Ändå finns det i dag 78 768 personer som är 68 år och äldre som inte har tagit ut allmän pension, enligt statistik från Pensionsmyndigheten. De är inte folkbokförda i Sverige. Totalt handlar det om nästan 6,5 miljarder kronor som finns i pensionssystemet och väntar på att betalas ut.

Agneta Claesson. Foto: Pensionsmyndigheten
Agneta Claesson. Foto: Pensionsmyndigheten

– Den pension man har rätt till bör man få del av. Men det finns pensionspengar som borde ha sökts ut, men som ingen har ansökt om, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Hon berättar att det kan vara svårt för Pensionsmyndigheten att nå dem som har jobbat i Sverige och sedan flyttat tillbaka till sitt hemland.

– De har ofta inte tänkt på att lämna sin nya adress till oss. Det är inte en enkel process att hitta dem.

Viktiga pengar

För den enskilde kan det handla om viktiga pengar som går förlorade. Enligt Pensionsmyndighetens förenklade beräkningar kan den som har jobbat i Sverige i tre år och haft en månadslön på 25 000 kronor få cirka 700 kronor före skatt i allmän pension från Pensionsmyndigheten i Sverige.

Sirin CelikSirin Celik, utredare Transport. Foto: Justina Öster, utredare Transport. Foto: John Antonsson
Sirin Celik. Foto: Justina Öster

– I Sverige räcker det inte ens till ett SL-kort, men i andra länder är det mycket pengar, säger Sirin Celik, utredare på Transport som har intervjuat många bud om deras arbetssituation.

Hennes bild är att många som jobbar tillfälligt i Sverige inte känner till att de har rätt till svensk pension om de flyttar till ett annat land.

– Det är inte så konstigt. Det är knappt gemene svensk känner till hur pensionssystemet fungerar, säger hon.

Olyckligt

Hon tycker att det är olyckligt att inte alla som tjänar in pension i Sverige får ut sina pengar om de lämnar landet.

– På ett principiellt och moraliskt plan är det väldigt dåligt. Har man jobbat i Sverige har man rätt till sin pension. Många kommer hit för att arbeta därför att de vet att de kan tjäna ganska mycket pengar på kort tid jämfört med i sitt hemland. Då är det jätteviktigt att de också får ut pengarna som de har tjänat in till sin pension, säger Sirin Celik.

Alla som arbetar i Sverige och betalar skatt samlar ihop pengar till den allmänna pensionen, som går att ta ut från 62 år. För att få ut pengarna måste en ansökan skickas in till Pensionsmyndigheten, helst tre månader innan pengarna ska börja betalas ut månadsvis.

Det är lite krångligare för dem som inte bor kvar i Sverige när de går i pension.

Många bud som arbetar tillfälligt i Sverige kommer från Pakistan och Irak. De riskerar att missa sin svenska pension om de inte meddelar pensionsbolagen, Pensionsmyndigheten eller Skatteverket sin nya adress om de lämnar Sverige.
Många bud som arbetar tillfälligt i Sverige kommer från Pakistan och Irak. De riskerar att missa sin svenska pension om de inte meddelar pensionsbolagen, Pensionsmyndigheten eller Skatteverket sin nya adress om de lämnar Sverige. Foto: Lilly Hallberg

Konventionsavtal

De som har flyttat till ett annat EU-land eller ett land som Sverige har ett så kallat konventionsavtal med när det är dags för pension, måste vända sig till pensionsmyndigheten i landet de bor i och berätta att de vill ha sin rätt till pension från Sverige prövad. Då skickar myndigheten i landet en ansökan till den svenska pensionsmyndigheten.

– Vi tar ställning till ansökan, skickar ett beslut och så småningom pengar direkt till personen, säger Agneta Claesson på Pensionsmyndigheten.

Den som har tjänat in allmän pension i Sverige, men bor i ett land utanför EU eller ett land som Sverige inte har något konventionsavtal med när hen har uppnått pensionsåldern måste däremot själv vända sig till den svenska pensionsmyndigheten och ansöka om sin allmänna pension.

Sirin Celik på Transport tycker inte att det är rimligt att det ligger ett så stort ansvar på den enskilde för att pensionspengarna ska betalas ut.

– Det här är en grupp människor som inte förstår vilka rättigheter de har. Det borde göras en informationsinsats.

Mer information

Peter Åkesson. Foto: Jan Lindkvist
Peter Åkesson. Foto: Jan Lindkvist

Peter Åkesson, ombudsman på Transport i Göteborg, tycker att alla nyanställda borde få minst en halvdags information på arbetstid om hur pensionssystemet fungerar. Och att facket och arbetsgivarna gemensamt borde hålla i utbildningen.

– Jag hävdar att ingen får någon information i dag. Alla anställda måste få sätta sig ner i lugn och ro. Annars begriper de ingenting, säger han.

allmän pension som ingen gör anspråk på stannar kvar i pensionssystemet som en skuld till dem som är berättigade till pengarna, förklarar Agneta Claesson.

– Ingen blir av med några pengar. De ligger här och väntar tills man ansöker om dem, säger hon.

Det finns i dag ingen bestämmelse som säger att om en person inte har begärt ut sin allmänna pension vid en viss ålder tillfaller pengarna pensionssystemet.

– Men det kommer säkerligen att fattas ett beslut om hur vi ska göra med pensionsrätter som ingen gör anspråk på. Det bör finnas ett system för det. Och i så fall är det ett politiskt beslut, säger Agneta Claesson.

AMF: ”Vi fångar inte upp alla”

Pensioner. Nio av tio anställda har förutom allmänpensionen även rätt till tjänstepension. Men det vet inte alltid de som bara arbetar i Sverige i några år. De riskerar därför att missa sina pensionspengar.

Finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen sätter arbetsgivaren av pengar till tjänstepensionen. Gör den anställde inget aktivt val hamnar pengarna hos pensionsbolaget AMF, som i dag förvaltar merparten av tjänstepensionen till privatanställda arbetare.

För att kunna betala ut pengarna begär pensionsbolaget normalt in kontonummer till sin kund fem månader före 65-årsdagen – den ålder då utbetalningen av tjänstepension oftast börjar.

Dan Adolphson Björck. Foto: AMF
Dan Adolphson Björck. Foto: AMF

Den som flyttar från Sverige eller byter adressuppgifter när hen bor utanför Sverige måste därför meddela Skatteverket eller pensionsbolaget sin nya adress – annars kan det bli svårt att få ut tjänstepensionen.

– Det finns gränser för vilka efterforskningar vi kan göra i andra länder för att våra kunder ska få ut sin pension. Den som flyttar har ytterst ett eget ansvar att se till att rätt adress är anmäld. Det finns personer vi aldrig kommer i kontakt med, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF.

Saknar adresser

I dag saknas adress till 4 000 personer som är bosatta utomlands och som har haft rätt till utbetalning av tjänstepension i fem år eller mer.

– Vi fångar inte upp alla. Det är olyckligt om man inte får ta del av ersättning som man har arbetat ihop och berättigad till, säger Dan Adolphson Björck.

Han har inga uppgifter om hur mycket tjänstepension, som totalt inte har kunnat betalas ut.

– Ofta handlar det om små belopp, kanske en hundralapp i månaden. Men det kan vara mycket pengar i ett annat land.

Finns ingen kontouppgift till en kund samlas tjänstepensionen hos pensionsbolaget, där pengarna kan begäras ut till samma månad som en person avlider.

Vissa bud som arbetar tillfälligt i Sverige är anställda av Foodora. Företagets kommunikationschef Johanna L Lindell skriver i ett mejl att företaget informerar buden om tjänstepensionen i anställningsavtalet och på intranätet, och att informationen finns tillgänglig på svenska och engelska.

Språkproblem

Sture Thorsell
Sture Thorsell. Foto: Christina Ahlund

Sture Thorsell, försäkringsansvarig på Transport, pekar på att många som jobbar tillfälligt i Sverige har bristande språkkunskaper. Han föreslår därför att arbetsgivarna tar fram en enklare folder på olika språk om hur tjänstepensionen fungerar.

– Det kan vara tillräckligt för att de ska veta att det finns pensionspengar här i framtiden. Det kan inte vara så svårt att tota ihop en sådan. Det här är en viktig fråga, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom över hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojekt om klimatomställningen. Foto: John Antonsson

Transportarbetarna avgörande för klimatet

8 frågor. Klimatutsläppen ska mer eller mindre upphöra fram till år 2045. I centrum av händelserna står förarna. Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojektet Justit. För att chaufförernas perspektiv ska bidra till klimatomställning som är rättvis för arbetarna.

Dina pengar
Mynthögar

Tjänstemännens löner drar ifrån

Löneutveckling. LO-arbetarna halkar efter tjänstemännen. Det har LO visat i flera av sina årliga sammanställningar. Det har skett en så kallad löneglidning som gjort att tjänstemännens löner ökat mer än ”märket” sedan år 2000.

Snabbkoll
Snabbkoll: Avtalsrörelse Illustration: Mattias Käll

Vägen till din nya lön

Avtalsrörelse. I år ska Transport förhandla fram nya avtal för sina medlemmar. Här är några saker som är bra att veta.

Arbetsmiljö
Procentsatserna bygger på svar från chaufförer på samtliga arbetsorter. Om enbart svar från de större städerna i Östergötland, Linköping och Norrköping, räknas med blir vissa resultat andra. Så är det en högre andel, 94 procent, av dem som kör i de stora städerna som anger att de ofta eller ibland känner stress på grund av körtiderna (fråga 6) och hela 86 procent som svarar att körtiderna inte är tillräckliga för att utföra arbetet på ett säkert sätt, jämfört med 72 procent om svaren från samtliga arbetsorter tas med (fråga 1.) Grafik: Petrus Iggström

Fackets enkät gav svart på vitt om körtid och stress

Transport. De visste att det var problem. Men också att förändring krävde fakta. Linköpingsavdelningen gjorde en enkät som svart på vitt visar hur pressade arbetsförhållanden är för färdtjänstförare. Så vill arbetsgivare, regionens trafikbolag och politiker nu förändra villkoren.

Arben Pepi, Transportombud, och Patrik Emanuelson, skyddsombud, utanför Vikbolands taxi i Linköping. Foto: Lilly Hallberg

”Enkäten speglar verkligheten vi lever i”

Stressigt. – Många nya upplever att det är för stressigt och slutar, fast alla skulle tjäna på en erfaren yrkeskår, säger färdtjänsföraren Patrik Emanuelson.

Det regionala trafikbolaget Östgötatrafiken upphandlar servicetrafik för hela regionen och har även uppdrag i angränsande län, vilket bland annat innebär sjuktransporter till angränsande län. Genrebild. Foto: Lilly Hallberg

Så vill facket gå vidare

Uppföljning. Redan första sittningen med åkerierna gav resultat: Muntligt löfte att färdtjänstförare ska få betald lunch vid körningar till annan ort. Något inte ens hälften kan räkna med i dag.

Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken: ”Vi fortsätter dialogen”

Upphandlaren. Förarnas arbetstid, fordonsschema och raster måste facket först reda ut med arbetsgivarna, åkerierna. Först sedan kan det bli tal om möte i grupp med upphandlaren av serviceresor, Östgötatrafiken. Nu är det dags.

Jan-Owe Larsson (M) är ordförande och Annsofi Ramevik (S) är andre vice ordförande i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd.

Hallå politiker, vad kan och vill ni göra?

5 frågor. Transportarbetaren har ställt fem frågor till två politiker i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd, som tagit del av Transports enkät Körtider och stress.

Biljettkontroll i busväder

Bevakning. I snålblåst eller sol. Väktarna som kontrollerar biljetter i Östergötland är ute varenda dag och ser till att resenärerna betalar.

Kultur
Stora bilden: Ove Allansson på besök i Göteborgs hamn i slutet av juli 1967 (Foto: SvD/TT). Med boken Afton i Ilhéus och andra noveller av Ove Allansson uppmärksammar Ove Allanssonsällskapet att författaren skulle ha fyllt 90 år under 2022.

Ove Allansson – sjöfolkets främsta skildrare

Böcker. Ove Allansson skrev om sjöfolket. 2022 skulle han ha fyllt 90 år och i en ny samling väljer svenska arbetarförfattare ut sina favoriter av hans berättelser.

Snabbkoll
Snabbkoll: Tillbud. Illustration: Mattias Käll

Rapportera om nästan-olyckor

Tillbud. Oj, det kunde gått illa. Du kunde ha klämt handen och ser dig snabbt om, hoppas att ingen såg att du var nära att ”klanta till det”. Tänk tvärtom! Var rädd om dina kollegor och rapportera om risker i arbetsmiljön så att arbetsgivaren kan förebygga, åtgärda och förhindra olyckor.

Stefan Gidlöf tittar ut över Norviks hamnområde. Han är fortfarande besviken över att arbetarkollektivet inte fick vara med och tycka till om utformningen.

Det blåser upp vid hamnen i Nynäshamn

Hamn. En råkall dag vid färjehamnen i Nynäshamn. Transportarbetaren möter Stefan Gidlöf. Fulltatuerad hamnarbetare som vill att facket tänker nytt.

Diskriminering.

Gamla unkna ideal drabbar unga män

Jämställdhet. Va, vabb? Var är mamman? Arbetsgivares förvåning och missnöje när anställda försöker dela ansvar för barn och hem med en partner slår olika. Unga pappor upplever att de är mer utsatta när det gäller att utnyttja sin lagstadgade rätt att vara hemma för vård av sjukt barn.

Granskning: Arbetsvillkor
De äldre och etablerade stora transportföretagen har i regel kollektivavtal. De nya bolagen har facket inte lyckats skriva avtal med ännu.

Flera paketleverantörer saknar kollektivavtal

E-handel. Många av utmanarna bland transportföretagen som levererar paket saknar fortfarande kollektivavtal. Undantag finns. Early Bird har kollektivavtal i alla led och Best Transport har skärpt kraven efter svidande avslöjanden.

Distribution till kunder och företag sker mer eller mindre dygnet runt. Foto: John Antonsson

Enkät: Har ni kollektivavtal?

Paketleverantörer. Trots bistrare tider tuffar e-handeln på. Transportarbetaren har skickat ut en enkät med frågor om kollektivavtal till de största bolagen som levererar e-handelsvaror. Alla bolag med kollektivavtal har svarat på frågorna. Inget av dem utan.