Valda ombud på sina platser i kongresshallen i Örebro, 2022.
Close
På Transports kongress 2022 behandlade 208 ombud över 200 motioner. Kongressombuden väljs av avdelningarna, antalet ombud beror på antalet medlemmar i avdelningen.
Close

Få utlandsfödda i Transports topp

Representation. Mer än var femte medlem i Svenska Transportarbetareförbundet är i dag född i ett annat land än Sverige. Det syns inte i förbundets ledning – än.

Mellan 2005 och 2020 fördubblades andelen utlandsfödda medlemmar i Transport, från 10 procent till 21 procent.

Transports förbundsstyrelse består av 13 personer. Förbundsrådet, högsta beslutande organ mellan kongresserna, har utöver styrelsen 25 ledamöter. Av dessa 38 är ett par födda i ett annat nordiskt land.

Robert Savela. Foto: Pernilla Ahlsén
Robert Savela. Foto: Pernilla Ahlsén

När Transportarbetaren skrev om representation i januari 2015 hade bara en i förbundsrådet utomnordisk bakgrund: Robert Savela, då ordförande för Transports avdelning 26 Norrbotten, i dag regionalt skyddsombud på avdelningen.

Då uttryckte Savela att det var förvånande lågt: ”Då är vi ju inte representativa om man tittar på hur medlemskåren ser ut. Det är något som vi kan bli bättre på.”

Hårdare samhällsklimat

På frågan om han i dag är överraskad att det inte hänt mer under de gångna tio åren svarar han både ja och nej. Ett hårdare samhällsklimat, med råare påhopp inte minst i sociala medier, kan spela in, menar Savela. Dåligt bemötande, som han sett drabba kvinnor, riskerar att få förtroendevalda att hoppa av eller kliva åt sidan.

– Jag tycker vi borde ha fått in fler med utländsk härkomst i ledande positioner. Vi har ett stort jobb framför oss, säger han.

– Vi måste ge nya förtroendevalda det stöd de behöver för att känna sig trygga och inte motarbetade, gör vi det jobbet kommer det också leda till framstående positioner.

Förbundsrådet är Transports högsta beslutande organ mellan kongresserna, som hålls vart femte år. Här är rådet samlat för möte i november 2024. Foto: Emil Flisbäck
Förbundsrådet är Transports högsta beslutande organ mellan kongresserna, som hålls vart femte år. Här är rådet samlat för möte i november 2024. Foto: Emil Flisbäck

Ingen enkel lösning

Någon enkel lösning på hur har han inte. Men framhåller att hela fackföreningsrörelsens värdegrund vilar på tanken om allas lika värde – och allas möjlighet att komma till tals.

Robert Savela tror fortfarande att egna erfarenheter av att ha utomeuropeisk bakgrund ger en djupare förståelse för de problem den med utländsk härkomst, särskilt utomeuropeisk, kan möta. Erfarenheter som gagnar hela organisationen. Själv är han adopterad, kom från Colombia som liten. Har på ett annat sätt mött smygrasism ute i samhället, tal om blattar, hört om ”låtsasföräldrar”– erfarenheter den som kommer från en ”helsvensk, vit familj” inte har, även om de delar värderingar.

Förändring tar tid

Ombudsman Kent Christensen på avdelning 88 Dalarna sitter i förbundsrådet och har också suttit i valberedningen inför kongresserna 2017 och 2022.

Kent Christensen
Kent Christensen. Foto: Privat

Han ser det som viktigt att ledningen representerar medlemskåren, även när det gäller utlandsfödda, men betonar att förändring tar tid.

– I arbetet i valberedningen på förbundsnivå är vi bundna till att styrelsen ska vara representativ yrkesmässigt och geografiskt. Om vi ska framåt är vi tvungna att titta på kompetens, säger Kent Christensen.

– Inom vissa avtalsområden är den låga organisationsgraden ett stort problem, som taxi, tidningsbud och cykelbud. Det vore bra att få in folk från de grupperna i förbundsstyrelsen och då kan det lika gärna vara en svensk.

Lång resa från start till topp

Att han själv är född i ett annat land (Danmark) spelar Kent Christensen ned i sammanhanget. Det är knappast danskar, eller ens personer från Västeuropa, som avses i diskussioner om ”invandrarproblem” med mer eller mindre främlingsfientliga toner.

Christensen påpekar dock att det för alla, oavsett kön eller ursprung, vanligen är en lång resa från den första utbildningen, Startpunkten, tills det blir aktuellt att få förtroendeuppdrag på hög nivå. Upp till tio år.

Kvinnlig ”överrepresentation”

Förändring över tid syns i dag när det gäller kvinnlig representation, både på arbetsplatser och avdelningsnivå. Och i viss mån också representation av utlandsfödda medlemmar.

Faktum är att det sedan några år är en viss kvinnlig ”överrepresentation” bland de förtroendevalda:

Vid utgången av 2021 var andelen yrkesverksamma medlemmar 22 procent, och andelen förtroendevalda som är kvinnor 28 procent.

Viktigt med representativ ledning

Lars Mikaelsson. Foto: Martin Hörner Kloo
Lars Mikaelsson. Foto: Martin Hörner Kloo

Lars Mikaelsson är förbundssekreterare och Transport vice ordförande. Han är även den huvudansvarige för förbundets organiseringsenhet. Också han betonar vikten av att ledningen är representativ för medlemmarna.

– Vi jobbar jättehårt för fler förtroendevalda ute på arbetsplatserna. Förtroendevalda som till exempel Transportombud, som sedan kan ta sig längre upp i pyramiden. Det kommer att ta tid, men det är den vägen det måste gå.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    5 februari, 2025

    Kompetens och kunskap om det man skall göra och utföra på sitt arbete borde alltid vara det som avgör vem som arbetar med vad i vårt samhälle.Jag är så trött på detta med kvotering och annat för att främja mångfald.För min del får det gärna vara enbart kvinnor eller enbart vara utlandsfödda som värnar om medlemmarnas löner och rättigheter på arbetsplatserna runt om i vårt land om de är bäst lämpade för detta.Givetvis är det bra att uppmuntra människor i olika åldrar med olika bakgrund att arbeta fackligt och ledade poster i fackföreningar borde vara tidsbegränsade så att det inte är samma individer som är de som är högst bestämmande i årtionden för det är verkligen inte bra för medlemmarna i fackföreningarna.Facken måste våga tänka i nya banor för att hela tiden kunna attrahera nya individer att engagera sig fackligt.

Lästips:

Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Snabbkoll
Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Slamsugning
Martin Eriksson spolar ren den nya slambehållaren i källaren på en fastighet. Varmt vatten löser fett bättre än kallt, tipsar han fastighetsägare.

Så sparar du kroppen

Arbetsmiljö. – Ser man en sådan här installation blir man varm i hela själen! Så säger sug- och spolbilsföraren Martin Eriksson. Annat var det förr.

Kultur
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Ensamhet på jobbet
Sebastian Pöldre, Johanna Söderlund och Filip Pihl är vana vid att man ger varandra ett handtag när det behövs.

Hjälpsamhet bidrar till gemenskap

Arbetsmiljö. Ensamhet är lika skadligt för hälsan som rökning, visar forskning. Sociala aktiviteter på arbetsplatsen kan förebygga det. På Telge återvinning åker man och fiskar tillsammans bland annat. – Vet man att man är saknad när man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då trivs man, säger vd Vesa Hiltula.

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.