Strejken i hamnar avblåst

Hamn. På torsdag skulle den varslade hamnstrejken i Göteborg och Helsingborg inletts. Men i dag drog Hamnarbetarförbundet tillbaka sitt varsel. Nu ska medlemmarna få rösta om medlarnas bud.

Hamnarbetarförbundet (HF), som liksom Transport organiserar stuveriarbetare, hade varslat om stridsåtgärder i fem svenska hamnar i början av juli. Men styrelsen i HF anser att medlarnas bud är tillräckligt bra för att presentera för medlemmarna.

– Arbetsgivarorganisationen åtar sig att skapa struktur och finansiering för att rehabilitera behovsanställda, och det ska komma i gång under avtalsperioden. Det är flera detaljer som vi inte är nöjda med, men vi ser positivt på att detta som ett första steg mot ett mer fungerande skyddsnät för behovsanställda hamnarbetare som behöver rehabiliteras, säger Martin Berg, ordförande i Hamnarbetarförbundet, i ett pressmeddelande.

Återkallelsen av HF:s stridsåtgärder gäller även hamnarna i Halmstad, Holmsund och Sundsvall som skulle inletts nästa vecka. Facket har nu till på måndag, den 10 juni, att svara på medlarnas slutbud.

Att strejkvarslet nu är återkallat innebär också att arbetsgivarorganisationen, Sveriges Hamnar, återkallar sina stridsåtgärder. Sveriges Hamnar hade varslat om en så kallad spegellockout, vilket skulle utestänga medlemmar i Hamnarbetarförbundet från arbetsplatserna där de var uttagna i konflikt.

Sveriges Hamnar önskar nu att ett nytt kollektivavtal tecknas med HF, i likhet med hamn- och stuveriavtalet som Transport tidigare tecknat arbetsgivarparten.

– Det är fortfarande avgörande att ett nytt avtal med Hamnarbetarförbundet är ett andrahandsavtal som är likalydande med avtalet som redan har tecknats med Transportarbetareförbundet och som tillämpas på alla hamnarbetare i Sverige. Det skapar långsiktighet och stabilitet för våra medlemsföretag, säger Sveriges Hamnars förhandlingschef Johan Grauers, i ett pressmeddelande.

– Sveriges Hamnar kommer vidare att undersöka hur frågan om rehabilitering av behovsanställda bäst kan hanteras hanteras i framtiden. I detta ligger att ta reda på vilka förutsättningar som finns att stötta de företag som väljer att gå utöver lagens krav.

Sveriges Hamnars förhandlingschef understryker att frågan om rättigheter för de behovsanställda, så kallade extringar eller blixt, inte är en del av uppgörelsen med Hamnarbetarförbundet utan en separat utfästelse som gjorts av arbetsgivarorganisationen.

Hamnarbetarförbundet har som praxis att samtliga medlemmar får rösta om förslaget till nytt kollektivavtal. Röstas medlarnas bud ned är alternativet för HF att återigen varsla om strejk. Medlemsomröstningen ska vara klar den 10 juli.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Helsingborgs containerhamn

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.