SD-uteslutning kan bli fall för Europadomstolen

Rättsfall. Transport kan komma att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det sedan Högsta domstolen nekat prövning av domen som hindrar förbundet att utesluta en SD-politiker.

Ett beslut om Svenska Transportarbetareförbundet ska gå vidare med fallet till Europadomstolen kommer att tas vid ett extra förbundsstyrelsemöte. Det beslutades vid det senaste ordinarie styrelsemötet, den 29 augusti.

Högsta domstolens besked kom i somras, den 5 juli: Rätten kommer inte att ta upp Transports rätt att utesluta en politiskt aktiv sverigedemokrat.

– Det är djupt beklagligt att ärendet inte prövas. Domen kränker våra medlemmars rätt att bestämma vem som ska få vara med i vårt förbund. Men ytterst handlar det om ett hot mot föreningsfriheten, och rör alla ideella organisationer, säger Lars Mikaelsson, Svenska Transportarbetareförbundets sekreterare och vice ordförande.

Förbundet hade överklagat domen i Svea hovrätt från den 8 december förra året: Det var fel att utesluta medlemmen Mats Fredlund sedan han valts in för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige. Hovrätten fastställde därmed tingsrättens dom som ogiltigförklarar uteslutningen.

I juli meddelade HD att domstolen inte kommer att pröva fallet. Motiveringen är att rätten, efter att ha gått igenom materialet från hovrätten, inte finner skäl att ytterligare pröva fallet. Högsta domstolen har alltså gjort bedömningen att de mer aktuella fall som Europadomstolen avgjort, gällande uteslutningar ur fackförbund – som togs upp i hovrätten – inte ändrar saken.

– Vi tycker att domen kränker våra medlemmars föreningsfrihet. Målet har varit oerhört viktigt för oss och för hela fackföreningsrörelsen i stort. Vi tycker att det är djupt beklagligt att HD inte vill pröva vårt ärende i domstol, säger Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

– De beslut vi i förbundet fattat på demokratisk grund har nu alltså lyfts bort av svenska staten, och det är det verkligt upprörande.

Domen i hovrätten innebär att det inte går att utesluta politiskt aktiva sverigedemokrater på den grund Transport anförde i rätten; att förbundets värdegrund, byggd på alla människors lika värde, är oförenlig med det SD står för.

HD-nej förvånar

Transports talan har i båda rättegångarna i de svenska domstolarna förts av förbundsjurister från LO-TCO Rättsskydd. Även om Högsta domstolen bara åtar sig att pröva ett fåtal fall uttrycker juristerna förvåning över det aktuella beslutet – och besvikelse. De senaste fall där HD prövat fackförbunds rätt att utesluta medlemmar är gjorda under första delen av 1900-talet.

– Det är väldigt förvånande att Högsta domstolen inte ser den stora förändring som skett. Verkligheten i dag är en helt annan än den var då. Det fanns till exempel organisationsklausuler, som gjorde att medlemskap i en fackförening var ett krav för att få jobb. Och det var långt innan Europakonventionen kom till, säger arbetsrättsjurist Annett Olofsson, som tillsammans med Anne Alfredson företrätt Transport.

Europakonventionen rör bland annat föreningsfrihet. Arbetsrättsforskaren Niklas Selberg skriver i tidningen Lag&Avtal att de svenska domstolarna inte tillräckligt har beaktat rättsutvecklingen kring föreningsfriheten i tvisten om Transports uteslutning av SD-politikern – och att förbundet borde göra ett klagomål i Europadomstolen.  Rättsskyddets både jurister framhåller att Transport har rättsligt stöd för att driva frågan i Europadomstolen. Här kan du också läsa Transportarbetarens intervju med Niklas Selberg.

– Ur juridisk aspekt är det så, det rör en förenings och rättighetsfråga som vi och förbundet detaljerat redogjort för. Sedan är det ju andra saker som spelar in, och ett eventuellt utslag i Europadomstolen förändrar ju inte situationen efter hovrättens beslut som sådant, säger Annett Olofsson.

– Jag kan bara säga att det är möjligt att ta saken till Europadomstolen, om det är lämpligt är helt och hållet förbundets sak att avgöra. Men det är en viktig fråga för demokratin.

Anne Alfredson och Annett Olofsson föredrog ärendet vid Transports förbundsstyrelsemöte den 29 augusti. Men något beslut att gå vidare till Europadomstolen togs inte på sittande möte. I stället kommer det alltså sannolikt att fattas vid ett extra styrelsemöte inom kort.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så låg blir a-kassan i regeringens förslag

Politik. Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår nya regler för a-kassan. Taket för hur mycket man kan få höjs. Samtidigt ökar nedtrappningen snabbt.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.