Close
Överenskommelsen som Bärgningstjänsten gjort med facket gäller beredskaptid – "passning" – och arbetstidsförkortningen tjänas in under en period som följer semesteråret.
Close

Bärgat: Avtalad arbetstidsförkortning

Avtal. Underskrifter och tårta – i slutet av januari signerade arbetsgivare och fack en tidsöverenskommelse, en av de första i sitt slag, hos Bärgningstjänsten på Hisingen i Göteborg.

Marcus Gustavsson, Bärgningstjänstens vd, och Transports ombudsman Magnus Kvilén.

– Det har varit förhandlat till och från under ett halvår innan vi skakade tass. Men vi kom överens innan, säger Magnus Kvilén, ombudsman på Göteborgsavdelningen.

Han förklarar hur överenskommelsen är uppbyggt; hur arbetstidsförkortningen tjänas in. Det gäller beredskapstjänst – ”passning” – och görs i ett spann som följer semesteråret. Det saldo som den anställda har på sitt konto ska tas ut före den sista mars.

– Det blir ingen jättestor skuld då den måste tas ut, säger Magnus Kvilén.

Han är ute hos Bärgningstjänsten i Hisings Kärra i Göteborg tillsammans med Göteborgsavdelningens ordförande, Viktor Andersson, och Magnus Larsson, central ombudsman med ansvar för bärgningsdelen i transportavtalet.

Några av bärgarna som kommer in i lunchrummet undrar varför är facket är här med tårta. En av dem förklarar att han självklart är med i facket ”för att morsan lärde mig det”.

Generellt sett är den fackliga aktiviteten jämförelsevis låg på bärgningsföretag, där många anställda är nöjda med ett fritt arbete (och ”hemmasnickrade” lösningar på arbetsupplägg.) Bärgningstjänstens vd kallar själv branschen för spretig.

Tim Forsander, en av de anställda, tar tårta…
Tim Forsander, en av de anställda tar tårta…

– Vi skriver på ett nytt arbetstidsavtal, det är ett generöst arbetstidsavtal – tid går att plocka ut ungefär som kompledighet, förklarar Magnus Kvilén.

Till skillnad från jour – då man är i arbete – räcker det vid beredskap då räcker det att vara hyfsat nära en telefon, men det är ändå ledig tid.
– Vill någon åka hem är det okej, säger Magnus Kvilén.

Marcus Gustavsson är vd för bolaget Bärgningstjänsten som han som han köpte för tio år sedan.

– Det är ett bra avtal, säger han.

Han är uppvuxen i branschen och startade eget redan år 2008, då som enskild firma. När Marcus Gustavsson tog över bolaget 2014 var de åtta anställda med trafikledningen. I dag har Bärgningstjänten i Sverige 48 heltider, och ett upptagningsområde som sträcker sig över Storgöteborg till Alingsås och söderut till Kungsbacka.

I dag handlar bärgningsjobbet i huvudsak om transportering av bilar, inte så mycket om att fixa och meka ute på vägarna.

… och åker ut på jobb.

Marcus Gustavsson tar upp att det blir allt svårare att konkurrera med jätten Assistensbolaget, som ”slukat” en hel del offentliga uppdrag, nyligen Kronofogden. Och konkurrerar med betydligt lägre lönenivå.

– Det är tufft att rekrytera personal, men har blivit något enklare nu då det är brist på arbete.

Tidigare var det vanligt att de fick åka ut och hjälpa elbilar som ”stannade lite här och var”, men även om det blivit bättre är elbilarna överrepresenterade

Två av bärgarna tar varsin tårtbit innan det är dags för utejobb igen: Tim Forsander, som har jobbat på företaget i tolv år, och kollegan Tony Moratovic tar tårta som är rätt ny på jobbet men funnit sig tillrätta:

– De är jättevettiga här, det är bra samarbete.

Lagar och undantag

Bärgningsföretag är undantagna kör och viloreglerna i EU-förordningen (561/2006), och i och med det även från lagen om arbetstid vid visst vägtransportarbete (SFS 2005:39).

För företag som har kollektivavtal gäller transportavtalets arbetstidsbilaga A; stationära arbetstagare, i stället för arbetstidslagen. I båda finns dock kravet på minst elva timmars dygnsvila, som alltså gäller oavsett.

För företag som inte har kollektivavtal gäller arbetstidslagen, som har ett generellt förbud mot nattarbete. Tillsyningsmyndighet är då Arbetsmiljöverket.

Men om ett företag har kollektivavtal är det Transportarbetareförbundet som har tillsynsansvar.

– Kollektivavtalet fungerar om skydd, och är branschanpassat. Det gäller även bärgningsbranschen, säger Magnus Larsson, central ombudsman med ansvar för bärgningsdelen inom transportavalet.

Kollektivavtalet har en stark ställning i sammanhanget. Förra året slog två domstolar fast att ett åkeri har rätt i att delvis ersätta vägarbetstidslagens bestämmelser med bestämmelser i transportavtalet. Det innebar att Transportstyrelsen, som utfärdat föreläggande mot åkeriet, inte haft stöd i författningen.

Förvaltningsrätten i Falun grundar domen på att det genom kollektivavtal, som har slutits av central arbetstagarorganisation, får göras undantag från bestämmelserna i lagen när det gäller vissa paragrafer. Genom ett sådant kollektivavtal får det också bestämmas i vilken omfattning perioder av väntan ska räknas som arbetstid.

Den högre domstolen, kammarrätten, fastställde senare förvaltningsrättens beslut.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

Transports första förhandling om kabinavtal i gång

Kabinavtalet. Tisdagen den 15 april 2025 drog förhandlingarna om ett nytt centralt kabinavtal i gång. Utmaningen: Att jämka viljorna från ett tiotal företagsavtal.

Transportarbetarens logga

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.