Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén
Close
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.”
Close
Månadens medlem

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

När Niclas Fagerberg sökte jobbet som ordningsvakt på Gotland skulle han bara vara där en sommar.

– Men jag träffade en kvinna och blev kvar. Elva år senare bor vi fortfarande ihop och har ett gemensamt barn. Hon är tvättäkta gute, säger Niclas när Transportarbetaren träffar honom precis utanför ringmuren i Visby.

Niclas har alltid varit fackligt intresserad. ”Jag hade min första förhandling för 20 år sedan när en chef blåste mig på lön. Då väcktes mitt intresse för orättvisor i arbetslivet.”
Niclas har alltid varit fackligt intresserad. ”Jag hade min första förhandling för 20 år sedan när en chef blåste mig på lön. Då väcktes mitt intresse för orättvisor i arbetslivet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas jobbar på Securitas och har hela Gotland som arbetsplats.

– Vid ett tillfälle har jag kört en rond från längst norrut på Fårö till så långt söderut du kan komma. Det är 18 mil på ett arbetspass. De stora avstånden gör att vi får tänka lite annorlunda. Vi är ofta ensamma när vi kör parkeringsbil utanför Visby, för vi har inte bemanning att vara fler, säger han.

Nattvakt

När Niclas inte kör parkeringsbil jobbar han som nattvakt på ett hotell eller håller ordning på gatorna i Visby.

– Men om det kommer in ett larm så hjälper jag till med det. Jag tycker att det är roligt att det är så oförutsägbart, att man inte vet vad som ska hända hela tiden.

Efter 30 år i yrket längtade Niclas efter en ny utmaning. Det var därför han blev skyddsombud.

Då hade Securitas på Gotland inte haft ett aktivt skyddsombud på flera år, eftersom de flesta bytte jobb efter ett par månader.

– Det var inte företagets fel, men det ledde till att arbetsmiljöarbetet var väldigt eftersatt, säger Niclas.

Han blev skyddsombud i december 2022 och sedan dess har det hänt mycket. Numera gör de till exempel riskanalyser på alla uppdrag.

– Så fort vi får ett nytt uppdrag får jag en riskanalys att gå igenom och om jag ser oklarheter eller vill kontrollera något åker jag och min chef ut och gör en skyddsrond. Så var det inte tidigare, säger Niclas.

Skyddskommitté

De har också startat en skyddskommitté som ses en gång i månaden och går igenom vad de behöver bli bättre på.

– Min chef är väldigt lyhörd och försöker verkligen implementera det vi kommer fram till. Nu har vi även börjat jobba med den psykosociala arbetsmiljön, säger Niclas.

Det går inte att ta miste på hans entusiasm.

– Det är det här jag brinner för och verkligen vill hålla på med.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.