Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Kort efter att Transportarbetaren rapporterat från hamnarbetarnas blockad i Södertälje hamn intervjuades Transports förbundsordförande av New York Times.

Det var bara en i raden av internationella medier som gett konflikten mellan IF Metall och de andra LO-förbunden på ena sidan, och Tesla på den andra.

Den amerikanska vänstertidskriften The New Republic skriver också om konflikten. Med rubriken Elon Musk vs. Sweden’s Working class. Tidningen skriver om Transports blockad i tre svenska hamnar som vid den 17 november kommer att utvidgas till alla hamnar i landet.

Tidningen skriver vidare att det är en maktkamp med höga insatser på bägge sidor. För Tesla är risken att om den antifackliga hållningen åker på ett nederlag ger det vatten på kvarn till amerikanska bilarbetarfacket UAW, som just tecknat starka kollektivavtal hos de stora bilmakarna från Detroit.

Tidskriften Wired, som främst skriver om techvärlden, rapporter om hamnblockaden mot Tesla. De berättar om att Transport lagt en blockad mot att lossa Tesla-bilar, men också om det omfattande strejkbryteriet på verkstäderna och att Tesla haft flera duster med facket i USA och att företaget brutit mot lokal arbetsrättslagstiftning där.

Mediahuset Vice skriver Unions Are Finally Teaching Elon Musk a Lesson in Europe, and the U.S. Could Be Next. De berättar om Transports blockad i hamnarna och att det finns ett brett stöd för stridsåtgärderna över hela Europa.

BNN Bloomberg berättar om Transports blockad och konstaterar att den gäller i alla landets hamnar från och med den 17 november.

AP News, USA:s största nyhetsbyrå, berättar om Transports sympatiåtgärder och konstaterar att konflikten liknar den mellan Handels och Toys R Us på 1990-talet. De skriver att strejken där ledde till blockad från flera svenska fackförbundet och till slut mynnade ut i en väl spridd bojkott av företaget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Mikael petersson:
  5 december, 2023

  Bra! Bra med kollektivavtal. Men samtidigt hyckleri av Transport att slå sig för bröstet gällande sin sympatiåtgärd. När inte facket (åtminstånde avd 20 i Jönköping) har förstått att ett kollektivavtal i sig har inget egenvärde. Det får ett värde först när det följs, och det görs det inte när facket sitter i knät på vissa företag och gullar. Mikael Petersson

 2. Cristher:
  29 november, 2023

  Ska vi stoppa den största elbilstillverkaren så är det inte bra för miljön. Att ansluta sig till olika organisationer i Sverige ska vara frivilligt, men det verkar inte så.

 3. Niklas Gebhard:
  17 november, 2023

  Ensam är Stark Starkare eller Starkast = Det mottot har Elon Musk garanterat 🤪 Vi får väl se om framtiden är på den ensamma människans sida ❓eller om Vi Fackliga vänner får möjlighet att kämpa ner💪💪💪 och mot dessa Personer som (Elon Musk) Som bara ser till sitt eget EGOTRIPPADE BEGÄR ❗❗❗

 4. Pelle Axner:
  16 november, 2023

  Mycket bra att en av de absolut rikaste i hela världen kan få på tafsen genom att bryta mot den svenska modellen!

 5. Tommy Överfjord:
  16 november, 2023

  Det är bra att Transport stödjer IF Metall i konflikten, vi måste lära utländska företag, i Sverige har vi kollektivavtal

Lästips:

Vi vill ta kampen mot organiserad brottslighet på arbetsmarknaden

Debatt. För att stoppa pengaflödet till gängen måste vi ta tillbaka kontrollen över svenska arbetsplatser från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Därför presenterar vi tio konkreta EU-förslag för att städa upp på arbetsmarknaden.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrera nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svenska Flygbranschen.

Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Omöjliga körtider pressar förare

Servicetrafik. Det är fortsatt stora problem med det nya bokningssystem som införts i Östergötland. Värst är de orealistiska körtiderna. Färdtjänstförare upplever att stressen hotar att knäcka dem – och offra säkerheten.

Kabinpersonalens klubbar
Lou Fermisson, ordförande på Transportklubben vid AAP, Danijel Kovacic, ordförande för Norwegians Transportklubb och Ekaterina Parenkova som håller i klubban på Eurowings kraftsamlar för att förbättra arbetsvillkoren för kabinpersonalen.

”Vi vill att företagen ska lyssna på oss”

Flyg. Höjd lön efter sänkningen under pandemin. Att företaget lyssnar på oss och behandlar oss rättvist. Bättre scheman och mindre helgjobb. Rätt till ob-­ersättning. Det är några av frågorna som de fackligt engagerade vid Transports nya kabinklubbar vill driva.

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

Miljözonen körs vidare in i Stockholm

Trafikpolitik. Från och med nyårsafton i år är det stopp för bensin- och dieselbilar i stora delar av Stockholm city. Då införs miljözon klass 3 i en del av centrala Stockholm. Förvaltningsrätten har avslagit Moderaternas begäran om att pausa beslutet.

Tyskarna ville byta till sig amerikanska och brittiska lastbilar som kunde klara vintrarna vid fronten i Ryssland. Foto: Sgt Bill Augustine / U. S. Army

Nazisterna ville byta judar mot lastbilar

Årsdagar. Nu är det 80 år sen en av de mest underliga händelserna under andra världskriget. Nazisterna förde hemliga förhandlingar om att sälja en miljon judar till de allierade västländerna. Priset? 10 000 lastbilar.

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”Sänkta dieselpriser hindrar övergång till biodrivmedel”

Klimat. HVO100 är ett förnybart alternativ till diesel och spelar en viktig roll när det gäller att öka användningen av förnybara drivmedel, minska utsläppen och nå upp till Sveriges klimatmål. Men regeringens sänkning av priserna på diesel och bensin hindrar övergången till gröna drivmedel.

En gul Svevia-lastbil.

Riksrevisionen: Missade mål i bildandet av Svevia

Anläggning. Svevia och Infranord bildades för att öka konkurrensen och sänka priserna i anläggningsbranschen. Det lyckades inte helt, enligt en ny granskning från Riksrevisionen.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Infrastruktur. Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.