Två kvinnliga hemvärnssoldater bevakar kaj.
Close
Två kvinnliga hemvärnssoldater.
Close
Snabbkoll

Hemvärnet för dig som är anställd

Försvar. Rekordmånga söker till hemvärnet och frivilligkårerna just nu. Men vad är det egentligen som gäller för dig som har ett jobb? Hemvärnet är halva försvaret. Den som är med kan när som helst kallas in för att hjälpa till vid kris eller för att skydda Sverige vid angrepp.

1. Vem kan söka?

För det första krävs att du fyllt 18 år och är svensk medborgare samt boende i Sverige. En vanlig missuppfattning är att hemvärnet kräver militär utbildning. Det behövs inte. Däremot är det en faktor som avgör vilken placering det blir. Den som har gjort värnplikten eller gått grundläggande militärutbildning blir förmodligen skyttesoldat.

Den som inte har militär bakgrund hamnar inte i en stridande befattning utan blir i stället specialist.

 

2. Specialist vadå?

Den som inte blir soldat i hemvärnet är specialist. Det kan exempelvis vara att köra lastbil, vara hundförare eller signalist. För att gå en sådan utbildning behövs en grundläggande soldatutbildning som är två veckor lång.

 

3. Får jag ledigt från jobbet då?

Du måste söka tjänstledigt för utbildningarna. Utbildningen är ofta på sommaren, så att den inte ska krocka lika mycket med arbetet.

Hemvärnet rekommenderar en dialog med arbetsgivaren när du söker till hemvärnet och redan innan du söker till en särskild utbildning. Inte minst eftersom du efter den kommer bli inkallad på övning.

I genomsnitt är det två stora övningar per år. För dessa har man däremot alltid rätt till ledigt enligt totalförsvarsplikten.

Försvarsmakten rekommenderar öppna kort gentemot arbetsgivaren. En som är med i hemvärnet kan försvinna från jobbet med kort varsel. Du förväntas kunna inställa dig inom sex timmar.

 

4. Pengar då?

Att engagera sig i hemvärnet leder i regel till en viss förlust av inkomst.

Du som deltar i grundläggande soldatutbildning får en dagpenning för förlorad arbetsinkomst, uträknad av Försäkringskassan.

Det är 90 procent av din lön, men som mest får du 1 191 kronor per dag.

För kortare kurser utbetalas en fast lägre dagersättning på någon hundralapp. Till det kommer ersättning för resekostnader.

 

5. Två vägar

Vanligaste sättet att engagera sig i totalförsvaret är att söka till hemvärnet, som sedan lottar ut dig till en placering.

Men du kan också söka till en av försvarets frivilligorganisationer direkt, exempelvis Bilkåren.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Snabbkoll om EU-valet 2024. Illustration: Mattias Käll

Så påverkar EU-valet dig och dina arbetsvillkor

Europaparlamentet. I juni går hela Europa till val. EU:s medborgare får då välja sitt parlament. Det som händer i Bryssel påverkar hur du har det på jobbet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.