Sofia Södergren Poikulainen avdelning 5 Stockholm
Close
Sofia Södergren Poikulainen i sitt nya rum på Femmans avdelningskontor i Solna. Men där tänker hon inte bli sittande. ”Det är viktigt att träffa medlemmar där de finns, på deras arbetsplatser”, säger Stockholmsavdelningens avdelningsordförande.
Close
Nyvalda

Får vi presentera: Tretton nya ordföringar

Transport. De nya avdelningsordförandena har kört lastbil, budbil, taxi och buss. Tre kommer från bevakning, ett par är miljöarbetare och så finns det en terminalare och en hamnarbetare bland de 13.

Sofia Södergren Poikulainen
avdelning 5 Stockholm

Sofia Södergren Poikulainen

Tillsammansskap. Sug på ordet – det får dig att tänka på Sofia Södergren Poikulainens sätt. Hon är nyvald ordförande i Transports största avdelning: Femman i Stockholm.

– Nu jobbar jag med det viktigaste jag någonsin har gjort! Och det roligaste.

Som förtroendevald ordförande för runt 7 600 medlemmar i huvudstaden med omnejd är hon fortfarande i färd med att inreda rummet på avdelningskontoret i Solna. Hon delar det med sin företrädare som blivit organisatör på heltid efter årsmötet i mars.

För Sofia Södergren Poikulainen var just organisering genom uppsökeri vägen in i det fackliga arbetet. Som väktare gick hon med i facket och när hon blev skyddsvakt valde arbetskamraterna henne till skyddsombud. Så småningom blev det en kurs om praktiska och konkreta organiseringsmetoder på jobbet (Roa heter den i Transports utbildningskatalog).

– Då fick jag frågan om att vara med i avdelningens uppsökerigrupp. Vi åkte runt till arbetsplatserna flera gånger, träffade både medlemmar och anställda som inte hade gått med än. Oerhört givande.

– Det finns något att göra för alla som är med i facket, anser Sofia Södergren Poikulainen. Därför är det viktigt att träffa medlemmarna där de finns, på deras arbetsplatser. Vi vill ju ha aktiva transportare.

Hon berättar att Femman har uppgraderat uppsökeriet. De olika yrkessektionerna får lära sig metod och arbetssätt och att ta över på sikt. Två fördelar, enligt Sofia Södergren Poikulainen: Aktiva i sektionerna kommer ännu närmare medlemmarna – och avdelningsfolket får en chans att komma närmare sektionerna. Samtidigt möter avdelningens personal medlemmar och blivande medlemmar på fackets kampdagar.

Vad tycker du är viktigast i din nya roll?

– Att vara närvarande. Att vara med på träffar, medlemsmöten, uppsökerier, kampdagar och fackliga introduktioner. Förmedla tillsammansskapet.

Ja, vad menar du med det egentligen?

– Det är tillsammansskapet som är grejen. När vi gör saker tillsammans kan vi känna trygghet, i Transport, på jobbet, i samhället … i fackföreningsrörelsen.

För en nyvald ordförande funderar förstås också kring framtiden för hela facket:

– Rörelsen är inte på väg att dö, men vi kanske behöver transformera den. Jag tror att vi måste jobba mer tvärfackligt, kanske gå ihop till ett storfack, men med tydliga grenar där vi som är transportare kan behålla vår identitet, säger Sofia Södergren Poikulainen.

 

 

Här är frågorna vi ställde

1. Din bakgrund?

2. Hur kom det sig att du började jobba fackligt?

3. Vad tycker du är viktigast i din nya roll?

 

 

Carolina Johansson
avdelning 1 Hamn Norrland/Mellansverige

Carolina Johansson1. – Hamnarbetare sedan 2002, nu jobbar jag i Smålandshamnar i Oskarshamn. Jag kör truck och för det mesta lossar och lastar jag bilar.

2. – Jag vill vara med och påverka. Står man utanför facket har man inget att säga till om.

3. – Vi måste skapa en gemenskap där alla i styrelsen är lika viktiga och jobbar mot samma mål. Vi ska både få fler att gå med och få så många medlemmar som möjligt att bli engagerade.

 

Joakim Carlsson
avdelning 4 Östergötland

Joakim Carlsson1. – Jag är chaufför sedan 18 år tillbaka. Har kört både budbil och lastbil, det har blivit mycket kyl- och frysvaror.

2. – Jaa, jag hängde med en kompis som var ombudsman. Först var jag bara med på mötena, sedan engagerade jag mig i sektionen och avdelningen. Det är både intressant och roligt att kunna vara med och påverka.

3. – Viktigast? Att få ihop medlemmarna så att alla känner att de är med i en stor och bra förening. Att de förstår att vi är starka om vi hjälps åt.

 

David Eriksson
avdelning 7 Sörmland

David Eriksson1. – Åkerichaufför sedan 1994. Jag har i stort sett uteslutande kört partigods.

2. – Det var i samband med 90-kronan inför avtalsrörelsen 1995. Jag gick på medlemsmöten där vi krävde att få upp timlönen till 90 kronor, det var ett jättelyft eftersom den låg på 74:08. Ärligt talat minns jag inte hur vi lyckades, men sedan dess har jag haft fackliga uppdrag i sektionen och avdelningen.

3. – Primärt just nu är medlemsvärvning! Vi måste få Transport att växa så att vi får mer att säga till om. Det handlar också om att försöka få fram fler aktiva medlemmar.

 

Håkan Eriksson
avdelning 11 Norduppland/Gästrikland

Håkan Eriksson1. – Jag har kört buss i över 30 år, och när jag 2004 började på verkstan på ett åkeri bytte jag fack till Transport. Sedan började jag köra turistbuss som ju tillhör Transports avtal.

2. – Det är Helena Dansks fel … hon var regionalt skyddsombud och tyckte att jag skulle bli skyddsombud på min arbetsplats. Sedan blev jag vald till repskapet och invald i avdelningsstyrelsen.

3. – Att sköta om den utåtriktade verksamheten, som att värva medlemmar och träffa medlemmar för att berätta varför det är viktigt att vara med i facket.

 

Bjarne Ringström
avdelning 14 Helsingborg

Bjarne Ringström

1. – Var ska jag börja? Jag har varit militär i flottan, jobbat på järnverk, sålt böcker, dammsugare och godis. Jag jobbade på hyresgästföreningen, och 1994 började jag köra lastbil, jag har legat ute i Europa med biltransporter.

2. – Jag har alltid varit med i facket, och fick sparken från godisföretaget för att jag engagerade mig i Handels. När jag började på ett åkeri blev jag vice ordförande i klubben och började hälsa på avdelningen och engagera mig mer och mer. Nu har jag varit revisor i några år.

3. – Se till att vi faktiskt har en bättre dialog med våra medlemmar. Jag har redan infört förändringar – vi bjuder upp varje ny medlem till avdelningen och vi ska träffa även de som går ur facket. Vi måste ju ta reda på vad vi gör för fel när någon lämnar oss.

 

Jerry Walthéreson 
avdelning 17 Skövde–Borås

Jerry Walthéreson1. – Jag började på Olssons åkeri i Skövde 2010. Där var jag på terminalen, körde truck och hjullastare. Har lokförarkort så jag växlade tåg och körde gods inne på terminalen också.

2. – Min klubbordförande på Olssons var väldigt dominerande och fick med mig i klubbstyrelsen. Sedan blev det naturligt att gå kurser och hamna i avdelningen.

3. – Allt är mer eller mindre viktigt, men mycket handlar om att få i gång en levande facklig verksamhet. Få klubbar och sektioner som fungerar och se till att avdelningens utåtriktade verksamhet fungerar.

 

Kimberley Westermark
avdelning 19 Norra Mälardalen

Kimberley Westermark1. – Jag har jobbat som vårdbiträde och är nu väktare sedan tre och ett halvt år. Jag har också varit ordförande i Unga Örnar i Skellefteå.

2. – Jag hade en kollega som var väldigt drivande och lockade med mig till avdelningen, där jag började hänga lite. Jag har alltid varit drivande när det gäller att ha det bra på arbetsplatsen.

3. – Massor! Speciellt eftersom jag bara har varit aktiv i avdelningen i ett år så måste jag vara öppen och lyssna in all nyttig kunskap. Men jag hoppas också kunna var nytänkande och drivande.

 

Cristian Bergvall 
avdelning 26 Norrbotten

Cristian Bergvall1. – Jag är väktare sedan 14 år och har varit skyddsombud de senaste 13 åren.

2. – Det började med en Transportutbildning här uppe i Jörn. Efter den började jag jobba mycket facklig-politiskt, gick med i Socialdemokraterna och nu sitter jag i kommunfullmäktige och socialnämnden. Samtidigt har jag engagerat mig minst lika mycket i det fackliga, med fokus på arbetsmiljön.

3. – Min roll som ordförande är att engagera medlemmarna. Både att få tillbaka medlemmar till facket och få dem att förstå varför facket är viktigt.

 

Johan Molin 
avdelning 32 Mellersta Norrland

Johan Molin1. – Jag har varit lite överallt. Kört lastbil och budbil och taxi.

2. – Det var ingen annan som gjorde något när det inte funkade med avtalen och arbetsmiljön. Så jag ringde Transport och började läsa på själv för att få koll på vad som gäller. Sedan gick jag mina utbildningar och på den vägen är det.

3. – Jag har inte riktigt hunnit sätta mig in i rollen än eftersom jag vikarierar som regionalt skyddsombud också. Men en av de viktigaste frågorna blir att få till fler medlemmar.

 

Marcus Svensson 
avdelning 51 Sydöstra Sverige

Marcus Svensson1. – Jag är miljöarbetare på ett kommunalt bolag, kör sopbil alltså.

2. – Det var ingen annan som ville ta det på jobbet … så jag började som informationsmottagare, sen blev jag skyddsombud och så har jag varit ordförande i sektionsstyrelsen och suttit i avdelningsstyrelsen.

3. – Att få i gång rötterna! Se till så att verksamheten i sektionerna fungerar.

 

Dan Johansson
avdelning 55 Bohuslän/Dalsland

Dan Johansson1. – Jag är chaufför och har sedan 13 år kört budbil på ett åkeri som kör för DHL.

2. – Egentligen var jag inte sugen, men när skyddsombudet gick i pension och vi fick en ny chef som inte hade så mycket koll var vi tvungna att föra något för att få ordning på jobbet. Jag tvingade fram en omröstning – och så valdes jag till skyddsombud. Sedan insåg jag att det var rätt så roligt att märka när det händer saker.

3. – Jag vill jobba så mycket jag kan med medlemsvärvning, inte bara rekrytera nya utan också informera de som vi redan har. Samtidigt vill jag se till att vi hänger med på sociala medier.

 

Jenny Björnberg
avdelning 88 Dalarna

Jenny Björnberg1. – Jag kommer från miljöbranschen och har jobbat på en återvinningscentral.

2. – Facket har funnits med sedan jag var barn och jag har alltid varit medlem. Så blev jag meddragen av en kollega som sa att jag skulle åka på utbildning 2008. Sedan har det bara rullat på, jag har suttit i avdelningens styrelse i flera perioder och varit ungdomsansvarig.

3. – Svår fråga, det är så mycket. Men allra viktigast är att förklara för folk varför fackföreningsrörelsen är viktig. Vi har det så bra i dag och många tror att det inte kan tas ifrån oss.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

”Vi måste vara offensiva”

Ordförandeord. Jag tänker personligen rätt ofta på förbundet och fackets framtid, och även om jag är relativt äldre enligt passet så gillar jag att fundera på framtiden och vilka val förbundet står inför och borde göra. Det jag alltid landar i är offensivt och framåt med klokskap. Den dagen man sitter nöjd och håller i bordskanten för att skydda det man har är det nog dags att logga ut och lämna över till nästa ordförande för förbundet.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.

CSG och Nordic Level Security i rekonstruktion

Bevakning. CSG och Nordic Level Security är i rekonstruktion, bara månader efter att bolagen köptes upp av Anzen Security Group AB. De två bolagen har 98 miljoner kronor i skatteanstånd som ska betalas i höst.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Närbild på ett däckbyte.

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.