Många chaufförer sjuka

Fordonsförare är en grupp som utmärker sig för hög sjukfrånvaro längre än två veckor. Det konstaterar Försäkringskassan i en ny rapport. För kvinnliga chaufförer är sjukfrånvaron väldigt hög.

Försäkringskassan har uppdaterat sin statistik om utvecklingen av sjukfrånvaro i olika yrken. Myndigheten pekar ut vissa yrkesgrupper där sjukfrånvaron är omfattande. Det handlar om vård- och omsorgspersonal, städare och byggnadsarbetare. Men även gruppen fordonsförare utmärker sig.

Gruppen ”fordonsförare” innehåller bland annat taxi-, lastbils- och busschaufförer samt spårvagnsförare. Den vanligaste anledningen till sjukdom är ”rörelseorganens sjukdomar”. Bakom detta samlingsbegrepp hittar man bland mycket annat diskbråck, gikt, handledsbesvär, karpaltunnelsyndrom och axelbesvär.

– Generellt dominerar ryggproblem samt besvär med axlar och nacke för gruppen förare, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan.

Skillnaden är stor mellan kvinnor och män. Fordonsförare är en grupp dominerad av män (92 procent). Mellan 2010 och 2013 har sjukfallen ökat med 6,8 procent för gruppen. Manliga fordonsförare är därmed nu en av de stora yrkesgrupperna i Sverige där sjuktalen är allra högst.

För kvinnor inom samma yrkeskategori ser det ännu dystrare ut. Inom gruppen kvinnliga förare är sjukfrånvaron (över 14 dagar) hela 208 sjukfall räknat per tusen anställda, vilket är nästan dubbelt så högt som för manliga förare.

Och mönstret med hög sjukfrånvaro för kvinnor går igen på hela arbetsmarknaden. Genomsnittligt antal sjukfall över 14 dagar per tusen anställda är 69 för män, och 130 för kvinnor. Och skillnaden mellan könen ökar. Från år 2010 till år 2013 är det en ökning med 3,8 procent för män och 6,0 procent för kvinnor.

– Delvis hänger det ihop med att det är en stor och ökande sjukfrånvaro inom den stora och kvinnodominerade gruppen vård- och omsorg, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan.

En annan grupp av Transportmedlemmar som utmärker sig i statistiken är kvinnliga tidningsdistributörer. Gruppen, som är liten och även innehåller kvinnliga vaktmästare, tillhör dem där antalet sjukfall har ökat allra mest mellan 2010 och 2013. Sjukfallen har stigit med 24 procent och är nu uppe i 145 sjukfall över 14 dagar per tusen anställda.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Familjefest på gymnasiet med framtidens transporter

Utbildning/evenemang. I helgen hade Edströmska gymnasiet i Västerås öppet hus och välkomnade alla – för att ta del av skolans utbildningar och för en branschdag med aktiviteter, utställningar och uppvisningar.

Avtal 2025

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Elektrisk sopbil.

Stororder av eldrivna sopbilar

Teknik. Prezero har beställt 42 eldrivna lastbilar. Bolagets kommunikationsansvariga Lars Lindvall tror inte att eldrift kommer att påverka arbetssättet nämnvärt.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.