Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

I månadsskiftet strejkade sammanlagt över 100 000 arbetare och tjänstemän i Finland.

Strejkerna är politiska och riktar sig mot den finska regeringens arbetsmarknadspolitik, med inskränkningar av anställdas rättigheter, och nedskärningar i socialförsäkringssystem som a-kassan.

Från den 31 januari stod bland annat flyg- och busstrafik still under två dagar.

Svenska Transportarbetareförbundets finska systerförbund, Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT, utlyste i första vågen en omfattande politisk strejk i slutet av januari. AKT:s arbetsnedläggning berörde då omkring 160 företag i transportbranschen.

Den här veckan tar ”finska Transport” ut bussförare och arbetare vid bilverkstäder i strejk, den 14 och 15 februari. För stuveriarbetare gäller tre dagars arbetsnedläggning, från och med onsdag.

Även lokförare och trafikledare inom järnvägsanställdas förbund, Rau, strejkar. Både när- och fjärrtåg står still under måndag och tisdag, den 12 och 13 februari. Induststrifacket, elfacket och Finlands livsmedelsarbetareförbund har också varslat om strejk den här veckan. Onsdag – fredag lägger också omkring 10 000 anställda inom logistiknäringen ned arbetet, samtidigt som arbetet vid hundratals industrier stå still.

Strejken väntas lamslå industrin i Finland men också få konsekvenser för svensk industri. Gruvbolaget Boliden beräknar att strejkerna kommer att kosta företaget omkring 100 miljoner kronor, uppger DI.se.

LO har uttalat oro

Redan i oktober förra året uttryckte svenska LO en djup oro över utvecklingen i grannlandet.

LO:s representantskap antog då ett uttalande till följd av den finska högerregeringens politiska program.

I uttalandet heter det att ”Ett enat LO står sida vid sida med våra finska kamrater för att försvara deras rätt att uttrycka sin åsikt. Förutom att försämra villkoren för vanligt folk genom en åtstramande ekonomisk politik och försämrad anställningstrygghet föreslår den finska regeringen att begränsa grundläggande fackliga rättigheter.”

LO pekade i sitt uttalande också på att den finska regeringen vill begränsa rätten till sympatistrejker och politiska strejker, liksom att kraftigt höjda strejkböter föreslås. Enligt LO vore det, om förslagen går igenom, sedan fritt fram för ytterligare försämringar av den ekonomiska tryggheten och arbetsvillkoren när rätten att vidta sympatiåtgärder stryps, och ”rädslan för att gå ut i strejk sprids bland medlemmar och löntagare.”.

I Finland eskalerade motsättningarna i mitten av januari då den finska arbetsmarknadsministern, Arto Satonen, gick ut med att regeringen kommer att lagstifta om inte förhandlingarna om att göra exportindustrin lönesättande – som det fungerar i Sverige med ”märket” – leder till en överenskommelse mellan parterna.

Den finska högerregeringen vill även minska kostnaderna för en rad trygghetssystem och ersättningar, bland annat arbetslöshetsersättningen, och samtidigt kraftigt höja böter vid olagliga strejker.

Politisk strejk

Under den första strejkveckan hölls en stor demonstration på Senatstorget, centralt i Helsingfors, i protest mot regeringens neddragningar och förslag till ändrad lagstiftning.

Runt om i Finland la arbetare och tjänstemän inom flera brancher då ned arbetet, i första hand den 1 och den 2 februari.

Flygtrafiken från och till statliga Finavias flygplatser var i praktiken helt stående på marken under dagarna. Både flera personalgrupper på marken och piloter deltar i stridsåtgärderna.

Flygbolaget Finnair förutspådde att omkring 60 000 resenärer skulle drabbas. Undantagna från konfliktåtgärder var enligt fackförbunden försvarsmaktens beredskap på flygplatserna, liksom funktioner som rör människors liv och hälsa.

Många fackförbund deltar

Liksom i den första strejkvågen, i månadsskiftet, deltar både arbetar- och tjänstemannafack i konfliktåtgärderna.

Förskolepersonal i Helsingfors och flera andra större städer lägger ned arbetet i början av veckan, på måndagen och tisdagen. Även sjukvårdarnas fackförbund, Tehy, har varslat om politisk strejk under två dagar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrera nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svenska Flygbranschen.

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

Miljözonen körs vidare in i Stockholm

Trafikpolitik. Från och med nyårsafton i år är det stopp för bensin- och dieselbilar i stora delar av Stockholm city. Då införs miljözon klass 3 i en del av centrala Stockholm. Förvaltningsrätten har avslagit Moderaternas begäran om att pausa beslutet.

Tyskarna ville byta till sig amerikanska och brittiska lastbilar som kunde klara vintrarna vid fronten i Ryssland. Foto: Sgt Bill Augustine / U. S. Army

Nazisterna ville byta judar mot lastbilar

Årsdagar. Nu är det 80 år sen en av de mest underliga händelserna under andra världskriget. Nazisterna förde hemliga förhandlingar om att sälja en miljon judar till de allierade västländerna. Priset? 10 000 lastbilar.

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”Sänkta dieselpriser hindrar övergång till biodrivmedel”

Klimat. HVO100 är ett förnybart alternativ till diesel och spelar en viktig roll när det gäller att öka användningen av förnybara drivmedel, minska utsläppen och nå upp till Sveriges klimatmål. Men regeringens sänkning av priserna på diesel och bensin hindrar övergången till gröna drivmedel.

En gul Svevia-lastbil.

Riksrevisionen: Missade mål i bildandet av Svevia

Anläggning. Svevia och Infranord bildades för att öka konkurrensen och sänka priserna i anläggningsbranschen. Det lyckades inte helt, enligt en ny granskning från Riksrevisionen.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Infrastruktur. Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrera nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svenska Flygbranschen.

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.