Klubbstyrelsen på UPS Göteborg
Close
Tre från klubbstyrelsen på UPS i Göteborg möter upp: Victor Larsson, ordförande och skyddsombud, Magnus Kvilén, huvudskyddsombud, och Tony Anderbecken, ­sekreterare. De tackar Transports avdelning 3 för ”jäkligt bra stöd”.
Close
Månadens klubb

Kulturkrock på UPS i Göteborg

UPS Göteborg. Här finns fackklubben som har rest sig igen – efter att ordföranden fick sparken. Styrelsen satsar på att bygga upp kunskap och engagemang hos medlemmarna.

– Eller sparken förresten? Det blev en uppgörelse till slut där han köptes ut.

Tony Anderbecken är sekreterare och var med i styrelsen redan när Transportklubben bildades, i en tid när det gigantiska och globala distributionsföretaget inte ”följde ett uns av kollektivavtalet”. Han var också med på förhandlingarna för två år sedan när den förra ordföranden tvingades sluta.

– Det var en riktig käftsmäll. Vi var ett antal som var väldigt, väldigt arga … och jag är det fortfarande, säger han.

Men när ett år hade gått började klubben komma igen. Tony Anderbecken vände sin ilska till en drivkraft och styrelsen fick in nya krafter som inspirerade.

De tre förtroendevalda som stannar kvar efter dagens körningar har alla varit aktiva i flera år. De delar med sig några trick för facklig framgång:

Bredda utbildningsnivån. Hellre många medlemmar med facklig grundutbildning än bara spetskompetens.

Skapa kontaktnät. Det är lätt att slå en signal till någon som man träffat på en facklig kurs.

Överlåt förhandlingsmandatet till förbundets avdelning.

– Det ska vara jobbigt för företaget att förhandla. Vi kommer med en ombudsman, och cheferna får se att facket är mycket större än en eller två personer, säger Tony Anderbecken.

I september bjöd klubben och avdelningen alla medlemmar – och deras familjer – till Liseberg. Med åkband åt alla. En rolig grej med tråkig bakgrund, konstaterar killarna i styrelsen.

2017 var nämligen andra året i rad som företaget tog ut för mycket övertid. Timmarna överskred med råge gränsen i transportavtalet. Skadeståndet gick till Lisebergsbesöket.

Hur ser relationen ut med företaget?

– Vi är på god väg mot bättre samverkan, tycker Victor Larsson, ordförande och skyddsombud.

Informationen har blivit bättre. Klubben har drivit på så att deltidare bland terminalarna har fått högre anställningsgrad. Och en kartläggning av personalens psykosociala arbetsmiljö ska bli en handlingsplan, efter att klubben ensamt drivit frågan under flera år.

– Men det kan inte vara lätt att vara arbetsledare här, konstaterar Tony Anderbecken.

Han tänker på kulturkrocken mellan ett globalt företag med grunden i amerikanska lagar och amerikansk arbetsrätt – i mötet med en stark facklig tradition i Sverige.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

ArbetsLIV
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.