LAS

Kritiserat LAS-paket på väg

Politik. Regeringen går vidare med kritiserade nya LAS och studiestöd till anställda som vill byta bana mitt i livet. ”Det är en historisk trygghets- och frihetsreform” säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om omställningspaketet.

På torsdagen presenterade regeringen sitt beslut att ta förslaget om reformerad arbetsrätt och omställningspaketet vidare till lagrådet. Det betyder att det finns färdiga förslag för att parternas överenskommelse  för studiestöd till yrkesverksamma ska kunna börja tillämpas redan den 1 oktober i år.

– Jag kan i dag berätta att regeringen fattat beslut om två lagrådsremisser, om reformerad arbetsrätt och ett nytt omställningsstöd, sa Eva Nordmark (S) på en digital presskonferens.

Regeringens förslag till nya LAS bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Centerpartiet, och har sin utgångspunkt i januariavtalet. Vid presskonferensen betonade både arbetsmarknadsministern och Centerns ekonomisk-politiske talesperson, Martin Ådahl, vikten av det breda stöd som överenskommelsen har från arbetsmarknadens parter.

I höstas svängde en majoritet av LO-förbunden gällande överenskommelsen om LAS. Då antogs en något reviderad överenskommelse om anställningsskydd, liksom ett nytt omställningsstöd, som tidigare träffats mellan arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och tjänstemannaorganisationen PTK. Och som IF Metall och Kommunal ett år tidigare anslutit sig till, vilket då väckte starkt kritik.

Transport, liksom bland annat Byggnads, har hela tiden varit starkt kritiska och framfört förstärkningen av omställningsstödet på inget sätt uppväger försämringarna i anställningstrygghet för dem som jobbar.

”Historisk trygghetsreform”

Regeringen kallar själva förslaget till omställning historiskt, med avsikt att förbättra flexibiliteten, omställningsförmågan och tryggheten på arbetsmarknaden.

Remisserna lämnas nu till lagrådet, som granskar att regeringens förslag inte strider mot någon lag.

På torsdagens presskonferens talade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark framför allt om möjligheterna att byta jobb ”mitt i livet”, något som blir allt vanligare.

– Det handlar om rörmokaren som slitit ett helt liv, som kan ställa om för att bli yrkeslärare. Om undersköterskan som kan vidareutbilda sig till specialistundersköterska.

Möjligheten ska ges genom ett nytt offentligt omställningsstöd, som ska gå att söka redan i höst: Yrkesaktiva ges möjlighet att studera upp till 44 veckor – motsvarar ett års heltidsstudier – och består både en generös bidragsdel och en lånedel, som administreras av CSN.

– För de allra flesta motsvarar det minst 80 procent av lönen, sa Martin Ådahl (C).

Omställningsstödet ska gå att söka för alla yrkesverksamma mellan 27 och 60 år, för personer mellan 60 och 62 gäller det bidragsdelen. CSN kommer att administrera det nya omställningsstudiestödet.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark underströk upprepade gånger att stödet till omställning gör reformen historisk på arbetsmarknaden, både när det gäller trygghet och frihet.

Miljardreform

På en direkt fråga vad det är som gör den historisk var svaret att den innebär ett så stort offentligt åtagande, som kommer att kosta upp mot 9 miljarder kronor per år.

– Det är en historisk reform, också i ett internationellt perspektiv, sa Eva Nordmark och underströk än en gång att det är framförhandlat med arbetsmarknadens parter.

Inget sades om vilka som säkert kan räkna med att få ta del av omställningsstudiestödet. Det kan bli ”först till kvarn” som gäller, och stödet kommer också att villkoras så att det inte blir möjligt att helt fritt välja studier. För trots miljardsatsningen så finns ju ett tak i statens finanser. Att alla som vill inte kan få studera är något som Transport tidigare kritiserat.

Peter Winstén. Foto: Jan Lindkvist
Peter Winstén. Foto: Jan Lindkvist

– Som jag förstod det så var parternas uppgörelse att det ska vara en rättighet. Men nu skriver utredarna att det bör utgå ett stöd. Då är det inte en rättighet. Om det sedan kommer någon och skär ned. Då får ännu färre chansen. Men det ska bli lättare att säga upp oss… sa Peter Winstén, Transports avtalssekreterare, i somras.

I den andra aktuella lagrådsremissen föreslår regeringen att arbetsrätten reformeras så att arbetsgivare får ökad flexibilitet och möjlighet att anpassa kompetensens efter behov. Något som kritiker anser är en omskrivning för urholkning av LAS, bland annat när det gäller fler undantag från turordningsreglerna.

I båda fallen vill regeringen att de förändrade lagarna börja gälla vid halvårskiftet i år, den 30 juni.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Med samlad kraft kan vi få ett slut på Teslakonflikten

Öppet brev. Teslakonflikten har nu pågått under en så lång tid att det saknar motsvarighet i modern svensk fackföreningshistoria. Sverige har åter arbetsköpare som organiserar storskaligt strejkbryteri.

Ryanairplan i luften

Ryanair satsar men inte på Skavsta eller Bromma

Flyg. Lågprisbolaget Ryanair startar tio nya rutter från Sverige. Satsningen görs efter att regeringen gett besked om slopad flygskatt.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?