V kräver ordning och reda inom yrkestrafiken

Politik. Vägtransporter, taxi och arbetsplatser till sjöss. Det är tre områden där problemen är akuta, enligt Vänsterpartiet. I en motion föreslår de en dansk modell för att få bukt med social dumpning.

Det ser mörkt ut på trafikområdet när det gäller arbetsvillkor och de anställdas trygghet. Det skriver sju vänsterpartister i riksdagsmotionen Förbättrade arbetsvillkor i yrkestrafiken. Det är en så kallad kommittémotion, vilket innebär att hela partiet står bakom.

– Det är tre områden som vi särskilt identifierat, och där vi har bra underlag för att komma med konkreta förslag på åtgärder, säger Jens Holm (V), en av motionärerna.

Han är ordförande för riksdagens trafikutskott och vill, tillsammans med partikamraterna, rikta fokus på arbetsmiljön till sjöss, inom taxibranschen och godstrafiken på vägarna. Och göra något – nu.

Jens Holm tycker att den socialdemokratiska regeringen visserligen visat god vilja, bland annat när det gäller att införa EU:s mobilitetspaket för rättvisa vägtransporter. Och att infrastrukturminister Tomas Eneroth insett vikten av att göra något åt situationen inom yrkestrafiken.

– Men det är fortfarande för lite och det har tagit för lång tid, säger Jens Holm.

– Det är bra att regeringen nyligen tillsatte en utredning. Men man har känt till problemen under lång tid. Och en utredning är fortfarande en utredning.

Jens Holm pekar också på att taxibranschen verkar ha glömts bort i sammanhanget. Trots att läget är alarmerande i branschen.

– Vi vill att man snabbt utreder ett förbud mot procentlöner för taxichaufförer. Det underminerar hela branschen att de måste köra med de här villkoren, på beting. Att heltidsanställda jobbar mot ackord i dag är under all kritik, säger han.

V-motionärerna vill skapa ordning och reda i taxibranschen. Bland annat genom att utvärdera avregleringen som gjordes för 30 år sedan. De lämnar också förslag på åtgärder för att förbättra situationen för förarna:

  • Regelverk för kör och vilotider, liknande det för tung trafik men anpassat till taxi.
  • Effektiv tillsyn för kör och vilotider.
  • Uppdrag att bättre samarbeta åt de sju (!) berörda myndigheter som ska kontrollera taxibranschen.
  • Krav på kollektivavtal och personövertagande med bibehållna eller bättre villkor vid alla offentliga upphandlingar.

Osund konkurrens

Vänsterpartisterna skriver i motionen att allt fler inrikestransporter utförs av utländska åkerier som betalar löner långt under svenska kollektivavtalsnivåer. Det har lett till lönedumpning, osund konkurrens och bristande trafiksäkerhet, påpekas i motionen.

I juli antog Europaparlamentet mobilitetspaketet, med skärpta regler för godstransporter inom hela unionen. Det välkomnar Vänsterpartiet. Men partiet tycker att det är brådskande att stärka det nationella regelverket. Innan de nya reglerna börjar gälla inom EU dröjer det ett och ett halvt år. Dessutom får varje medlemsland själv bestämma om de kombinerade transporterna, där lasten transporteras med mer än ett transportsätt.

Vänsterpartiet vill att reglerna för cabotage, godstransporter av utländska operatörer inom ett land, också omfattar kombitransporterna.

– Danskarna har kommit mycket längre än vi, säger Jens Holm.

Vänsterpartiet vill att Sverige inför den danska modellen. Den började införas i vårt grannland förra året, efter initiativ av fackförbundet 3F Transport och arbetsgivarna i Danmark.

Den danska modellen har fyra ben och innebär bland annat:

  • Strängare kontroller på vägarna, med ökade resurser till danska polisen, för att stoppa olagligt cabotage.
  • Nationella regler för utstationering av lastbilschaufförer. Inkluderar bland annat krav på att det i fordonet finns förarens anställningsavtal och lönebesked, liksom deklaration av arbetstid i Danmark.
  • Nya strängare regler för busscabotage. Högst sju dagar i följd per kalendermånad, följt av tre veckors karens, för utländska bussar.
  • Tio gånger högre böter för brott mot kör- och vilotider. För förarna minst 10 000 danska kronor (drygt 14 000 svenska kronor), och för transportföretagen minst 20 000 danska kronor.

Försämringar för löntagare

När det gäller sjötransporterna välkomnar Vänsterpartiet att regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda arbetsmiljön, samt även hur kontrollerna fungerar. Därför menar partiet att det är viktigt att det görs en översyn av sjöfartscabotage: Ingen arbetsgivare ska slippa sitt ansvar genom att ”bekvämlighetsflagga” sitt fartyg och därmed komma undan de regler Sverige har för trygghet och säkerhet på arbetsplatsen, heter det i motionen.

Vänsterpartisterna skriver även i sin motion generellt om vikten av ett stärkt anställningsskydd, och inte att det ”monteras ner så som den socialdemokratiska regeringen nu vill göra på beställning av högerkrafter. Det är dags att arbetsmiljöarbetet förbättras och att de fackliga organisationernas ställning stärks, inte försvagas så som övriga partier arbetar för.”

Jens Holm vill inte gå så långt som att Socialdemokraterna svikit fackföreningsrörelsen.

– Inte medvetet svikit. Det man kan se är ändå att regeringen fört en politik som lett till försämringar för svenska arbetare, om vi bortser från insatserna under coronapandemin. Organisationsgraden har också gått ner.

Säger Jens Holm den 7 oktober, den internationella dagen för anständiga arbetsvillkor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lennart:
    7 oktober, 2020

    Varför har ni inte gjort något tidigare, vet inte hur många gånger Thomas Morell har tagit upp dessa frågor med olika stadsråd, tag hjälp av en utav dom som vet vad transportbranschen handlar om.

Lästips:

Foodorabud. Foto: John Antonsson

Oklart vad nya EU-reglerna innebär för svenska gigarbetare

Gigarbetare. EU har förhandlat fram ett plattformsdirektiv. Oklart hur det påverkar den svenska arbetsmarknaden.

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så låg blir a-kassan i regeringens förslag

Politik. Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår nya regler för a-kassan. Taket för hur mycket man kan få höjs. Samtidigt ökar nedtrappningen snabbt.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.

Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.