Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén
Close
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.”
Close
Månadens medlem

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

När Niclas Fagerberg sökte jobbet som ordningsvakt på Gotland skulle han bara vara där en sommar.

– Men jag träffade en kvinna och blev kvar. Elva år senare bor vi fortfarande ihop och har ett gemensamt barn. Hon är tvättäkta gute, säger Niclas när Transportarbetaren träffar honom precis utanför ringmuren i Visby.

Niclas har alltid varit fackligt intresserad. ”Jag hade min första förhandling för 20 år sedan när en chef blåste mig på lön. Då väcktes mitt intresse för orättvisor i arbetslivet.”
Niclas har alltid varit fackligt intresserad. ”Jag hade min första förhandling för 20 år sedan när en chef blåste mig på lön. Då väcktes mitt intresse för orättvisor i arbetslivet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas jobbar på Securitas och har hela Gotland som arbetsplats.

– Vid ett tillfälle har jag kört en rond från längst norrut på Fårö till så långt söderut du kan komma. Det är 18 mil på ett arbetspass. De stora avstånden gör att vi får tänka lite annorlunda. Vi är ofta ensamma när vi kör parkeringsbil utanför Visby, för vi har inte bemanning att vara fler, säger han.

Nattvakt

När Niclas inte kör parkeringsbil jobbar han som nattvakt på ett hotell eller håller ordning på gatorna i Visby.

– Men om det kommer in ett larm så hjälper jag till med det. Jag tycker att det är roligt att det är så oförutsägbart, att man inte vet vad som ska hända hela tiden.

Efter 30 år i yrket längtade Niclas efter en ny utmaning. Det var därför han blev skyddsombud.

Då hade Securitas på Gotland inte haft ett aktivt skyddsombud på flera år, eftersom de flesta bytte jobb efter ett par månader.

– Det var inte företagets fel, men det ledde till att arbetsmiljöarbetet var väldigt eftersatt, säger Niclas.

Han blev skyddsombud i december 2022 och sedan dess har det hänt mycket. Numera gör de till exempel riskanalyser på alla uppdrag.

– Så fort vi får ett nytt uppdrag får jag en riskanalys att gå igenom och om jag ser oklarheter eller vill kontrollera något åker jag och min chef ut och gör en skyddsrond. Så var det inte tidigare, säger Niclas.

Skyddskommitté

De har också startat en skyddskommitté som ses en gång i månaden och går igenom vad de behöver bli bättre på.

– Min chef är väldigt lyhörd och försöker verkligen implementera det vi kommer fram till. Nu har vi även börjat jobba med den psykosociala arbetsmiljön, säger Niclas.

Det går inte att ta miste på hans entusiasm.

– Det är det här jag brinner för och verkligen vill hålla på med.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Illustration elvägar

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Skäggig man slukar eld i gångtunnel

”Att sluka eld är inte så svårt”

Eld & lågor. Henrik Tynnhammar är skyddsvakt på dagen. På kvällen är han gycklare och eldslukare.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.