EU får nollvision mot dödsolyckor på jobbet
Arbetsmiljö. År 2018 dog 3 300 EU-medborgare på jobbet. I unionens nya strategi för arbetsmiljö finns en nollvision mot dödsfall på arbetet.
Arbetsmiljö. År 2018 dog 3 300 EU-medborgare på jobbet. I unionens nya strategi för arbetsmiljö finns en nollvision mot dödsfall på arbetet.
Många av medlemsstaterna har betydligt fler dödsolyckor än vi har i Sverige. Tidigare den här veckan presenterades EU:s nya arbetsmiljöstrategi. Den innehåller bland annat en nollvision om dödsolyckor på arbetet.
Europaparlamentariker Johan Danielsson (S) hade nollvisionen som ett av sina vallöften när han valdes in i parlamentet.
– Det är ett sundhetstecken som visar att det går att påverka med facklig-politisk samverkan. Det var ingen annan än svensk arbetarrörelse som drev frågan tidigare. Därför är det särskilt kul att vi fått igenom det här, säger han.
Danielsson är glad för det, men mindre nöjd med strategin kring belastningsskador.
– De lovar en kampanj om den fysiska arbetsmiljön, det är extremt långt från det krav vi hade i valrörelsen.
Han tar också upp att Sverige behöver göra mer. Ett av målen i EU:s arbetsmiljöstrategi är att alla medlemsstater ska ha en arbetsmiljöinspektör per 10 000 invånare. Något Sverige inte når upp till.
– Vi har bara 0,6 inspektörer per 10 000 invånare, vi är det enda landet i Norden som inte når upp till EU:s mål.
Varför är arbetsmiljö en EU-fråga?
– För att vi måste ha ett golv för hur företetagen konkurrerar. Företag ska inte tjäna på att utsätta anställda för fara. Om vi hade samma snitt på dödsolyckor som Rumänien skulle 200 dö på jobbet i Sverige varje år, det är en oacceptabel nonchalans med människoliv (I Sverige har dödstalen varierat de senaste åren. I fjol dog 29 personer på jobbet, 2018 dog 58 personer i arbetsolyckor).
Hamn. Svenska Transportarbetareförbundets blockad av ryska och ryskkontrollerade fartyg i svenska hamnar fortsätter som planerat månaden ut.
Försäkringar. Under hösten förra året jobbade Andreas Ehm som försäkringsinformatör för Transport och Avtalat. Han ringde runt till transportarbetare och med hans hjälp fick 20 personer dela på mer än 800 000 kronor i försäkringsutbetalningar.
Facket. Valet, avtalets ob-tillägg, försäkringar, medlemsvärvning och förbundets värderingar. Och en snabb fika med bulle – i dag genomförde Transports fyra nordligaste avdelningar en gemensam manifestation och mötte gamla och blivande medlemmar nära motorvägen.
… lastbilschaufför från Huddinge och en av åtta tävlande i kategorin Lastbil på Yrkes-SM i Växjö i veckan.
Matbud. Svarta löner, momsfiffel och utnyttjade bud. En underleverantör till Uber Eats undanhöll 2,3 miljoner kronor i skatter och avgifter. Nu ska Skatteverket specialgranska matbudsbranschen.
Första maj 2022. Äntligen kunde förstamajtågen ringla fram igen. Efter två år av restriktioner och karantän var det många som ville demonstrera på arbetarrörelsens egen högtidsdag.
Skyddsombud. Andreas Ehm stängdes av från statligt ägda kärnkraftverket Ringhals för två år sedan. Tingsrätten ansåg inte att kärnkraftverket gjort sig skyldigt till hindrande av skyddsombud. Men nu ska frågan upp i hovrätten. – För mig är det en principfråga, säger Andreas Ehm.
Blockad. Söndag den 1 maj träder Transports blockad i svenska hamnar i kraft. Vad innebär det för mig som jobbar i en hamn? Transports ombudsman Anders Gustafsson svarar.
Blockad. Klockan 7.00 den 1 maj träder Svenska Transportarbetareförbundets blockad mot ryska fartyg i kraft. Transport håller kvar sin blockad då de inte tror att EU-blockaden har särskild stor effekt.
Viltolyckor. Maj är en månad då aktiviteten bland djuren i skogen ökar. Det leder till fler viltolyckor på vägarna där rådjuren löper störst risk att råka illa ut. Förra året skedde 50 000 rådjursolyckor, skriver Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande.
Arbetsmiljö. I dag, torsdagen den 28 april infaller Internationella Arbetsmiljödagen, ”World Day for Safety and Health Work” – en dag då arbetet för säkrare och tryggare arbetsmiljöer står i fokus världen över.
Åkeri. En kranbilsförare klämdes så svårt vid en byggarbetsplats i Stockholm att han senare avled av skadorna. Arbetsmiljöverket har funnit så allvarliga brister på arbetsplatsen att de lämnat fallet till åklagare som ska utreda skuldfrågan.
Sommardäck. I år satsar Euromaster på däckbyte i tält för drop in-kunder på sju orter runt om i landet. Till skillnad från andra kedjor med liknande verksamhet har Euromaster kollektivavtal och en särskild uppgörelse med Transport som möjliggör däckskifte även på fredagkvällar och helger – med schysta villkor för de anställda i tältet.