Elin Jonsson
Close
Klockan tio på kvällen låser macken i Nykvarn dörren. Nattlucka gäller för kvällens ensamarbetare fram till stängningen vid midnatt. Elin Jonsson gillar när tempot är högt.
Close
Avtalsrörelsen

Ensamarbete en het potatis

Bensin. Mackarna har blivit färre och de flesta är i dag obemannade. Men om bensinstationerna kapar åt sig elbilarna kan det vända och bli mer korv och kaffe sålt. I avtalsrörelsen lär arbetstiderna bli en het fråga.

– I avtalsdelegationen har vi har pratat om längden på passen och rätt till heltid, säger Magnus Thelander. Han är Transports centrala ombudsman inom bensin.

När lönekrav och avtalslängd följer LO-samordningen handlar branschförhandlingarna om andra krav. Och på bensinsidan förs en hel del resonemang kring arbetsmiljö, integritet på arbetsplatsen och automatisering.

I Nykvarn i Sörmland finns OKQ8-macken där Transportarbetaren vid ett snabbbesök bara träffar glada anställda.

– Bensinmack har alltid varit mitt drömjobb, säger Ia Weylandt. Hon berättar att hon häromdagen bytte till Transports a-kassa.

Ia Weylandt
Ia Weylandt. Foto: Lena Blomquist

Ia Weylandt älskade besöken på just den macken när hon åkte runt som säljare, och i höstas frågade hon om det fanns något jobb. Nu arbetar hon några kvällar i veckan, en perfekt kombination med den lilla gården där det finns hästar och hundar. Hon kan just inte komma på något som är dåligt med jobbet.

Macken har tolv anställda, heltidare, deltidare och behovsanställda. Drygt 1 000 kunder om dagen. Stationschefen Wiktoria Lundström är tveksam till branschens framtid när bensin och diesel ska vika sig för förnyelsebara bränslen.

Laddstationer

Men där ser Transports Magnus Thelander en möjlig väg för bensinmackarna att ta upp konkurrensen om laddstationer för de allt fler elbilarna. Vägkrogar och snabbmatsställen är ute efter dem, men de har börjat dyka upp på en del mackar. Då kan det bli mera fikaförsäljning också. Bensinstationerna har i dag större marginaler för korv, kaffe och godis än för drivmedlet.

Heltidaren Elin Jonsson i Nykvarn har erfarenheter från extrajobb på mack de senaste 16 åren. Hon gillar kombinationen att grilla korv, byta torkarblad och prata med kunderna. Men visst saknar hon de gamla biltillbehörsbutikerna. Om facket borde ta itu med något?

– Jag vet att många tycker att det är för stressigt jobb till för låg lön, säger Elin Jonsson.

– Själv gillar jag att jobba i högt tempo, men ibland kan jag också tycka att de lägger på oss saker som vi inte hinner med. Då får de öka bemanningen, för om det blir för mycket att göra spelar lönen ingen roll.

Ensamarbete

Exakt hur Transports krav kommer att se ut, eller vad arbetsgivarnas motdrag blir, avslöjar förhandlarna inte i förväg.

– Men vi har i flera avtalsrörelser pratat om ensamarbetet. Det är en viktig fråga för medlemmarna, fast hittills har vi haft svårt komma framåt och minska det, säger Magnus Thelander.

– Rätt till heltid kan också bli svårt. Men vi fortsätter diskussionen med motparten och ser om vi kan hitta gemensamma lösningar.

Ob-tillägget på bensinmackarna tycker många fackmedlemmar är orättvist. Under helgerna är det lika högt vare sig arbetspasset ligger på dagtid, kvällstid eller natt.

Nina Broman Costa
Nina Broman Costa. Foto: Privat

Nina Broman Costa jobbar natt på Circle K i Sollentuna och sitter i fackets avtalsdelegation:

– Ensamarbetet är en stor fråga. Det blir mer och mer vanligt och är både väldigt stressigt och otryggt. Rätt till heltid är också superviktigt, det skulle ge tryggare anställningar och minde personalomsättning på mackarna, säger hon.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Tid att återhämta sig och reflektera

Ordförandeord. En minst sagt intensiv period med avtalsförhandlingar har pågått sedan mars. På flera områden har det varit tuffa förhandlingar. Inom hamn och kabin tvingades vi att varsla om konflikt. Hittills har det till slut löst sig bra inom alla avtal, trots en del gnissel från arbetsgivarna.

Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Snabbkoll
Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Slamsugning
Martin Eriksson spolar ren den nya slambehållaren i källaren på en fastighet. Varmt vatten löser fett bättre än kallt, tipsar han fastighetsägare.

Så sparar du kroppen

Arbetsmiljö. – Ser man en sådan här installation blir man varm i hela själen! Så säger sug- och spolbilsföraren Martin Eriksson. Annat var det förr.

Kultur
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Ensamhet på jobbet
Sebastian Pöldre, Johanna Söderlund och Filip Pihl är vana vid att man ger varandra ett handtag när det behövs.

Hjälpsamhet bidrar till gemenskap

Arbetsmiljö. Ensamhet är lika skadligt för hälsan som rökning, visar forskning. Sociala aktiviteter på arbetsplatsen kan förebygga det. På Telge återvinning åker man och fiskar tillsammans bland annat. – Vet man att man är saknad när man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då trivs man, säger vd Vesa Hiltula.

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.