Close
Lennart Karlsson är trafikpolis i Värmland.
Close

Fler trafikpoliser i Värmland – inget tunga gruppen tror på

Åkeri. En handfull poliser ska övervaka all tung trafik i tre län – Värmland, Örebro och Dalarna. Fast till Dalarna får poliserna inte åka. Det blir för dyrt. Trafikpolis Lennart Karlsson gav en nattsvart bild när Transports Karlstadsavdelning bjöd in till öppet möte om fusk och osund konkurrens i transportsektorn.

En av huvudtalarna på mötet skulle ha varit EU-parlamentarikern Jens Nilsson (s), som avled hastigt i mitten av mars. Nu blev det i stället en rad andra gäster som trädde fram och beskrev situationen på vägarna.

Först ut var Tommy Jonsson från Transport. I flera år har han jobbat med förbundets projekt, Ordning och reda i åkeribranschen.

– Vi har hittat åkerier med 20 bilar som inte ens varit registrerade som arbetsgivare. Vi har även kartlagt Bring Slovakia. Företaget har 480 bilar, bara två finns i Slovakien. Många kör inrikestransporter i Sverige vecka efter vecka.

– Nu har vi anmält företaget på nytt, den här gången till tre olika myndigheter. Samma sak har vi gjort med Samskip van Dieren. Vi hävdar att de har utstationerat förare till Sverige. Transport har tröttnat på att Arbetsmiljöverket inte agerat, nu hoppas vi på Skattemyndigheten.

Tommy Jonsson beskrev möten med utländska chaufförer som haft löner på 269 euro i månaden, alltså omkring 2 700 svenska kronor. En tiondedel av en svensk avtalsenlig chaufförslön. Förarna har berättat att de bara fått åka hem två gånger per år.

För att förbättra läget anser Tommy Jonsson att EU måste skärpa cabotagereglerna och skrota bestämmelserna som kallas kombidirektivet. Direktivet öppnar för företag som vill fuska och köra ren inrikestrafik i andra EU-länder.

I Bergslagslänen är kombidirektivet en underordnad fråga för ordningsmakten. Lennart Karlsson har jobbat som trafikpolis ända sedan 1970-talet. Då bestod trafikpolisen av 60-70 personer, bara i Värmland. I dag är det sex, sju personer som ingår i tunga gruppen – med ansvar för yrkestrafiken i tre stora län.

Karlsson fick frågor från publiken, bland annat om utökade möjligheter att ”klampa” lastbilar. Är inte det en förbättring trots allt?

– Det gör ingen större skillnad, replikerade han. Det är en massa krångel hur som helst. När timmarna gått måste någon åka ut och låsa upp. Vem ska göra det? I Sverige blir ingenting ordentligt gjort, när politikerna väl beslutar om åtgärder. Vi skulle behövt möjlighet att klampa fordon i flera 24-timmarsperioder på varandra, om sanktionsavgifter inte betalas.

Är det ändå inte så att böterna oftast betalas, om det finns last på trailern, undrade någon.

– Nej, sa Lennart Karlsson. I stället kopplar man isär ekipaget och sedan kommer en ny dragbil och hämtar trailern. Det är ju bara dragbilen vi får låsa fast, inte trailern.

– Det är mycket slarv, och de svenska åkerierna är inte bättre än utländska. ADR fuskas det med. Kör- och vilotidsreglerna fungerar bättre. När vi stött på medvetet fusk är det ofta åkerier eller speditörer som pressat chauffören att fortsätta köra – för att godset måste fram till varje pris.

Nu bjuder ju de politiska partierna över varandra när det handlar om nya satsningar på polisen. Kommer det fler trafikpoliser i framtiden?

– Nä, återväxten är noll, sa Lennart Karlsson surt. Det är inte fint att vara trafikpolis. Alla tittar på Leif GW Persson på TV och vill bli mordutredare. Samtidigt är det sökande till polisutbildningen som inte ens klarar att fylla i sitt namn rätt på blanketten.

Näst i tur stod åkare som beskrev en pressad bransch med dålig lönsamhet. Lönekostnaden för svenska chaufförer ligger normalt på 35-55 procent av transporten, beroende på typ av körning. När det kommer in företag och dumpar fraktpriserna med 30 procent blir det svårt att klara konkurrensen, sa åkaren Håkan Wirén.

Flera debattörer efterlyste ett utökat beställaransvar för transportköpare. Det nya förslaget om vägslitageavgift gav blandade reaktioner:

– Om alla verkligen är med och betalar kan det kanske vara bra, sa en åkeriägare.

– Det förutsätter i så fall en avgiftsväxling. Att andra skatter minskar, annars förbättras inte konkurrenssituationen, anförde en annan åkare.

Flera riksdagsmän var anmälde till mötet, men efter ett par sena avhopp var det bara Lars Mejern Larsson (S) kvar. Han försvarade regeringens politik och radade upp besluten som kommit i och med den nya infrastrukturministern Tomas Eneroth.

Efter två timmar av anföranden och diskussioner klev Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson upp på podiet. Han sa:

– Industrin och transportköparna måste ta ett större ansvar. Det är långt bättre för miljön att köra med fullastade 25,25-metersekipage än dragbilar med halvtomma trailrar.

– Men vi kan också bli bättre i Transport. De kommer en massa utländska chaufförerna hit och kör. Vi borde kunna söka upp fler och rekrytera dem till facket. De är välkomna till oss.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transporter, avfall och bilvård ska kontrolleras av nya krimcenter

Åkeri. Miljö. Bilvård. Transporter, avfall och bilvård. De finns med bland riskbranscherna som ska granskas i särskilda krimcenter för att motverka brottslighet inom arbetslivet. Två har påbörjat arbetet i Göteborg och Umeå och fem till ska vara på plats före årsskiftet.

Transportarbetarens logga

Regeringen vill stärka skyddet för utstationerad arbetskraft

EU-regler. Regeringen förslår en rad åtgärder för att motverka lönedumpning och att utländsk arbetskraft utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Bland annat ska anmälningsplikten skärpas när företag tar in utstationerad personal.

Driving home for Christmas

Davids krönika. När jag körde av färjan härom kvällen i Helsingör såg jag något märkligt. En tom utländsk dragbil framför mig lämnade hamnområdet, vände i rondellen utanför och körde tillbaka in mot terminalen.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

”Skyddsombud behöver fackets stöd”

Arbetsmiljö. Regeringen och Sverigedemokraterna har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda åtgärder för att fler ska engagera sig som skyddsombud. Något krav på att ombuden ska tillhöra facket, som i dag, finns inte. Uppdraget skapar oro och ilska i de fackliga leden.

Minskat varsel i Helsingborgs hamn

Hamn. Totalt 12 personer varslas om uppsägning på Helsingborgs hamn. Från början var det 31 personer som riskerade att förlora jobbet.