Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig
Close
Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.
Close
Sund konkurrens?

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men: – Med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa. Förare och fordon kan ju på en dag befinna sig i fyra olika länder. Då är det rätt viktigt att man tolkar tillsammans.

Tina Thorsell anser att det är för få och dåliga kontroller för att företag ska kunna konkurrera på lika villkor. Eftersom det är så få kontroller är det jobbigast för de företagare som vill följa reglerna.

– Nu är vi i det läget att det är svårast att vara ­hederlig. Reglerna är besvärliga för dem som följer dem, men tyvärr är det för många som skiter i reglerna som klarar sig undan.

Det lär dröja länge innan vi egentligen vet hur alla regler ska tolkas säger Tina Thorsell, och konstaterar att det har gått långt över tio år sedan de första cabotagereglerna kom.

– Och vi vet fortfarande inte exakt vad som gäller, säger hon och fortsätter:

– Sen får vi inte glömma att det faktiskt har gått framåt. Många fler får betala sanktionsavgifter för att bryta mot reglerna nu, jämfört med för tio år sedan.

Kontrollera utan poliser

Transportföretagen föreslår att bilinspektörer ska få göra vägkontroller utan poliser.

– Vi vet hur hårt belastad polisen är av kriminaliteten i Sverige i dag. Och då är det orealistiskt att vår bransch både ska kräva fler kontroller och att en polisman ska vara med i varje kontroll.  Sen kan bilinspektörer precis som arbetsmiljöinspektörer och hälsoinspektörer också hamna i nödsituation och då kan man begära polisförstärkning, men det kan ju alla inspektörer.

Tina Thorsell och Transportföretagen anser att det är upp till fack och arbetsgivare att säkra lönerna för utstationerad arbetskraft.

– Vi försvarar den svenska modellen och dess helhet. Börjar man plocka ut delar finns risken att det är början på fallet.

Transportföretagen kan bidra genom att värva medlemsföretag och att få fler transportföretag att gå med i Fair Transport. Transportföretagen och Sveriges åkeriföretags gemensamma hållbarhetscertifiering. Den har olika nivåer, där alla utom en kräver kollektivavtal.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Ingen avgift för gamla färdskrivare

Åkeri. Från den 21 augusti kräver EU-reglerna att smart färdskrivare version 2 ska vara installerad i nya fordon. På grund av bristen på färdskrivare har regeringen beslutat att överträdelse av reglerna ska vara utan påföljd fram till och med den 31 januari 2024.

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.

Transport avvisar industriavtalet

Avtal. I fredags kväll blev industriavtalet klart. Handels och Pappers har redan tecknat avtal som följer märket: 7,4 procent löneökning på två år. På det stora hela för lågt, enligt Transports hållning.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Kultur
Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Sommartips 2023
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.

Kongress 2022
Mammografi erbjuds i dag till alla kvinnor mellan 40 och 74 år av sjukvården i landets samtliga regioner. Foto: Shutterstock

Så gick det med kraven på cancerkoll och fria mensskydd

Motionerat. På Transports kongress antogs två motioner som berörde och väckte diskussion: Att förbundet ska verka för rätt till mammografi, cellprovtagning och prostataundersökning på betald arbetstid. Och att arbeta för fria mensskydd i alla sammanhang.

Mänsklig rättighet med fri tillgång? Ja, enligt kongressbeslut ska Transport verka för gratis mensskydd i alla sammanhang. Foto: Justina Öster

”Om det var en mansfråga hade det redan varit tillämpat”

Mensskydd. Transport ska verka för fria mensskydd till alla som behöver det. Det beslutades på kongressen i augusti 2022. Men när Transportarbetaren ringer runt till avdelningarna ett drygt halvår efter kongressen har ingen tagit tag i frågan.

Solweig Hagselius, Hallands Hamnar, och Marie Lundin, Pohjanen & Strö Transport.

Hamnen och åkeriet som redan infört gratis mensskydd

Arbetsmiljö. Hallands Hamnar och det Piteåbaserade åkeriet Pohjanen & Ström Transport har redan infört gratis mensskydd på sina damtoaletter. Företagens respektive HR-chefer, Solweig Hagselius och Marie Lundin, ser bara fördelar.

Cancerpatienters överlevnad är en fråga om socialgrupp. En förklaring är olika mönster när det gäller att komma till undersökningar vid kallelse, som till mammografi och screening för gyncancer. Foto: Shuttersstock

Ojämlikhet kostar tusentals liv

Hälsoklyftor. Klass påverkar hälsa, livslängd och risk att dö i cancer. Och skillnaderna har ökat på senare år. En förklaring är olikheter när det gäller att delta i olika screeningprogram och att söka vård i tid, visar en stor studie Cancerfonden låtit göra.