SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

– Beslutet var enhälligt! Vi har fått detta uppdrag från våra genomförda kongresser. Då måste vi försöka att leva upp till det ansvaret, säger Svenska Transportarbetareförbundets sekreterare och vice ordförande Lars Mikaelsson.

– Nu är vi hindrade att göra det som ligger an på oss att göra. Vi är förhindrade att ta beslut och genomföra uppdraget som våra kongresser gett oss.

Svea hovrätt fastställde i december förra året tingsrättens dom som ogiltigförklarade Transportarbetareförbundets uteslutning av en politiskt aktiv sverigedemokrat. Den högre rätten slog då fast att det var fel att utesluta lastbilschauffören Mats Fredlund på grund av att han valts in som ledamot för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige i valet 2018.

Frågan om att väcka klagomål hos domstolen i Strasbourg aktualiserades efter att Högsta domstolen (HD) i juli i år avslagit Transportarbetareförbundets önskan av prövning av domen. Något som Transport ser som djupt beklagligt:

– Domen kränker våra medlemmars rätt att bestämma vem som ska vara med i vårt förbund. Det handlar också om hot mot föreningsfriheten, och berör långt fler. Det verkligt upprörande är att beslut som vi fattat inom förbundet på demokratisk grund lyfts bort av svenska staten, säger Lars Mikaelsson.

Länge sedan prövning

Enligt HD:s bedömning fanns inte tillräckliga skäl att ytterligare pröva fallet än vad som gjorts i hovrätten. Där lyfte Transportarbetareförbundet bland annat aktuella fall som prövats i Europadomstolen som rör uteslutningar ur fackförbund. De senaste liknande fallen har prövats av Sveriges högsta rättsinstans på 1940-talet.

Sett ur ett rättsligt perspektiv har förbundet rätt att väcka klagomål hos Europadomstolen, som bland annat prövar frågor om föreningsfrihet utifrån Europakonventionen.

Men oavsett vad en prövning i Europadomstolen skulle gett för utslag gäller hovrättens dom. Det innebär att det inte går att utesluta politiskt aktiva sverigedemokrater av det skäl Transport hävdade i svensk domstol; att förbundets värdegrund, byggd på alla människors lika värde, är oförenlig med det SD står för.

Har förbundet fått stöd från andra förbund, som LO-facken, i att driva frågan vidare?

– Jag har i alla fall inte upplevt något motstånd från LO nu. Flera har också frågat om de kan hjälpa till på något sätt, säger Lars Mikaelsson och fortsätter:

– De föreningar som följt denna fråga lite mer noga anser oftast att interna, demokratiska beslut ska verkställas och inte hindras av staten, oavsett verksamhet. Allt annat är för mig odemokratiskt!

Svenska Transportarbetareförbundet har i de två svenska rättegångarna, i Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt, företrätts av arbetsrättsjuristerna Annett Olofsson och Anne Alfredson från LO-TCO Rättsskydd. De båda drog också ärendet vid Transports ordinarie förbundsstyrelsemöte i augusti.

Beslutet i frågan, att eventuellt ta ärendet vidare till Europadomstolen, hänsköts då till måndagens extramöte. Där alltså en enig förbundsstyrelse beslöt att driva frågan vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Transports klagomål kommer att hanteras av LO-TCO Rättsskydd.

Europadomstolen strävar efter att avgöra målen inom tre år från det att klagomål inkommit.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. stevO:
    20 september, 2023

    Man kanske borde låta medlemmarna rösta, huruvida man ska göra? Eller är för demokratiskt för Transport?

  2. Peter Jansson:
    19 september, 2023

    Fackföreningar skall kämpa för sina medlemmar bästa i förhållande till deras arbetsgivare.Facken skall inte bry sig om vilket parti de olika medlemmarna röstar på.Allas lika värde är det som gäller oavsett personlig partitillhörighet då fackföreningar har en särställning på den svenska arbetsmarknaden och detta borde alla kunna förstå utan att springa till domstolar som dömmer till detta som är uppenbart för alla som har sunt förnuft.

Lästips:

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så låg blir a-kassan i regeringens förslag

Politik. Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår nya regler för a-kassan. Taket för hur mycket man kan få höjs. Samtidigt ökar nedtrappningen snabbt.

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.