Lite öppnare vid fikabordet

Gay på jobbet? Enligt LO:s senaste undersökning är det lättare än för fyra år sedan att vara öppen med sin sexuella läggning. Och betydligt fler skulle i dag säga ifrån mot den som som drar opassande skämt om hbtq-personer vid fikabordet. – Men färre vet hur facket kan hjälpa till om de blir trakasserade, säger LO:s utredare Joa Bergold.

Prideveckan har rullat i gång i Stockholm. Hbtq har slagit igenom som begrepp – för homosexuella, bi-sexuella, trans- och queerpersoner. Men hur öppet arbetslivet egentligen är för den som bryter mot heteronormen har LO tagit reda på:

66 procent anser att det går bra att vara öppen med sexuell läggning och könsöverskridande identitet på jobbet. Betydligt större andel än för fyra år sedan då LO senast tog reda på vad folk tycker i den frågan (57 procent).

44 procent skulle säga ifrån mot skämt på hbtq-personers bekostnad (30 procent för fyra år sedan). Andelen arbetare som säger ifrån är dock betydligt lägre än bland tjänstemän och akademiker.

– Det facket kan bidra med för att skapa ett öppnare klimat är tryggare arbetsplatser, sa LO:s vice ordförande Tobias Baudin vid en debatt på Prides scen i Kulturhuset i dag.

Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket som samlar grafiker, skogs- och träarbetare, formulerade sig skarpare:

– Om grunden i facket är allas lika värde så måste vi leva det fullt ut och inte exkludera någon grupp. Att kunna var öppen med sin läggning är en grundläggande facklig fråga.

Sist ut i debatten, som var en ren LO-angelägenhet, kom Annelie Nordström, ordförande i Kommunal:

– Arbetsgivarna uppfyller i allt mindre utsträckning sin skyldighet att utbilda chefer och skyddsombud i arbetsmiljöfrågor som detta är. Då måste vi som fackförbund göra det, och hbtq-frågan är en viktig del i den utbildningen.

Enligt LO-undersökningen vet 72 procent att facket kan hjälpa den som utsatts för trakasserier. Något lägre andel bland LO-medlemmarna.

 

Fotnot: På fredag och lördag kväll kan du träffa transportare i LO:s tält i Prideparken på Östermalms IP. De olika LO-förbunden har delat upp bemanningen, men någon finns där på onsdag klockan 17 – 23 samt på torsdag, fredag och lördag mellan 15 och midnatt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Alla har inte god arbetsmiljö

Ledare. Stockholms stora pridetåg som brukar anordnas vid månadsskiftet juli/augusti är för mig ett första tecken på att semestern närmar sig sitt slut och att jobbet väntar. Men det är inte alla förunnat att ha ett jobb att gå till. Arbetslösheten är den högsta på tio år. Nästan en av tio, 9,4 procent mer exakt, var arbetslös i juni.

Stockholm Pride

Pride 2024 är i gång!

Facket. Transport är på plats på årets Pridevecka i Stockholm. Festivalen startade på måndagen och avslutas med traditionsenlig parad på lördag.

Avdelning 25 Halmstad på Varberg Pride. Foto: Manuel Gomez

Pride i Varberg

Transport. Under parollen ”Orden skalla – kärlek åt alla!” deltog Transports avdelning 25 i Varbergs Pridefestival i början av juli.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."