Tungt jobb trots alla regler

Metervis med slang att dra över stock och sten och tunga betonglock som ska skjutas åt sidan. Arbetet som slamsugbilschaufför kan stundtals vara mycket tungt. Delvis för att de arbetsmiljöregler som finns inte efterlevs.

Att flytta på brunnslock och dra slang fram till avloppsbrunnar tillhör vardagen för dem som arbetar med slamsugning. Men många fastighetsägare har alldeles för tunga lock eller brunnar som ligger för långt från vägen.

– I de nio kommuner jag har granskat har jag hittat problem i över hälften av fallen. Det rör sig om hundratals till flera tusen abonnenter i varje kommun, säger Agnita Wärn, inspektör på Arbetsmiljöverket i Stockholm.

Chauffören kan tvingas dra slangen upp till 70 meter i terräng och rucka på lock som väger över 100 kilo. Något som inte är okej enligt Arbetsmiljöverkets regler.

Ett föremål som är otympligt att lyfta får inte väga mer än 15 kilo. Kan man i stället skjuta det åt sidan är det dragkraften som begränsar. Mer än 300 Newton ska man som arbetstagare inte utsätta sig för. Men enligt arbetsmiljöverkets mätningar, kan ett brunnslock kräva en kraft på mellan 460 och 800 Newton att flytta.

De avloppsbrunnar som ska slamsugas ligger ofta utanför tätorterna, många gånger i fritidshusområden med dålig framkomlighet och tomt-er långt från närmaste väg.

Varje fastighetsägare ansvarar för att brunnslocket är barnsäkert och inte för tungt och att framkomligheten är god. Men det är kommunen och slamsugs-entreprenören som måste informera om vilka regler som gäller och ställa krav. Därför ser efterlevnaden av reglerna väldigt olika ut i olika kommuner.

I de skärgårdskomuner där Agnita Wärn arbetar var läget katastrofalt när hon gjorde en första översikt 2010.

– Det fanns ställen där slangen behövde dras 70 meter uppför ett berg på en ö, berättar hon.

Nu är målet att de värsta exempel ska åtgärdas först, i samarbete med kommunerna och dem som tömmer brunnar och tankar.  Efter hand är det tänkt att ingen slang ska behöva dras mer än tio meter på plan mark och att de tunga betongblocken ska bort.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Stefan Nylander:
    5 oktober, 2020

    Hur har det gått? Så här några år senare?

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.