Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Kort efter att Transportarbetaren rapporterat från hamnarbetarnas blockad i Södertälje hamn intervjuades Transports förbundsordförande av New York Times.

Det var bara en i raden av internationella medier som gett konflikten mellan IF Metall och de andra LO-förbunden på ena sidan, och Tesla på den andra.

Den amerikanska vänstertidskriften The New Republic skriver också om konflikten. Med rubriken Elon Musk vs. Sweden’s Working class. Tidningen skriver om Transports blockad i tre svenska hamnar som vid den 17 november kommer att utvidgas till alla hamnar i landet.

Tidningen skriver vidare att det är en maktkamp med höga insatser på bägge sidor. För Tesla är risken att om den antifackliga hållningen åker på ett nederlag ger det vatten på kvarn till amerikanska bilarbetarfacket UAW, som just tecknat starka kollektivavtal hos de stora bilmakarna från Detroit.

Tidskriften Wired, som främst skriver om techvärlden, rapporter om hamnblockaden mot Tesla. De berättar om att Transport lagt en blockad mot att lossa Tesla-bilar, men också om det omfattande strejkbryteriet på verkstäderna och att Tesla haft flera duster med facket i USA och att företaget brutit mot lokal arbetsrättslagstiftning där.

Mediahuset Vice skriver Unions Are Finally Teaching Elon Musk a Lesson in Europe, and the U.S. Could Be Next. De berättar om Transports blockad i hamnarna och att det finns ett brett stöd för stridsåtgärderna över hela Europa.

BNN Bloomberg berättar om Transports blockad och konstaterar att den gäller i alla landets hamnar från och med den 17 november.

AP News, USA:s största nyhetsbyrå, berättar om Transports sympatiåtgärder och konstaterar att konflikten liknar den mellan Handels och Toys R Us på 1990-talet. De skriver att strejken där ledde till blockad från flera svenska fackförbundet och till slut mynnade ut i en väl spridd bojkott av företaget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Mikael petersson:
  5 december, 2023

  Bra! Bra med kollektivavtal. Men samtidigt hyckleri av Transport att slå sig för bröstet gällande sin sympatiåtgärd. När inte facket (åtminstånde avd 20 i Jönköping) har förstått att ett kollektivavtal i sig har inget egenvärde. Det får ett värde först när det följs, och det görs det inte när facket sitter i knät på vissa företag och gullar. Mikael Petersson

 2. Cristher:
  29 november, 2023

  Ska vi stoppa den största elbilstillverkaren så är det inte bra för miljön. Att ansluta sig till olika organisationer i Sverige ska vara frivilligt, men det verkar inte så.

 3. Niklas Gebhard:
  17 november, 2023

  Ensam är Stark Starkare eller Starkast = Det mottot har Elon Musk garanterat 🤪 Vi får väl se om framtiden är på den ensamma människans sida ❓eller om Vi Fackliga vänner får möjlighet att kämpa ner💪💪💪 och mot dessa Personer som (Elon Musk) Som bara ser till sitt eget EGOTRIPPADE BEGÄR ❗❗❗

 4. Pelle Axner:
  16 november, 2023

  Mycket bra att en av de absolut rikaste i hela världen kan få på tafsen genom att bryta mot den svenska modellen!

 5. Tommy Överfjord:
  16 november, 2023

  Det är bra att Transport stödjer IF Metall i konflikten, vi måste lära utländska företag, i Sverige har vi kollektivavtal

Lästips:

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.

Biljettkontrollanter-foto-Västtrafik

Biljettkontrollanter hängs ut på nätet

Bevakning. Västtrafik har beslutat om att vissa biljettkontroller i Göteborg ska utföras av civilklädda arbetare. Nu hängs kontrollanterna ut på en nätsida. Onödigt risktagande, anser Transports regionala skyddsombud Pierre Eklund.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. ransports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.