
Det här är bra att veta inför sommaren
Sommartider. Den efterlängtade sommaren är snart här. Det finns några jobb- och semesterrelaterade saker som är bra att ha koll på.
1. Betalda och obetalda semesterdagar
Senast den 1 april ska du ha fått veta när din sommarsemester är. Om inte kan din arbetsgivare ha brutit mot semesterlönelagen.
Nästan alla har rätt till fem veckors lagstadgad betald semester. Hur mycket du jobbat under intjäningsperioden är det som avgör hur många av dem som är betalda respektive obetalda.
Även den som är vikarie eller visstidsanställd i mer än tre månader har rätt till semester. Om eller hur många betalda semesterdagar du får beror på när du börjat jobba och hur lång tid du haft ditt arbete.
2. Så mycket är semesterdagarna värda
Den lagstadgade semesterersättningen är högre än lönen. Minst 12 procent av det du tjänat. Det innebär att semesterlönen kommer att bli något högre än din vanliga lön.
I Transports kollektivavtal är det antingen semesteravsättning på 13 procent eller semestertillägg på 0,8 procent, alltså något mer än den lagstadgade nivån.
Din semesterlön baseras på allt du tjänat under året, inklusive ob- och övertidsersättning. Det finns också vissa avsteg. Sjukskrivning är i regel semesterlönegrundande, också föräldraledighet upp till 180 dagar.
Om du får semesterlön enligt semesterersättning på 13 procent av din lön räknar du ut din semesterlön så här: 0,13 x din arbetsinkomst (från den 1 april förra året, till och med den 31 mars i år.) Ta bort det du fått i semesterlön under perioden. Därefter delar du summan med 25, så får du fram den sammanlagda ersättning du får för varje semesterdag.
3. Sjukskriven och semester
Om du är långtidssjukskriven och vill resa utanför EU eller EES är det viktigt att få ett godkännande från Försäkringskassan innan du reser, annars riskerar du att stå utan sjukpenning under perioden du är utomlands.
4. Om du blir sjuk under semestern
Du behöver inte använda dina surt förvärvade semesterdagar till att bli frisk. Har du blivit sjuk under semestern så kan du sjukskriva dig.
Det är viktigt att du meddelar arbetsgivaren om din sjukdom direkt när du kommit tillbaka från semestern, om du inte gjorde det när du blev sjuk.
Sjukdomen ska kunna styrkas genom exempelvis läkarintyg.
5. Chefen vill avbryta semestern
Grunden i semesterlagen är att alla har rätt till fyra veckors sammanhängande semester mellan den första juni och sista augusti. En arbetsgivare bör helst inte ringa och säga att du ska avbryta semestern. Men de kan göra det under vissa förutsättningar. Om de ringer så måste du inställa dig på jobbet, förutsatt att det är praktiskt möjligt.
Har chefen däremot inte väldigt goda skäl att avbryta din semester så finns det goda möjligheter att få skadestånd i efterhand. Om situationen uppkommer är det en god idé att kontakta facket så snart som möjligt.