Transport varslar om konflikt inom bevakning

Klockan 17.00 i dag, torsdag, lämnade Transport över ett konfliktvarsel till arbetsgivarna i Almega. Varslet kom sedan förhandlingarna om ett nytt löneavtal för väktare, ordningsvakter och andra bevakningsgrupper kört fast. – Stridsåtgärderna är relativt omfattande. Vi vill ha ett snabbt avslut, säger Transports ordförande Lars Lindgren.

Varslet är en fyrstegsraket som kommer att slå mot all bevakning och ordningshållning, men också mot värdehantering och flygtrafik.

Den första stridsåtgärden löser ut klockan 00.00 natten mot tisdagen den 24 april. Från den tidpunkten gäller blockad mot allt övertids-, mertids och behovsarbete för alla arbetstagare inom avtalsområdet. Blockaden gäller i förhållande till den arbetstid som var fastställd att gälla den 12 april 2012. Från samma klockslag gäller även stopp för nyanställningar och inhyrning av personal.

De första konfliktåtgärderna följer en modell som Transport använt sig av vid en rad tillfällen de senaste decennierna. Men den här gången går förbundet ett steg längre.

Redan dagen därpå, onsdagen den 25 april, varslar Transport om total arbetsnedläggelse för packnings- och uppräkningspersonal vid Loomis Sverige AB och Nokas Värdehantering AB. Stridsåtgärden omfattar arbetsplatser i Stockholm, Malmö och Göteborg. Strejken pågår under fyra timmar – klockan 06.00–10.00 – under tre dygn. Det vill säga den 25, 26 och 27 april.

Som steg tre och fyra varslar Transport om arbetsnedläggelse på vitala funktioner inom flyget.

Den första åtgärden träder i kraft torsdagen den 26 april, klockan 06.00 till 10.00. Under fyra timmar stoppas arbetet vid utvalda grindar, enligt följande:

• Securitaspersonal lägger ner arbetet på Arlanda vid Grind 1 och vid Checkpoint Cargo.

• Securitaspersonal lägger ner arbetet vid Maingate på Malmö Airport (Sturup).

• Personal på G4S lägger ner arbetet vid Spirit Air Cargo på Landvetter.

Fredagen den 27 april är det dags för sista steget, om parterna inte kommit överens innan dess. Då stoppar Securitas personal arbetet vid passagerarnas säkerhetskontroll, enligt detta schema:

• Säkerhetskontrollen på Arlanda. Arbetsnedläggelse klockan 06.00 till 10.00.

• Säkerhetskontrollen på Bromma. Arbetsnedläggelse klockan 14.00 till 18.00.

• Säkerhetskontrollen på Sturup. Arbetsnedläggelse klockan 06.00 till 10.00.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Strejken på Tesla

Norskt fack varslar om Tesla-bojkott

Konflikt. Nu ger sig Norge in i Tesla-konflikten och stoppar Tesla-bilar att komma in i landet. Stoppet träder i kraft den 20 december. Danska 3F har tidigare varslat om ett liknande stopp som träder i kraft 14 dagar efter varslet som las den 5 december.

LO: Det krävs för rättvis klimatomställning

Klimat. Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig. För att den ska bli rättvis krävs en ny politik och krafttag från både fack och arbetsgivarförbund. Det är slutsatsen i en ny LO-rapport med konkreta förslag på hur det ska gå till.

Strejken på Tesla

Danska transportfacket varslar om stopp för Tesla-transporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.