Var är brudarna?

Bland medlemmarna är 16 av 100 kvinnor. I den högsta ledningen – idel män. Transport når inte upp till LO-förbundens eget krav att beslutsfattarnas kön ska motsvara könsfördelningen i hela facket. – Det tar sin tid att städa bort all gammal grabbkultur i det här förbundet. Men vi har kommit en bra bit på väg, säger Karin Peterson, en av två kvinnor i Transports förbundsstyrelse.

Den 8 mars närmar sig, och inför kvinnodagen brukar företag, fackförbund och andra organisationer får sin könsbalans skärskådad. Tidningen Arbetet konstaterar i dag att IF Metall är det enda LO-förbundet som på central nivå lever upp till LO:s eget krav om kvinnor på viktiga poster – ett krav som har gällt i 16 år.

Kravet – eller målet som det ibland uttrycks – är att fackets ”alla beslutfattande positioner eller andra positioner” könsmässigt ska spegla medlemskåren. Det vill säga Transport som har 16 procent kvinnor bland medlemmarna ska ha minst 16 procent kvinnor i den högsta ledningen, i förbundets styrelse, i förhandlingsdelegationen, i avdelningsstyrelserna och i varje sektions- eller klubbstyrelse.

Transport lever upp till kravet och mer där till när det gäller andelen kvinnor i förbundets förhandlingsdelegation. Däremot finns det inte en enda kvinna bland ombudsmännen med förhandlingsansvar, framgår det av Arbetets kartläggning.

Och även om andelen kvinnor är noll även i förbundsledningens trojka når facket nästan upp till kravet när det gäller förbundsstyrelsen. I fackets högsta beslutande organ (mellan kongresserna) sitter Karin Peterson, ombudsman i Göteborg, och Lotta Larsson, ombudsman i Halmstad, plus elva män. Kvinnoandelen är 15 procent.

– Helt ärligt, kommenterar Karin Peterson, Transport jobbar över huvud taget inte med det här. Det är och har alltid varit den mest kvalificerade som har gällt, och inte en enda gång har jag hört att ”nu måste vi hitta en kvinna”.

Hon konstaterar att det därför krävs en satsning på kvinnor för att fler ska komma fram. De måste fångas upp, utbildas och lyftas till ansvarsposter på olika nivåer.

– Det har kommit fler och fler bland de lokala ombudsmännen de senaste åren, säger hon. Och jag tycker att det satsas mer på att hitta bra kvinnor i den del av förbundsledningen som hanterar organisering och facklig-politisk verksamhet.

Karin Peterson, när får Transport en kvinna som förbundsordförande?

– Åh, det hade varit roligt! Det händer inte vid den närmaste kongressen i alla fall, det måste bli någon som har varit i en ledande position ett tag … och det har vi inte 2017.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ordningsvakterna är ute på uppdrag av Trollhättans kommun och bostadsbolaget Eidar. En av arbetsuppgifterna är att rapportera in nedskräpning.

Nokas köp av Avarn närmar sig

Bevakning. Den planerade storaffären inom bevakning har tagit ett kliv till. Två nordiska konkurrensverk av tre inblandade säger ja till att Nokas köper Avarn och blir det näst största bevakningsbolaget i Sverige.

Gul väst på instrumentbrädan är tecknet för protrest mot bensinpriset.

Gul väst i protest mot bensinpriset

Chaufförer. Två yrkeschaufförer lanserade idén på Facebook. På lördag kan Frankrike lamslås av folk som är missnöjda med bensinpriserna. Facken står inte bakom protesterna. Men jag förstår ilskan, säger ledningen i det största transportfacket.

Ikea diskuterar villkor med Bring

Chaufförer. Ikeas nya krav på schysta villkor för chaufförerna förmedlas just nu till alla åkerier som kör för möbeljätten i Sverige. Ett av dem heter Bring.

Johan Danielsson

LO vill skicka Danielsson till Bryssel

Politik. Johan Danielsson (S) är LO:s kandidat till nästa års val till EU-parlamentet. Högt på agendan står att jobba med att stoppa den osunda konkurrensen på vägarna.

Ikea kräver schysta villkor för chaufförer

Chaufförer. En lågbetald öst-chaufför kör varor till Ikea i Sverige. Från och med nu ska han eller hon ha svenskt kollektivavtal eller samma villkor som i avtalet. Beskedet från möbeljätten kommer efter tre års överläggningar med Transport.

Hamnarbetarförbundet kan varsla

Hamn. Hamnarbetarförbundets medlemmar ger styrelsen fritt fram att varsla om strejk och blockad på riksplanet. Men det är inte aktuellt just nu, enligt förbundets ordförande.

Gamla körkortet gäller

Chaufförer. Efter fem år ska den som kör tung trafik se till att få körkortet förnyat. I höst har ansökningarna hopat sig på Transportstyrelsen. Oroliga chaufförer undrar om de kommer att kunna fortsätta jobba om nya körkortet dröjer.

Bron är lagad igen.

Nerkörd bro har öppnat igen

Chaufförer. På några minuter hade lastbilsföraren som kom fel kört sönder hängbron i Västerbotten. Efter ett år dömdes föraren för vårdslöshet. Och sedan lagade vägföreningen bron på två dagar.

Trafikpolis Sören Johansson, ett foto från förundersökningsprotokoll (som visar en del av hur fuskutrustningen installerats) och nästa generations färdskrivare. Foto: Lena Blomquist/Polisen/John Antonsson

Så fifflas det med färdskrivaren

Granskning: Åkeri. Mellan april 2017 och september 2018 har nio fall med manipulerade färdskrivare varit upp i rätten. En dom är friande och åtta fällande.

Transportanställd utpekad i SSU-härva

Politik. Aggressivitet, homofobi och antisemitism uppges förekomma på möten i SSU Skåne. En person som är anställd av Transport har en ledande ställning i distriktet.

Förslag om strejkrätt ut på remiss

Politik. Trots avsaknaden av regering har arbetet för att skärpa strejkreglerna fortsatt. Ett skarpt förslag har i dag lämnat arbetsmarknadsdepartementet. Det bygger på den överenskommelse som LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv gjorde i våras.

Mathem-bil

3 000 kronor mindre i lön efter Mathems blåsning

Chaufförer. Körhem blåste tjänstemannafacket Unionen och tecknade hängavtal. Konsekvensen är att chaufförerna som kör ut miljardföretaget Mathems mat går miste om ungefär 3 000 kronor i månaden, jämfört med om de haft kollektivavtal med Transport.

Synskadade Jens Eriksson och Marie Bergström.

”Förarna får så lite betalt att de fuskar”

Färdtjänst. Jens Eriksson och Marie Bergström är vana. Lång väntan på färdtjänsten hör till vardagen. Däremot har de svårt att acceptera alla de hundratals gånger bilen uteblivit helt – och de fått höra att ”bilen var där, men inte kunden”.

Mats Fredlund, SD

SD-politiker överklagar Transports uteslutning

Facket. Sverigedemokraten Mats Fredlund har riktat uppmärksamheten mot Transport. Han kommer att driva frågan om sin uteslutning rättsligt. En ledande arbetsrättsjurist konstaterar dock att även ett fack har rätt att utesluta den som motarbetar föreningen.