Lastbil på vinterväg, Umeå
Close
Väderläget det senaste dygnet har skapat stora problem i vägtrafiken. Genrebild.
Close

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Snöovädret, som först drog in över sydvästra delarna av landet, ledde till inställda turer på ett stort antal tåg- och busslinjer. Hallandstrafiken ställde på tisdagsförmiddagen in all busstrafik i länet och SJ stoppade flera linjer, bland annat på sträckan Göteborg-Örebro.

Under tisdagen rörde sig det kraftiga lågtrycket österut.

I Stockholmsområdet började det snöa vid 17-tiden på tisdagen och natten till onsdag föll upp mot 2 decimeter snö på sina håll. SMHI har utfärdat  en orange varning för regionen, vilket betyder att väderläget kan medföra fara för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner.

Storstockholms lokaltrafik (SL) hade på onsdagsmorgonen ställt in 68 busslinjer. I stort sett all trafik till och från Norrtälje och Nacka låg nere. Samtidigt rapporterade Swedavia att flera flyg från Stockholm-Arlanda är inställda eller försenade. Förutom snöfallet är det kraftiga sidvindar som orsakar problem.

Flera olyckor

Trafikverket uppmanar alla som kan att arbeta hemma. På tisdagen inträffade en rad olyckor i det kraftiga snöfallet. På E20 nära Mariestad inträffade en olycka där två lastbilar och en personbil var inblandade – spannmål från en av lastbilarna välte över personbilen, och föraren fick grävas fram.

Vid 21-tiden på kvällen gick en lastbil genom mitträcket på riksväg 44 utanför Trollhättan och krockade med mötande trafik. En person fick föras till sjukhus med allvarliga skador.

Även i Västsverige fortsatte väderläget att orsaka problem under onsdagsmorgonen. Bland annat en olycka på E6 vid Väröbacka.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) hade under onsdagsmorgonen stora förseningar i utdelningen, bland annat av Hallands Nyheter. Transporterna försenades på grund av svårt och halt väglag, och drabbade både Varberg och Halland.

Mer snö

Lågtrycket förväntas mattas av under onsdagen, enligt SMHI. Den sista nederbörden väntas komma över Svealands kustområden i kväll, onsdag. Men redan i morgon väntas ett nytt område med snö komma in över södra delarna av landet. Dock blir det betydligt mindre mängder snö som väntas falla, och det kommer inte heller att bli lika blåsigt enligt meteorologerna på SMHI.

Den orange varningen för Stockholms län ligger kvar till klockan 12 i dag, onsdag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Facklig kritik mot förslag om tredelad rast för bussförare

Buss. EU-kommissionen föreslår nya regler för raster och vila för busschaufförer som kör beställningstrafik. Fack kritiskt.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.