Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock
Close
Väderläget det senaste dygnet har skapat stora problem i vägtrafiken. Genrebild.
Close

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Snöovädret, som först drog in över sydvästra delarna av landet, ledde till inställda turer på ett stort antal tåg- och busslinjer. Hallandstrafiken ställde på tisdagsförmiddagen in all busstrafik i länet och SJ stoppade flera linjer, bland annat på sträckan Göteborg-Örebro.

Under tisdagen rörde sig det kraftiga lågtrycket österut.

I Stockholmsområdet började det snöa vid 17-tiden på tisdagen och natten till onsdag föll upp mot 2 decimeter snö på sina håll. SMHI har utfärdat  en orange varning för regionen, vilket betyder att väderläget kan medföra fara för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner.

Storstockholms lokaltrafik (SL) hade på onsdagsmorgonen ställt in 68 busslinjer. I stort sett all trafik till och från Norrtälje och Nacka låg nere. Samtidigt rapporterade Swedavia att flera flyg från Stockholm-Arlanda är inställda eller försenade. Förutom snöfallet är det kraftiga sidvindar som orsakar problem.

Flera olyckor

Trafikverket uppmanar alla som kan att arbeta hemma. På tisdagen inträffade en rad olyckor i det kraftiga snöfallet. På E20 nära Mariestad inträffade en olycka där två lastbilar och en personbil var inblandade – spannmål från en av lastbilarna välte över personbilen, och föraren fick grävas fram.

Vid 21-tiden på kvällen gick en lastbil genom mitträcket på riksväg 44 utanför Trollhättan och krockade med mötande trafik. En person fick föras till sjukhus med allvarliga skador.

Även i Västsverige fortsatte väderläget att orsaka problem under onsdagsmorgonen. Bland annat en olycka på E6 vid Väröbacka.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) hade under onsdagsmorgonen stora förseningar i utdelningen, bland annat av Hallands Nyheter. Transporterna försenades på grund av svårt och halt väglag, och drabbade både Varberg och Halland.

Mer snö

Lågtrycket förväntas mattas av under onsdagen, enligt SMHI. Den sista nederbörden väntas komma över Svealands kustområden i kväll, onsdag. Men redan i morgon väntas ett nytt område med snö komma in över södra delarna av landet. Dock blir det betydligt mindre mängder snö som väntas falla, och det kommer inte heller att bli lika blåsigt enligt meteorologerna på SMHI.

Den orange varningen för Stockholms län ligger kvar till klockan 12 i dag, onsdag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Transportarbetarens logga

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.