Snabbkoll om sommar och semester. Illustration: Mattias Käll
Snabbkoll

Det här är bra att veta inför sommaren

Sommartider. Den efterlängtade sommaren är snart här. Det finns några jobb- och semesterrelaterade saker som är bra att ha koll på.

1. Betalda och obetalda semesterdagar

Senast den 1 april ska du ha fått veta när din sommarsemester är. Om inte kan din arbetsgivare ha brutit mot semesterlönelagen.

Nästan alla har rätt till fem veckors lagstadgad betald semester. Hur mycket du jobbat under intjäningsperioden är det som avgör hur många av dem som är betalda respektive obetalda.

Även den som är vikarie eller visstidsanställd i mer än tre månader har rätt till semester. Om eller hur många betalda semesterdagar du får beror på när du börjat jobba och hur lång tid du haft ditt arbete.

2. Så mycket är semesterdagarna värda

Den lagstadgade semesterersättningen är högre än lönen. Minst 12 procent av det du tjänat. Det innebär att semesterlönen kommer att bli något högre än din vanliga lön.

I Transports kollektivavtal är det antingen semesteravsättning på 13 procent eller semestertillägg på 0,8 procent, alltså något mer än den lagstadgade nivån.

Din semesterlön baseras på allt du tjänat under året, inklusive ob- och övertidsersättning. Det finns också vissa avsteg. Sjukskrivning är i regel semesterlönegrundande, också föräldraledighet upp till 180 dagar.

Om du får semesterlön enligt semesterersättning på 13 procent av din lön räknar du ut din semesterlön så här: 0,13 x din arbetsinkomst (från den 1 april förra året, till och med den 31 mars i år.) Ta bort det du fått i semesterlön under perioden. Därefter delar du summan med 25, så får du fram den sammanlagda ersättning du får för varje semesterdag.

3. Sjukskriven och semester

Om du är långtidssjukskriven och vill resa utanför EU eller EES är det viktigt att få ett godkännande från Försäkringskassan innan du reser, annars riskerar du att stå utan sjukpenning under perioden du är utomlands.

4. Om du blir sjuk under semestern

Du behöver inte använda dina surt förvärvade semesterdagar till att bli frisk. Har du blivit sjuk under semestern så kan du sjukskriva dig.

Det är viktigt att du meddelar arbetsgivaren om din sjukdom direkt när du kommit tillbaka från semestern, om du inte gjorde det när du blev sjuk.

Sjukdomen ska kunna styrkas genom exempelvis läkarintyg.

5. Chefen vill avbryta semestern

Grunden i semesterlagen är att alla har rätt till fyra veckors sammanhängande semester mellan den första juni och sista augusti. En arbetsgivare bör helst inte ringa och säga att du ska avbryta semestern. Men de kan göra det under vissa förutsättningar. Om de ringer så måste du inställa dig på jobbet, förutsatt att det är praktiskt möjligt.

Har chefen däremot inte väldigt goda skäl att avbryta din semester så finns det goda möjligheter att få skadestånd i efterhand. Om situationen uppkommer är det en god idé att kontakta facket så snart som möjligt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Kristina Sjöberg. Foto: Petrus Iggström

Ta hand om varandra i sommar

Ledare. Midsommar. Dans runt blomsterprydd stång. Små grodorna och Vi äro musikanter. In och ut med maten allt efter hur vädergudarna behagar uppföra sig. Eller tillhör du gruppen som måste jobba midsommarhelgen?

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Snabbkoll
Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Slamsugning
Martin Eriksson spolar ren den nya slambehållaren i källaren på en fastighet. Varmt vatten löser fett bättre än kallt, tipsar han fastighetsägare.

Så sparar du kroppen

Arbetsmiljö. – Ser man en sådan här installation blir man varm i hela själen! Så säger sug- och spolbilsföraren Martin Eriksson. Annat var det förr.

Kultur
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Ensamhet på jobbet
Sebastian Pöldre, Johanna Söderlund och Filip Pihl är vana vid att man ger varandra ett handtag när det behövs.

Hjälpsamhet bidrar till gemenskap

Arbetsmiljö. Ensamhet är lika skadligt för hälsan som rökning, visar forskning. Sociala aktiviteter på arbetsplatsen kan förebygga det. På Telge återvinning åker man och fiskar tillsammans bland annat. – Vet man att man är saknad när man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då trivs man, säger vd Vesa Hiltula.

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.

Arbetsmiljö
Johan Duvskog är huvudskyddsombud och Jessica Karlsson skyddsombud. De vill samverka kring arbetsmiljön på Prezero, men tycker inte att ledningen lyssnar.

Stress och press på Prezero

Miljöarbetare. ”Det bästa med Prezero är omhändertagandet av personalen”, säger Malmöregionens chef i företagets interntidning. Flera miljöarbetare vittnar tvärtemot om övervakning, hot och stress.