Korv är kultur!

Korv är trendigt. Till och med trendigare än surdeg. Korv är också kamp. Det visade folket i Dalby. I år är det 116 år sedan de första korvgubbarna dök upp i Sverige. Då var gubbarna kvinnor som sålde varmkorv med mos för 20 öre.

Korv och korvkiosker får nog anses vara en del av den Svenska ur-kulturen. Vem minns inte gatuköket från uppväxten? Det var en given samlingspunkt på kvällarna. En flykt undan trist skolmat och en plats för återställare när man tränat hockey tills benen var stumma av mjölksyra.

I min barndom kostade korv med bröd en och femtio. Dyrt för 13-åringar som hankade sig fram på veckopeng. För exakt samma summa fick man å andra sidan sex korvbröd ”med extra mycket senap och ketchup”.

Korvkioskens storhetstid var förmodligen på 1970-talet. Då hade gubbarna med låda på magen eller i små trähytter ersatts av påkostade plåtbungalows med toalett, rinnande vatten och stekbord. På menyn fanns inte bara kokt med bröd, utan grillad, pommes, mos, hamburgare, tunnbrödsrullar, glass och gastronomiska nymodigheter som ”lövbit”.

Sedan började korvens kräftgång. Pizzan hade gjort entré, liksom Kebaben. McDonalds slog upp de första portarna. På Kungsgatan i Stockholm. Året var 1973.

Korvdöden började. Kiosker slog igen. Vid Lycksele tågstation hade gatuköket vintern 1977 ersatts av en eländig korvautomat, där man petade in enkronor och fick ut en fisljummen hot-dog i plaströr.

Fast efter det har korven definitivt kommit igen i en andra våg. Lokala charkuterister gör numera kvalitetsprodukter, hemstoppning är på modet och från omvärlden har vi fått in nya kryddstarka varianter. Som Merquez från Afrika, som görs på lammkött.

Märkligt nog har bensinmackarnas kamp för överlevnad gett slaktrester i skinn en rejäl skjuts framåt. Mackarna har dessutom anammat forntidens begränsade utbud. Inget slafs med pommes frites bakom kassan.

Korvutvecklingen finns beskriven i en rad böcker. Bland annat Korv, mos och människor från 2004, av Leif Eriksson. Den skildrar främst korvkioskens och korvgubbens historia, med talrika bilder.

Korv har funnits i århundraden. Att mala senor, inälvor, köttskrap, fett och sedan stoppa smeten i djurens egna tarmar var en konserveringsmetod och ett smart sätt att ta vara på hela slaktdjuret.

Men om man tittar på korven som snabbmat så lär det första korvståndet ha öppnats i New York 1871, av en tysk immigrant. 26 år senare hade korvgubben hittat fram till Sverige, konstaterar Leif Eriksson. Det var driftiga kvinnor som sålde kokt med mos på den stora Stockholmsutställningen ute på Djurgården.

År 1900 hade korvgubben slagit igenom på allvar och det kunde stå tre, fyra försäljare på samma torg. Utrustningen var enkel. Plåtlåda med inbyggd spritbrännare.

I trottoarätandets barndom fanns inte korvbröd. I Amerika lånade korvgubbarna i stället ut vita handskar till kunder som inte ville söla ner fingrarna. Men ganska snart kom man på att en vanlig brödskiva, vikt på mitten, kunde fungera som hölje. Det dröjde inte länge innan driftiga bagare hade designat speciella avlånga vita bröd.

I Sverige slog statsmakterna tidigt klorna i korvnäringen. 1908 bestämdes att plåtlådan inte längre fick ställas ner direkt på gatan. Lösningen blev axelrem eller barnvagnshjul. Eller ett stödben mitt under, som kunde fällas ner när ingen såg.

I inledningen var det charkuterifirmor som skickade ut korvgubbarna. 1910 blev tillstånden att sälja personliga och ett nytt yrke var fött.

På 1930-talet hade låda på magen slagit igenom ordentligt. Fast Andra världskriget kom och kastade grus i maskineriet. På grund av köttransonering fick man inte sälja mer än 200 korvar per dag och kommersen tilläts bara mellan klockan 19 och 24, på vardagar.

Pressade yrkesutövare lanserade fiskkorv. Man gick samman och bildade Sveriges Korvhandlares Riksförbund.

1948 var lugnet återställt, men nu vaknade byråkraterna på nytt. En särskild lag reglerade exakt vad som fick säljas i de små korvkiosker som dök upp som svampar ur jorden. I lagen nämndes inte ketchup och gurka. Så när de tillbehören kom blev det kalla handen, innan korvförbundet lyckades lobba igenom en förändring.

I mitten av förra seklet krävdes tillstånd för att bedriva korvförsäljning och tillstånd gavs i princip bara till personer som inte betraktades som fullt arbetsföra.

När 1950-talet gick mot sitt slut var korvkioskerna fortfarande små och trånga.

På 1960- och 1970-talen gick utvecklingen snabbt. Kommunerna krävde bättre hygien och kioskerna blev allt större. (Det lär finnas gatukök på 250 kvadratmeter.) Parallellt exploderade sortimentet. Kokt och grillad samsades med bratwurst, chorizo och kabanoss.

För några år sedan inleddes alltså en ny vår för alla korvälskare. Nyligen kom ännu en bok, Korv – Den godaste korven stoppar du själv, författad av Kristofer Franzén.

Den som på allvar har tänkt prova att göra egen korv hemma i köket bör kanske hoppa över en genomläsning. Tillverkningen framstår som synnerligen krånglig. Det är noga med hygien, råvaror och exakt rätt temperatur och luftfuktighet – både under malning och lagring.

Bekväma finsmakare kan i stället besöka den växande skara butiker och gatukök som specialiserat sig på att tillverka och sälja kvalitetskorv, med hög kötthalt och utan tillsatser. Det finns kiosker som har mer än 100 olika korvar i sortimentet. Plus en massa varianter av surkål.

Korvkiosken kommer kanske inte att överleva för evigt, men korven lär göra det. Och någon form av gatukök behövs säkert. Det visar erfarenheterna från Dalby i Skåne.

Dalby tillhör Lunds kommun. I det lilla samhället fanns tidigare ett gatukök, ”Forsans kiosk”. Den har blivit föremål för en forskarstudie kring ämnet kampvilja och politiskt engagemang.

Kiosken startades av Gunhild Fors 1963 och drevs av familjen Fors ända fram till 2005, då klåfingriga Lundapolitiker beslutade att kiosken skulle flyttas.

Folkviljan tyckte annorlunda. Såväl familjen Fors som de lokala Dalbyborna ansåg att kiosken låg bra där den låg. Det blev stora protestmöten och namninsamlingar. Politikerna kontrade med vitesföreläggande, som aldrig utkrävdes. Först i juli 2010 segrade kommunen och kiosken forslades bort.

Forskarna kom fram till att medborgarnas protester bottnade i en stark byidentitet. Man ville försvara Dalby och servicen där. Men kiosken blev också en symbol för motståndet mot den okänsliga centralmakten. Som i det här fallet fanns i kommunhuset i Lund.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

I ateljén, med målningen Dirty boots vars titel är hämtad från en Sonic youth-låt. Foto: Lilly Hallberg

Mörk samtid målad i stora drag

Konst. Lika levande yta men mer konkret djup. Björn Eriksson Molins måleri har blivit tydligare som kommentarer till samhällsutvecklingen. Värmlandsavdelningens ordförande ställer ut i Karlstad i november.

Att marschera i takt eller inte

Davids krönika. Så var den här till slut, vår omtalade kulturkanon. En reporter från TV 4 kom fram till mig där jag satt och fikade på Liljeholmstorget och stack en mikrofon under näsan. ”Vad tycker du om kulturkanon?” undrade hon.

Det vi förfasas över ändras genom åren. Men det dyker alltid upp något nytt. Foto: Shutterstock

Moral och panik – så olika saker har orsakat utbrott

Upprörande. Videovåld, häxkonster, dansbaneelände, raggarplåga och sociala medier. Moralpanikens mönster är sig likt, oavsett kultur och tid.

Den stora stadsflytten
Världsunik flytt. Under två dagar, den 19 och 20 augusti, transporterades Kiruna kyrka till sin nya plats på en fem kilometer specialanpassad väg. Foto: Lars Sjölund

Unik flytt, öppet sår

Kiruna. Gruvan är anledningen till den pågående, spektakulära flytten av en stad. Och av de flesta av dess invånare, varav många nu tvingas flytta när marken rämnar.

Fråga facket
Utlandstransporter

Hur fungerar rast och vila vid utlandstransporter?

Transport. Pontus undrar över kör- och vilotider för utlandstransporter. Börje vill veta om han fick rätt ersättning då han jobbade extra i midsomras. Det och fler frågor svarar Transports experter på.

Vägsträckan
De gamla gruvlavarna står ännu kvar och utgör landmärken i Kiruna, mitt emot stadens nya centrum. Foto: Lilly Hallberg

Från kust till fjäll

E10 Luleå–Kiruna. Vacker, vild – och farlig. Landets nordligaste Europaväg lockar folk från fjärran med naturupplevelser. Men är också en viktig transportled, ibland skrämmande smal och olycksdrabbad.

Upphandlad taxitrafik
Färdtjänst och vanlig taxi kör åt olika håll. Foto: Lilly Hallberg

Ett avtal, två yrken?

Servicetrafik. Vanlig taxi och färdtjänst – jobbet skiljer sig mycket åt, förarna går på samma kollektivavtal. För offentligt upphandlad trafik finns särskilda utmaningar. För facket är kontroll grundläggande.

Kultur
Redo för skrämselhicka i tv-soffan? Transportarbetarens John Antonsson tipsar om filmer och tv-serier att titta på när mörkret lagt sig. Foto: Shutterstock

Höstens skräck: Färjor, blues och robotflickvänner

Streamingtips. Halloween står för dörren. De senaste åren har streamingtjänsterna pumpat ut blod och skräck i ett rasande tempo. Här är filmerna och serierna för dig som tycker att verklighetens jävlighet inte riktigt räcker.

Farlig arbetsmiljö
vagga på sopbil Prezero Foto Justina Öster

Arbetsgivaren är skyldig att agera vid riskfylld backning

Miljö. Det finns inga specifika regler när det gäller backning med sopbilar eller andra tunga fordon. Däremot är arbetsgivaren skyldig att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete och vidta åtgärder om det finns risker vid backning.

Arkivbild. Sopbil på gata i Stockholm med två sopgubbar och en gående.

”Ingen respekt för backande tunga fordon”

Miljö/Åkeri. Folk har tappat respekten. De bryr sig inte längre om blinkande lampor och pipande ljud när sopbilar och andra tunga fordon backar. Dags för lite upplysning à la SVT:s Anslagstavlan för att förhindra fler olyckor och dödsfall.

Ambulans i Helsingborg. Foto: Shutterstock

Dödsfall på grund av backande sopbil – igen

Miljö. I april i år hände det som inte får hända. Igen. En miljöarbetare som backade med sopbilen råkade köra över en äldre kvinna i Råå, utanför Helsingborg. Hon avled senare.

Fråga facket
Adam undrar över lägstalönen för bilvårdspersonal. Illustration Martin Heap

Vad är lägstalön inom bilvård?

Transport. Adam vill veta vad bilvårdspersonal ska tjäna. Och Fanny vill veta hur länge man ska vara ledig mellan arbetspassen. Det och fler frågor svarar Transports experter på.

Sophämtning
Andreas Stålhandske försöker rycka på axlarna när han hamnar i dispyter med arga bilister som inte kommer fram. ”Jag kan inte komma med helikopter, svarar jag”.

Stressade bilister gör jobbet otryggt

Miljöarbetare. Privatbilister och cyklister som passerar närgånget i hög hastighet är farliga inslag under arbetsdagen för Andreas Stålhandske på Renova i Göteborg. Och det gäller att vara vaksam när man tömmer sopkärlen. Kollegan Thomas Johansson stack sig på en kanyl och fick vänta tre månader innan resultatet från hivtestet kom.