Schenker-lastbil fotad i farten på vägen.
Close
Danska DSV köper DB Schenker från tyska statliga tågbolaget Deutsche Bahn.
Close

DSV tar över Schenker – stor oro bland anställda

Åkeri/Terminal. Danska logistikjätten DSV tar över fraktbolaget Schenker från tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter en lång tid av spekulationer. Bland svenska chaufförer och terminalarbetare väcker köpet både oro och frågor.

(UPPDATERAD 2024-09-30)

– Det har tisslats och tasslats i ett och ett halvt år om att DSV var intresserat av att ta över Schenker och att det vore förfärligt, säger en chaufför på Schenker åkeri som kör i södra Sverige och vill vara anonym.

Både förare, terminalarbetare och tjänstemän är oroliga för att DSV kan komma att skära ner personalstyrkan, berättar han.

– Vi är rädda att DSV ska gå in och röja och kanske flytta verksamheten. Företaget har ju inte ett jättebra rykte i branschen. Därför är folk mer oroliga än om någon annan hade tagit över rodret, säger han.

Föraren pekar på brister när det gäller hur bolaget hanterar personal och arbetsmiljöproblem.

Liksom flera andra efterlyser han mer information än ”ett litet A4-blad i facket på jobbet”.

– Där stod inget mer än det man kunde läsa sig till i tidningarna, säger han.

I mitten av september stod det klart att DSV köper Schenker för 14,3 miljarder euro, drygt 160 miljarder svenska kronor. Sett till omsättningen innebär det att DSV blir världens största transportföretag, uppger danska näringslivstidningen Børsen. Efter hopslagningen, som väntas bli klar under andra kvartalet 2025, beräknas logistikbjässen få omkring 147 000 anställda i 90 länder.

Oro bland personalen

I Tyskland har köpet också väckt oro bland personalen och lett till punktstrejker i en rad städer, rapporterar sajten järnvägsnyheter.se. I Sverige berörs cirka 4 000 medarbetare på Schenker, bland dem både chaufförer och terminalarbetare.

Björn Molin är ordförande i Transportklubben på Schenker i Karlstad och avdelningsordförande på Transport i Värmland.

– Jag tror inte att det är någon dramatisk fara för jobben på kort sikt, men det är väldigt dåligt med information från företaget. Det gäller nog för cheferna lokalt också, att de inte vet mer än oss, säger han.

I Karlstad finns både en DSV- och en Schenker-terminal, påpekar Björn Molin.

– Så det är inte konstigt att folk funderar på om bolaget kanske lägger ner Schenker-terminalen och kör på DSV. Nu kanske det inte blir så, men folk undrar ju, säger Björn Molin.

”Många frågor framöver”

En terminalarbetare som jobbar på Schenker i Stockholmsområdet kommenterar:

– De flesta tycker att det är en sämre variant, men i och för sig vet vi inte så mycket. DSV har ju rykte om sig att vara lite sämre, men så behöver det ju inte vara. En del undrar om jobben blir kvar och såna grejer. Det kommer säkert att komma många frågor framöver.

På Schenker i norra Sverige instämmer en terminalchef i kritiken av informationsbristen.

– Jag har inte märkt av någon oro varken på Unionens eller Transports sida bland personalen. Inte så att man är rädd att bli av med jobbet eller så. Här i norra delen av Sverige känner vi oss ganska säkra. Jag också.

– DSV är ju ett enormt stort bolag. Möjligen kan de komma att centralisera och det kan ju innebära försämringar, men jag tror inte det kommer att bli så jättemärkbart än på många år, spår han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Anders U Blomquist:
    3 oktober, 2024

    I Karlstad flyttade DSV till LBC Frakts lokaler i våras då de började sitt samarbete. Det finns alltså inge regelrätt DSV-terminal kvar i Karlstad, den lokalen är tom.

  2. Björn Molin:
    18 september, 2024

    Informationen kring hela den här försäljnings-processen för oss som är anställda, har varit och är i det närmaste obefintlig. Osäkerhet, ryktesspridning och allmänt spekulerande skapar naturligtvis stress och oro. Man förstår självklart att stora delar i processen är företagshemligheter, men det ursäktar inte att Schenker helt glömt bort både anställda och MBL

  3. Mikael klein:
    16 september, 2024

    Det här med Danska DSV ska ta över Schenker känns inte tryggt pga av allt man hör om DSV med betalningar till åkare etc. De lovar säkert att inga förändringar kommer att ske, men året efter ändrar de i hela organisationen. Känns tyvärr inte som att man kan lita på vårat sk broderfolk.

  4. Peter Jansson:
    16 september, 2024

    Arbetsmarknaden är ständigt i förändring så det gäller att man som enskild individ är attraktiv för arbetsgivare.Det är även viktigt att se över sin ekonomi så man klarar av att bli arbetslös utan att det blir problem innan man får tag i ett nytt arbete.Man måste ta eget ansvar och förstå att alla anställda inte alltid kan ha en och samma arbetsplats och samma arbetsgivare genom hela sitt arbetsliv.Det är alltid de som har kapitalet som är de som bestämmer så enkelt är det även på arbetsmarknaden att arbetstagare är utbytbara för företagsledningar och de som äger företagen bryr sig inte det minsta om enskilda arbetstagare särskilt inte om de har tusentals anställda som de inte ens känner eller vet vilka de är.

  5. Danny:
    13 september, 2024

    Kan bekräfta att oron är stor "nere på golvet" bland de anställda på Schenker. Har innan dagens förvärv, även hört högre chefer utrycka oro, ifall det var så att DSV skulle ta över rodret. Nu får tiden utvisa om det finns fog för känslorna.

Lästips:

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Riskkapitalbolaget CVC villigt höja budet på Schenker

Ekonomi. Globala riskkapitalbolaget CVC, med bas i Luxemburg, förlorade mot logistikbjässen DSV i budgivningen om transportbolaget DB Schenker. Men CVC:s företagsledning förklarar sig nu vara beredd att höja sitt bud.

”DSV har ju inte ett jättebra rykte”

Åkeri/Terminal. – Det har tisslats och tasslats i ett och ett halvt år om att DSV var intresserat av att ta över Schenker och att det vore förfärligt. Så säger en chaufför på Schenker åkeri efter beskedet att danska logistikbjässen DSV köper tyska jätten DB Schenker.

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.

BRA till Arlanda efter nytt avtal med SAS

Flyg. Omkring 90 procent av flygtrafiken försvinner från Bromma flygplats 2025 och flyttar i stället till Arlanda. Det står klart sedan flygbolaget BRA och SAS tecknat ett sjuårigt avtal till ett värde av 6 miljarder kronor.