Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Höstens Operation Klöver är den femte i ordningen. Arbetsmiljöverket har denna gång haft särskilt fokus på flera branscher: transport, taxi, detaljhandel och byggsektorn.

Arbetet är en fortsättning på tidigare insatser, där totalt nio myndigheter samarbetar, med avsikt att försvåra för kriminella nätverk på arbetsmarknaden. Det handlar om att bekämpa arbetslivskriminalitet och att stärka efterlevnaden av arbetsmiljölagar. En grundtanke är att skapa förutsättningar för sund konkurrens.

Under Operation Klöver IV upptäckte myndighetens kontrollanter både brottslig verksamhet och brister i arbetsmiljöarbetet hos många företag. Något som nu resulterat i stora vitesbelopp, förbud och sanktionsavgifter.

Totalt rör det sig om nära 4,8 miljoner kronor i viten och sanktionsavgifter.

– När vi genomför dessa typer av insatser fångar vi inte bara upp ren brottslighet. Vi identifierar också företag som bryter mot arbetsmiljölagen, vilket vi inte kan blunda för, säger Lina Andersson, regional samordnare på Centret mot arbetslivskrimanlitet i region syd, i ett pressmeddelande.

Lina Andersson betonar också att alla företag, oavsett om de medvetet begår brott eller av okunskap misslyckas med att följa gällande regler, är ansvariga. Och att de måste åtgärda bristerna i arbetsmiljön:

– Ingen ska behöva riskera att bli sjuk, skadas eller dö av sitt arbete.

Arbetet vid de lokala centrerna mot arbetslivskriminalitet runt om i landet har pågått under flera år. Transportarbetaren har tidigare skrivit om det samordnade arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Under höstens operation arbetade andra myndigheter i efterhand med att analysera uppgifterna som kommit fram vid Arbetsmiljöverkets kontroller. Skatteverket har till exempel kontrollerat personalliggare – för att se vilka som arbetar på stället – och att företagets kassaregister används korrekt.

Avtal 2025

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Elektrisk sopbil.

Stororder av eldrivna sopbilar

Teknik. Prezero har beställt 42 eldrivna lastbilar. Bolagets kommunikationsansvariga Lars Lindvall tror inte att eldrift kommer att påverka arbetssättet nämnvärt.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.