Du har valt att läsa om: Arbetslöshet

Göteborgs hamn

APM varslar 160 i Göteborg

Hamn. Containerhamnen i Göteborg har tappat trafik och kunder under konfliktåtgärderna från Transports konkurrerande fack Hamnarbetarförbundet. I dag meddelar APM Terminals att 160 anställda i Göteborg ska varslas om uppsägning. De flesta är hamnarbetare.

Nya regler ger mer till de flesta deltidsarbetslösa

A-kassa. Den som är arbetslös på deltid ska börja räkna veckor i stället för dagar. Nya regler för a-kassa gäller från och med måndag den 15 maj. Det betyder fler ersättningsdagar för de flesta – men färre för andra.

Lätt att få jobb? Ja – för lastbilsförare och ordningsvakter

Godare tider. Arbetslösheten går neråt. Lättast att få jobb är det i Uppsala och Stockholms län. Men möjligheterna skiljer sig åt beroende på yrke. Vi tittar närmare på arbetsmarknaden för lastbilschaufförer, sopgubbar, tidningsbud, vakter, lager- och terminalarbetare. – Det blir fler jobb för lastbilschaufförer trots konkurrensen från utländska åkerier och förare, säger Annelie Almérus som är analytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens upphandling underkänns

Arbetsförmedlingen gjorde fel när den upphandlade utbildningar för arbetslösa. Två domar i kammarrätten i dag, fredag, slår fast att upphandlingen av kurser för blivande lastbilschaufförer och bussförare måste göras om.

Illustration: Helena Halvarsson

Sju tips för arbetslösa

Snabbkollen. Är du rädd för att bli arbetslös? Eller är du en av 7 000 transportare som redan är det? Visste du att Transports inkomstförsäkring ger ett extra tillskott om du blir av med jobbet? Eller att du kan få hjälp att hitta ett nytt?

”Fler fackliga röster i EU-parlamentet!”

Krönika. Valet till Europaparlamentet den 25 maj är avgörande för det europeiska samarbetets framtid. Det högerdominerade EU:s hantering av den ekonomiska krisen har varit förödande. Ensidiga åtstramningar, privatiseringar och avregleringar har resulterat i rekordhög arbetslöshet och negativ tillväxt. Grundläggande fackliga fri- och rättigheter har underminerats. Medborgarna har fått betala ett högt pris för bankernas girighet och borgerliga politikers blinda tilltro till marknaden.

”Finns det några alternativ till varslen?”

Krönika. I höstas duggade varslen tätt på arbetsmarknaden. Det gällde inte enbart hos oss i Sverige. Inom den Europeiska unionen har arbetslösheten aldrig varit större än nu. Mer än 26 miljoner européer går utan jobb, varav 400 000 i vårt land.